Na današnji dan

VIDEO: Pala prva žrtva najzloglasnijeg ubojice svih vremena

Jack Trbosjek

U petak 31. kolovoza 1888. godine ubijena je Mary Ann Nichols, prva žrtva zloglasnog Jacka Trbosjeka.

Posljednjega dana u mjesecu kolovozu godine 1888., prostitutka Mary Ann Nichols pronađena je mrtva u Whitechapelu u Londonu. Mary je bila prva žrtva londonskog serijskog ubojice, legendarnog Jacka Trbosjeka (Jack the Ripper). Tijekom sljedećih nekoliko mjeseci pronađene su još četiri žrtve, no ubojica nikada nije pronađen.

U viktorijanskoj Engleskoj u četvrti East End u Londonu boravilo je gotovo milijun najsiromašnijih građana. U to doba mnoge su žene bile prisiljene okrenuti se prostituciji kako bi preživjele. U godini 1888. procijenjeno je kako se u samom Whitechapelu nalazilo oko 1000 prostitutki. To ljeto nikada otkriveni ubojica započeo je svoj pohod na ove nesretne žene. Dana 8. rujna pala je druga žrtva Jacka Trbosjeka, Annie Chapman, a 30. rujna ubio je još dvije prostitutke u istoj noći, Liz Stride i Kate Eddowes. 7. studenog, nakon mjesec dana šutnje, Jack je uzeo svoju petu i posljednju žrtvu, Irkinju Mary Kelly. Od svih leševa Jackovih žrtvi, Mary Kelly bila je najgore osakaćena.

Ilustracija ubojice iz Whitechapela, FOTO: Wikipedia

Londonska je policija utvrdila obrazac ubojstava. Ubojica bi namamio svoje žrtve tako što bi im nudio novac za seks, potom bi ih odveo negdje nasamo i prerezao bi im grkljan. Žene bi zatim vrlo brzo iskrvarile, a onda bi ih brutalno osakatio istim nožem. Policija tada nije imala modernu forenziku te nije mogla pronaći ubojicu preko otisaka ili krvi. Desetak pisama poslano je policiji od navodnog ubojice, no većina je pisma smatrala lažnima. Međutim, dva pisma napisana od iste individue aludirala su na neke pojedinosti zločina koje su mogli znati samo policija i sam ubojica. Pisma su bila potpisana sa Jack Trbosjek i od tuda popularan nadimak serijskog ubojice.

Broj i imena žrtava Jacka Trbosjeka tema su mnogih rasprava, no možda najtočniji popis, nazvan kanonska petorka, uključuje navedenih pet žena. Veliki je problem predstavljalo identificiranje žrtava. Zbog mnogih nasilnih napada na žene u to doba, teško se utvrđivalo je li žrtva Trbosjekova. Prema mnogim stručnjacima, karakteristike su Trbosjekovih ubojstava duboki prorezi grla, snažna sakaćenja abdominalnih i genitalnih područja, odstranjivanje unutarnjih organa i snažna sakaćenja lica.

Godine 1892. bez ikakvih tragova i bez novih ubojstava, slučaj o Jacku Trbosjeku je zatvoren. Njegov identitet predstavlja jedan od najvećih povijesnih misterija.

Komentari na članak

Vezani članci

Tonight Show

Jimmy Fallon nasmijao svoju publiku uz pomoć Twittera

VIDEO: Mislili ste da imate teškog cimera? Promislite ponovno!

Pomislili ste da je vama život težak ako živite s pomalo ćuknutom osobom? E pa možda ćete ipak promijeniti mišljenje nakon što pročitate „twittove“ koje vam donosi Jimmy Fallon

Taylor Swift

Instagram godina iza nas

FOTO i VIDEO: Najdraže slike i profili s Instagrama iz 2015. godine

Pogledajte najzanimljivije Instagram profile i slike koje su nam se najviše sviđale u protekloj godini.

 „Zaigraj za ljubav“ s Hrvatskim Nadzemljem

„Zaigraj za ljubav“ s Hrvatskim Nadzemljem

Na valentinovskom susretu Hrvatsko Nadzemlje igrama i smijehom zagrijalo usamljena srca mladih

Susret je bio ispunjen raznoraznim igrama u duhu Valentinova i začinjenim, naravno, neizbježnim i Nadzemlju svojstvenim humorom.

OTH 1

Na današnji dan

Dan kojim se „One Tree Hill“ zauvijek uvukao u srca gledatelja

Prošlo je 13 godina od prve epizode popularne serije „One Tree Hill". Tim povodom pripremili smo vam brojne zanimljivosti o seriji koja je i dan-danas u srcima brojnih obožavatelja.

Stolni tenis igrači

Povijest stolnog tenisa

Stolni tenis – sport u kojem Kinezi postavljaju globalne standarde

Postoji li razlika između ping-ponga i stolnog tenisa? Koja je tajna kineske stolnoteniske škole? Zašto je stolni tenis bio zabranjen?