Na današnji dan

VIDEO: Pala prva žrtva najzloglasnijeg ubojice svih vremena

Jack Trbosjek

U petak 31. kolovoza 1888. godine ubijena je Mary Ann Nichols, prva žrtva zloglasnog Jacka Trbosjeka.

Posljednjega dana u mjesecu kolovozu godine 1888., prostitutka Mary Ann Nichols pronađena je mrtva u Whitechapelu u Londonu. Mary je bila prva žrtva londonskog serijskog ubojice, legendarnog Jacka Trbosjeka (Jack the Ripper). Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci pronađene su još četiri žrtve, no ubojica nikada nije pronađen.

U viktorijanskoj Engleskoj u četvrti East End u Londonu boravilo je gotovo milijun najsiromašnijih građana. U to doba mnoge su žene bile prisiljene okrenuti se prostituciji kako bi preživjele. U godini 1888. procijenjeno je kako se u samom Whitechapelu nalazilo oko 1000 prostitutki. To ljeto nikada otkriveni ubojica započeo je svoj pohod na ove nesretne žene. Dana 8. rujna pala je druga žrtva Jacka Trbosjeka, Annie Chapman, a 30. rujna ubio je još dvije prostitutke u istoj noći, Liz Stride i Kate Eddowes. 7. studenog, nakon mjesec dana šutnje, Jack je uzeo svoju petu i posljednju žrtvu, Irkinju Mary Kelly. Od svih leševa Jackovih žrtvi, Mary Kelly bila je najgore osakaćena.

Ilustracija ubojice iz Whitechapela, FOTO: Wikipedia

Londonska je policija utvrdila obrazac ubojstava. Ubojica bi namamio svoje žrtve tako što bi im nudio novac za seks, potom bi ih odveo negdje nasamo i prerezao bi im grkljan. Žene bi zatim vrlo brzo iskrvarile, a onda bi ih brutalno osakatio istim nožem. Policija tada nije imala modernu forenziku te nije mogla pronaći ubojicu preko otisaka ili krvi. Desetak pisama poslano je policiji od navodnog ubojice, no većina je pisma smatrala lažnima. Međutim, dva pisma napisana od iste individue aludirala su na neke pojedinosti zločina koje su mogli znati samo policija i sam ubojica. Pisma su bila potpisana sa Jack Trbosjek i od tuda popularan nadimak serijskog ubojice.

Broj i imena žrtava Jacka Trbosjeka tema su mnogih rasprava, no možda najtočniji popis, nazvan kanonska petorka, uključuje navedenih pet žena. Veliki je problem predstavljalo identificiranje žrtava. Zbog mnogih nasilnih napada na žene u to doba, teško se utvrđivalo je li žrtva Trbosjekova. Prema mnogim stručnjacima, karakteristike su Trbosjekovih ubojstava duboki prorezi grla, snažna sakaćenja abdominalnih i genitalnih područja, odstranjivanje unutarnjih organa i snažna sakaćenja lica.

Godine 1892. bez ikakvih tragova i bez novih ubojstava, slučaj o Jacku Trbosjeku je zatvoren. Njegov identitet predstavlja jedan od najvećih povijesnih misterija.

Komentari na članak

Vezani članci

Škrtice

Koncert u Tvornici kulture

Škrtice će kopati po ranama zagrebačke publike

Tko voli Partibrejkerse, Jarbole, Veliki prezir ili pak Straight Mickey and The Boyz – voljet će i Škrtice. A bend pravu glazbenu poslasticu priprema za Tvornicu kulture.

Udruga zagorskih studenata

Udruga zagorskih studenata

Krenite i vi „Putevima Hrvatskog zagorja 2015“

Svi zainteresirani studenti mogu sudjelovati u projektu, no broj mjesta je ograničen, stoga požurite jer prijave traju do sutra, odnosno do 23. travnja.

Isplati se znati

Mjesec financijske pismenosti

Nauči nešto o odgovornoj potrošnji ili snimi baku i otputuj u Gardaland

Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu održavaju se različite aktivnosti povodom Mjeseca financijske pismenosti. U sklopu projekta, organizacijski odbor nudi priliku za osvajanje bogatih nagrada.

Post scriptum – Specijalan softver prepoznaje kinesku kaligrafiju

„Post scriptum – povijest i značenje umijeća pisanja“

Replika Gutenbergova tiskarskog stroja na izložbi u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Izložba promišlja razvoj ljudske svijesti i razvoj umijeća pisanja na raznim stranama svijeta. Prikazuje se pisanje kao komunikacija, ali i kao sakrivanje podataka u tradiciji šifriranja i tajnih pisama te pisanje kao umijeće kaligrafije.

Kanabis

Na današnji dan

15 godina od legalizacije medicinskog kanabisa

Posjedovanje kanabisa godinama se smatralo kaznenim djelom, ali u današnje vrijeme ovo opojno sredstvo postaje legalno u sve više zemalja.