Na današnji dan

VIDEO: Dylan u nekoliko minuta stvorio jednu od najutjecajnijih pjesama

BD

„Blowin’ In The Wind“ snimljena je na današnji dan 1962., a dvadesetogodišnji mladić, koji će kasnije postati nobelovac, napisao ju je u kratkom naletu inspiracije.

Danas je jedan od najcjenjenijih pjevača, kantautora i skladatelja te je prvi glazbenik nobelovac. Na sceni je gotovo 60 godina tijekom kojih je na svoj diskografski popis smjestio četrdesetak albuma te prodao više od 100 milijuna ploča. Bob Dylan jedan je od najupečatljivijih glazbenika i danas, ali je najcjenjeniji njegov rad iz 60-ih godina prošloga stoljeća kada je svojim tekstovima prodirao u kolektivnu društvenu svijest. Najpoznatijom se smatra pjesma koju je snimio na današnji dan 1962.

– Ovo nije prosvjedna pjesma ili nešto slično tome jer ja ne pišem prosvjedne pjesme – najavio je glazbeni buntovnik svoje životno djelo prije prvoga javnog izvođenja. – Previše mi ljudi govori gdje se kriju odgovori, ali ja ne vjerujem u to. Tvrdim da su odgovori u vjetru te da poput nemirnog komada papira ponekad slete dolje. Ali problem je u tome što ih nitko ne pokupi... A oni odlete dalje – pojasnio je značenje pjesme za Sing Out!.

U proljeće 1962. na jednoj je njujorškoj pozornici prvi put izveo jednu od najsnažnijih prosvjednih pjesama, Blowin’ In The Wind, za koju je izjavio da je napisana u samo deset minuta. Nedugo nakon toga ovjekovječio ju je u studiju te je postao zvijezda sa samo dvadesetak godina. Zanimljivo je da se pjesma na radijske ljestvice prvo probila kao obrada Petera, Paula i Mary, nakon čega su ju preuzeli društveni pokreti u svojoj borbi za ljudska prava. Univerzalna pitanja o ljudskosti, postojanosti morala i etike te potrazi za mirom provučena su kroz jednostavnu, a opet upečatljivu melodiju koja nas ni danas ne ostavlja ravnodušnima.

IZVOR: YouTube

Pjesma se ne može usporediti sa sofisticiranim tekstovima koji se bave istom tematikom, ali ju je upravo njezina jednostavnost učinila idealnom za taj društveno-politički trenutak. Ona na taj način postaje krik razorenog društva koje zahtijeva mir. U isto je vrijeme označila i Dylanov opus koji u najboljim trenucima krasi poetičko samoponiranje te je izvor utjecaja na njegove kolege suvremenike, ali i generacije u nastanku.

Komentari na članak

Vezani članci

The Doors

„Feast of Friends”

Dokumentarni film o legendarnoj grupi The Doors ugledat će svjetlo dana 11. studenog

Dokumentarni film o ljetnoj turneji 1968. godine legendarne grupe The Doors napokon će ugledati svjetlo dana, objavio je The Rolling Stones.

Internet access

Zaboravite skupe i izvikane programe

Besplatni programi za funkcionalniju upotrebu računala

Zaboravite na ilegalno skidanje i borbu s aktivacijskim ključevima uz ove alternativne i besplatne programe.

Damir Halilić Hal u VIB-u

Uz izložbu Grammyjem nagrađivanog fotografa Alana Messara

Koncertna promocija Damira Halilića Hala u Vintage Industrial Baru!

Hal je u proteklih je nekoliko godina na glazbenim turnejama proputovao Ameriku i Europu, a ovih je dana pod okriljem Croatia Recordsa snimio šesti studijski album „50".

Rudimental, Wilkinson i Sigma

Potvrđeni prvi izvođači

Rudimental, Sigma i Wilkinson na festivalu Sea Dance

Prva tri, od mnogih drugih jednako aktualnih imena koja će ove godine obilježiti Sea Dance festival, samo su dio inovacija koje na Jazu očekuju brojne posjetitelje iz raznih djelova svijeta.

Advent

Ususret blagdanima

FOTO: Advent u Zagrebu

Centar metropole živjet će u blagdanskom, veselom, raspoloženju. Kuhano vino, kobasice i fritule samo su dio onoga što se sve može naći i vidjeti na ovogodišnjem adventu.