Na današnji dan

VIDEO: Japanski napad na Pearl Harbor, SAD ulazi u Drugi svjetski rat

Napad na Pearl Harbor, naslovnica

Na današnji su dan 1941. godine japanske snage u jutarnjim satima napale američku bazu Pearl Harbor ostavljajući za sobom tisuće žrtava.

Japanske vojne snage izvele su 7. prosinca 1941. godine zračni i pomorski napad na američku pomorsku bazu Pearl Harbor na Havajima. Borbeni avioni i podmorice pod japanskom zastavom u dva su sata, koliko je napad trajao, uništili gotovo 20 američkih ratnih brodova i više od 300 zrakoplova. Za sobom su ostavili više od 2400 poginulih i ranjenih američkih vojnika i mornara.

Iznenadni napad bez prethodne objave rate omogućio je Japanu višemjesečnu prevlast na Pacifiku. S druge strane, američki predsjednik Franklin D. Roosevelt 8. je prosinca dobio odobrenje Kongresa za objavu rata Japanu. Napadom na Pearl Harbor Sjedinjene Američke Države uključile su se u Drugi svjetski rat. Paralelno, Japan se tri dana kasnije pridružio Njemačkoj i Italiji te počeo ofanzivu protiv britanskih i nizozemskih trupa u jugoistočnoj Aziji.

SAD objavio rat Japanu, PHOTO: Tumblr

Pozadina napada na Pearl Harbor krije se u lošim odnosima SAD-a i Japana koji su u to vrijeme bili na vrhuncu. Japan je još 1930-ih započeo s oduzimanjem teritorija Kini, što nisu odobravali ni SAD ni europske kolonijalne sile. Japanska je vlada jedini izlaz iz vlastite ekonomske i demografske krize vidjela u proširenju teritorija na susjedne zemlje, stoga je 1937. objavila rat Kini. Nakon što je japanska vojska zauzelu francusku Indokinu, SAD je Japanu uzvratio stavljanjem embarga na uvoz goriva.

Američke obavještajne službe smatrale su Pearl Harbor sigurnim mjestom za pomorsku bazu. Amerikanci nisu vjerovali da bi na tom području moglo doći do napada jer je luka od Japana udaljena više od 14 000 kilometara. Amerikanci su očekivali napade usmjerene prema Singapuru ili Indokini. Pri samom početku japanskog napada na Pearl Harbor bačena je bomba na ratni brod USS Arizona. Brod je eksplodirao te potonuo s više od 1000 ljudi zarobljenih na njemu. Ostaci broda USS Arizona danas predstavljaju spomenik na žrtve napada.

Sljedeće su mete japanskih pomorskih torpeda bili preostali ratni brodovi. USS Oklahoma bio je drugi napadnuti brod koji se zbog napada prevrnuo i počeo tonuti zajedno s 400 mornara. Japanska je flota neprimjetno prišla Havajima jer su stizali morskim putem na kojem zbog visokih valova i jakog vjetra nije bila uobičajeno ploviti.

Glavnu i udarnu snagu jake flote predvodilo je šest velikih nosača zrakoplova. Sveukupno je u borbama sudjelovalo više od 300 japanskih zrakoplova. Daljnjim je tijekom rata Japan poražen, a glavni uzrok bili su američki protunapadi koji su uključivali i bacanje atomskih bombi, što je rezultiralo kapitulacijom Japana i ukidanjem dotadašnjeg militarizma.

Napad na Pearl Harbor, USS Helena, PHOTO: Imgur

Ove je godine svoj dolazak na Havaje najavio japanski premijer Shinzo Abe. Bit će to prvi japanski predstavnik u povijesti koji će posjetiti Pearl Harbor. Kako prenose strani mediji, premijer Abe rekao je da dolazi izraziti počast žrtvama, ali ne s isprikom. Nameće se zaključak da je ovaj posjet rezultat posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Hirošimi, gdje se ni američki predsjednik nije ispričao za nuklearni napad SAD-a na Japan.  

Komentari na članak

Vezani članci

Spalding

Na današnji dan

Kada bi koža mogla pričati – 140 godina povijesti košarkaške lopte

Kad pričamo o loptama, Spalding je jedno od prvih imena koja padaju na pamet. Iako je kao sportaš vječni stanovnik bejzbolske kuće slavnih, nije mu proizvodnja te opreme donijela najveću slavu.

BluVinil

Premijera videospota

VIDEO: BluVinil, autorski bend petorice studenata, predstavlja singl prvijenac „Mili brat“

„Mili brat“ naziv je prvog singla novog autorskog benda BluVinil za koji je videospot snimljen u Francuskom paviljonu Studentskog centra. Prvu svirku bend priprema 26. travnja u Vinylu.

Jadno povrće

Rastući trendovi

VIDEO: Zemlje s najviše vegetarijanaca

Vegetarijanstvo se danas često prikazuje kao način života, a nove studije pokazuju kako je upravo ova ishrana jedan od najbrže rastućih trendova među mlađom populacijom.

Gunpowder plot

Na današnji dan

Zavjera baruta, najpoznatija pobuna u britanskoj povijesti

Što se dogodilo 5. 11. i zašto taj datum ne smijemo zaboraviti? Tko je Guy Fawkes i kako je postao jedan od najslavnijih pobunjenika u svijetu?

Queen live

Na današnji dan

25 godina od odlaska Mister Fahrenheita

Na današnji dan, 24. studenoga, 1991. godine svijet je izgubio jednoga od najkarizmatičnijih pjevača i performera svih vremena – Freddieja Mercuryja. Frontmen Queena toliko je duboko promijenio glazbu i cjelokupnu pop-kulturu da je nemoguće pobrojiti sve umjetnike kojima je i danas uzor.