Na današnji dan

VIDEO: Izdana pjesma koja je Nirvanu vinula u zvjezdano nebo alternativne glazbene scene

nirvana

Osim što se vinula u glazbene visine, Nirvana je na današnji dan 1991. godine objavom singla „Smells Like Teen Spirit“ stavila „rock“ na glazbeno prijestolje.

Iako je prošlo više od dvadeset godina otkako više ne postoji, Nirvana je još uvijek jedan od najslušanijih bendova svih vremena u čiji zvuk svaka nova generacija upisuje svoja iskustva. Stvaralačka snaga, osebujnost glazbenog izričaja i jedinstveni tekstovi učinili su Nirvanu predvodnicom novih glazbenih stilova koje su obožavatelji s oduševljenjem prigrlili jednom zauvijek. Iako je njihovo djelatno razdoblje zbog samoubojstva frontmena grupe, Kurta Cobaina, potrajalo svega nekoliko godina, od 1987. do 1994, bend je prodao više od 50 milijuna albuma diljem svijeta i postao neizbrisiv dio glazbene povijesti.

Unatoč popularnosti, ni najveći obožavatelji za Nirvanu vjerojatno nisu čuli do 1991. godine Ta je godina putanju benda usmjerila ravno prema zvijezdama. Nakon što je njihov prvi album, Bleach – produciran za samo 600 dolara, a prodan u čak tridesetak tisuća primjeraka – 1989. godine postigao popriličan uspjeh za potpuno nepoznat bend, znalo se da će sljedeći album trebati puno veću nakladu. Tijekom polaganih priprema za izdavanje novog albuma, bend je izbacio singl Smells Like Teen Spirit bez pretjerane medijske pompe.

Ovo je trebala biti jedna od pjesama s nadolazećeg albuma, Nevermind, a bend je smatrao da će glavni hit albuma biti pjesma Come As You Are, koja je trebala biti objavljena kasnije te jeseni. No dogodilo se ono što ni članovi benda ni njihov menadžer nisu mogli zamisliti – Smells Like Teen Spirit polučio je velik uspjeh, a sada već formirana velika grupa obožavatelja odlučila je kupiti ga. Himna bezvoljne djece našla se na šestom mjestu Billboardove Hot 100 ljestvice te na visokim pozicijama drugih svjetskih top-ljestvica tijekom 1991. i 1992. godine. Osim komercijalnog uspjeha, pjesma je dobila plus i od glazbenih kritičara koji je još i danas proglašavaju jednom od najboljih rock pjesama svih vremena, uz čiju je pomoć i rock stekao svjetsku popularnost.

Uspjeh singla Smells Like Teen Spirit i vrtoglavo uspinjanje rock stazama vjerojatno su najviše iznenadili upravo članove benda. O tome najviše govori činjenica da su basist Krist Novoselić (hrvatskog podrijetla!) i bubnjar Dave Grohl (danas frontmen Foo Fightersa) Kurta morali nagovoriti na uvrštavanje pjesme na album. Iako nije težio zadovoljenju glazbenog ukusa širokih masa, Kurt je ovom pjesmom izrazio ljutnju i buku misli s kojom se generacija X odmah poistovjetila.

– Nitko od nas ovu pjesmu nije doživio kao prekretnicu, ali javnost jest, odmah tog trenutka. Svi su pojurili kupiti je. – kasnije je prepričavao menadžer benda, Danny Goldberg.

Nakon ovog velikog uspjeha, album Nevermind  je, sasvim očekivano, bio općeprihvaćen i zasjeo na sve glazbene ljestvice, a gotovo su sve pjesme, primjerice, Come As You Are, In Bloom, Lithium, Polly, Drain You, postale hitovi. Nirvana je skovala svoju glazbenu zvijezdu koja se nikada neće ugasiti jer ona nije samo glazbena legenda, nego živi sve dok se njihova glazba aktivno sluša i dok je pronalaze nove generacije i poistovjećuju se s osjećajem koji nosi.

FOTO: Flickr

Komentari na članak

Vezani članci

Neno Belan i Fiumensi u Domu sportova

Izložba u Galeriji Juraj Klović

Otisci trenutaka s koncerata Nene Belana i Fiumensa ostali su na fotografijama

Anamarija Vartabedijan posljednih deset godina fotografira rock koncerte Nene Belana i Fiumensa, a sada ih je, zajedno s fotografijama koncertnih gostiju, uobličila u izložbu otvorenu za sve zainteresirane posjetitelje.

Futsal dinamo poziva - spektakl na Šalati 05.09.2015

Uoči početka prve hrvatske malonogometne lige

Futsal Dinamo poziva navijače na spektakl na Šalati

Dinamo je u suradnji s Udrugom 'Jedni za druge' koja se bavi prevencijom ovisnosti, socijalnom i psihološkom rehabilitacijom te resocijalizacijom bivših ovisnika i osoba s invaliditetom pomoću terapije jahanjem organizirao niz aktivnosti. Klub je pokrenuo natječaj za izradu dizajna navijačke majice te tiskao iste, a sav prihod od prodaje ide udruzi.

muzičke note

Poziv Zagrebačke filharmonije

Traju prijave za prestižnu nagradu „Mladi glazbenik godine“

Na natječaj se mogu prijaviti mladi instrumentalisti, pjevači, dirigenti i skladatelji. Ako mislite da upravo vi možete konkurirati za priliku koja se događa samo jednom u životu, trk do Zagrebačke filharmonije.

Matija, Fedde Le Grand i Matej

Projekt ClubTV

INTERVJU: Talentirani dvadesetogodišnjaci snimaju videe za najbolje svjetske DJ zvijezde

Matej Matijević i Matija Škalić u sklopu vlastitog projekta ClubTV-a ostvarili su suradnje s brojnim poznatim glazbenicima. Trenutno rade na velikom video projektu za jednu od najboljih svjetskih DJ zvijezda, Feddea Le Granda, kojim se namjeravaju plasirati na svjetsku glazbenu scenu.

Urba&4 Tvornica 2016

Izvještaj s koncerta

Urban otvorio dvodnevni nastup u Tvornici, nastavak slijedi večeras

Gost iznenađenja bio je Rade Šerbedžija koji se Urbanu pridružio odmah nakon svog koncerta u Lisinskom.