Na današnji dan

VIDEO: Dylan u nekoliko minuta stvorio jednu od najutjecajnijih pjesama

BD

„Blowin’ In The Wind“ snimljena je na današnji dan 1962., a dvadesetogodišnji mladić, koji će kasnije postati nobelovac, napisao ju je u kratkom naletu inspiracije.

Danas je jedan od najcjenjenijih pjevača, kantautora i skladatelja te je prvi glazbenik nobelovac. Na sceni je gotovo 60 godina tijekom kojih je na svoj diskografski popis smjestio četrdesetak albuma te prodao više od 100 milijuna ploča. Bob Dylan jedan je od najupečatljivijih glazbenika i danas, ali je najcjenjeniji njegov rad iz 60-ih godina prošloga stoljeća kada je svojim tekstovima prodirao u kolektivnu društvenu svijest. Najpoznatijom se smatra pjesma koju je snimio na današnji dan 1962.

– Ovo nije prosvjedna pjesma ili nešto slično tome jer ja ne pišem prosvjedne pjesme – najavio je glazbeni buntovnik svoje životno djelo prije prvoga javnog izvođenja. – Previše mi ljudi govori gdje se kriju odgovori, ali ja ne vjerujem u to. Tvrdim da su odgovori u vjetru te da poput nemirnog komada papira ponekad slete dolje. Ali problem je u tome što ih nitko ne pokupi... A oni odlete dalje – pojasnio je značenje pjesme za Sing Out!.

U proljeće 1962. na jednoj je njujorškoj pozornici prvi put izveo jednu od najsnažnijih prosvjednih pjesama, Blowin’ In The Wind, za koju je izjavio da je napisana u samo deset minuta. Nedugo nakon toga ovjekovječio ju je u studiju te je postao zvijezda sa samo dvadesetak godina. Zanimljivo je da se pjesma na radijske ljestvice prvo probila kao obrada Petera, Paula i Mary, nakon čega su ju preuzeli društveni pokreti u svojoj borbi za ljudska prava. Univerzalna pitanja o ljudskosti, postojanosti morala i etike te potrazi za mirom provučena su kroz jednostavnu, a opet upečatljivu melodiju koja nas ni danas ne ostavlja ravnodušnima.

IZVOR: YouTube

Pjesma se ne može usporediti sa sofisticiranim tekstovima koji se bave istom tematikom, ali ju je upravo njezina jednostavnost učinila idealnom za taj društveno-politički trenutak. Ona na taj način postaje krik razorenog društva koje zahtijeva mir. U isto je vrijeme označila i Dylanov opus koji u najboljim trenucima krasi poetičko samoponiranje te je izvor utjecaja na njegove kolege suvremenike, ali i generacije u nastanku.

Komentari na članak

Vezani članci

Djevojka u poznatoj baroknoj haljini

„Špancirfest 2014.”

Izvještaj sa zadnjeg dana „Špancirfesta”

Poznata varaždinska manifestacija i ove je godine uspješno okupila velik broj posjetitelja i izvođača. Unatoč kiši na samom završetku, posjetitelji su i dalje ostali uz kvalitetan zvuk grupe Pavel.

Srce u Zoni, druga večer

Klub Zona

Posljednje Srce u Zoni

Ovo je sedma nedjelja Srca u Zoni, a i u prethodnih su šest članovi i prijatelji Udruge Srce s voditeljima razgovarali o temama iz svakodnevnog života, njihovim izazovima i uspjesima.

Narednik Lobanja i Vod Smrti

Narednik Lobanja i Vod Smrti

INTERVJU: Trash metal bend čiji identitet malo tko zna

„Cijeli ovaj bend i sve vezano uz njega je jedna konstantna zabavna anegdota.”

John Lennon 1

Na današnji dan

35. godišnjica smrti Johna Lennona

Na današnji dan 1980. godine ubijen je John Lennon, jedan od najpoznatijih tekstopisaca i član svjetski poznatog benda The Beatles.

Izgubite se u fotogaleriji glazbeno-umjetničkog festivala Lost Theory 8

Izgubite se u fotogaleriji glazbeno-umjetničkog festivala

FOTO: Pogledajte kako je bilo na Lost Theory Festivalu!

Ovog ljeta, točnije od 12. do 17. kolovoza, održao se Lost Theory Festival. Riječ je o hrvatskoj „trance“ verziji Woodstocka koji se održava u Deringaju, mjestu šest kilometara udaljenom od Gračaca.