Na današnji dan

VIDEO: Dylan u nekoliko minuta stvorio jednu od najutjecajnijih pjesama

BD

„Blowin’ In The Wind“ snimljena je na današnji dan 1962., a dvadesetogodišnji mladić, koji će kasnije postati nobelovac, napisao ju je u kratkom naletu inspiracije.

Danas je jedan od najcjenjenijih pjevača, kantautora i skladatelja te je prvi glazbenik nobelovac. Na sceni je gotovo 60 godina tijekom kojih je na svoj diskografski popis smjestio četrdesetak albuma te prodao više od 100 milijuna ploča. Bob Dylan jedan je od najupečatljivijih glazbenika i danas, ali je najcjenjeniji njegov rad iz 60-ih godina prošloga stoljeća kada je svojim tekstovima prodirao u kolektivnu društvenu svijest. Najpoznatijom se smatra pjesma koju je snimio na današnji dan 1962.

– Ovo nije prosvjedna pjesma ili nešto slično tome jer ja ne pišem prosvjedne pjesme – najavio je glazbeni buntovnik svoje životno djelo prije prvoga javnog izvođenja. – Previše mi ljudi govori gdje se kriju odgovori, ali ja ne vjerujem u to. Tvrdim da su odgovori u vjetru te da poput nemirnog komada papira ponekad slete dolje. Ali problem je u tome što ih nitko ne pokupi... A oni odlete dalje – pojasnio je značenje pjesme za Sing Out!.

U proljeće 1962. na jednoj je njujorškoj pozornici prvi put izveo jednu od najsnažnijih prosvjednih pjesama, Blowin’ In The Wind, za koju je izjavio da je napisana u samo deset minuta. Nedugo nakon toga ovjekovječio ju je u studiju te je postao zvijezda sa samo dvadesetak godina. Zanimljivo je da se pjesma na radijske ljestvice prvo probila kao obrada Petera, Paula i Mary, nakon čega su ju preuzeli društveni pokreti u svojoj borbi za ljudska prava. Univerzalna pitanja o ljudskosti, postojanosti morala i etike te potrazi za mirom provučena su kroz jednostavnu, a opet upečatljivu melodiju koja nas ni danas ne ostavlja ravnodušnima.

IZVOR: YouTube

Pjesma se ne može usporediti sa sofisticiranim tekstovima koji se bave istom tematikom, ali ju je upravo njezina jednostavnost učinila idealnom za taj društveno-politički trenutak. Ona na taj način postaje krik razorenog društva koje zahtijeva mir. U isto je vrijeme označila i Dylanov opus koji u najboljim trenucima krasi poetičko samoponiranje te je izvor utjecaja na njegove kolege suvremenike, ali i generacije u nastanku.

Komentari na članak

Vezani članci

Silente

Koncerti u Saxu

Tri intimna koncerta grupe Silente u kultnom zagrebačkom prostoru

Grupa Silente nastupit će u zagrebačkom klubu Sax kako bi zahvalila vjernim fanovima koji su je pratili protekle tri godine. Požurite po ulaznice!

Papandopulo

Međunarodni festival

Preko 100 glazbenika promiče drugačiju glazbu na „Izlogu suvremenog zvuka” u SC-u

– Koncerti, radionice, instalacije, razgovori, inspiracija i motivacija. Program 6. „Izloga” nastoji voziti tim tračnicama. – najavila je umjetnička ravnateljica festivala.

Sid Vicious

Na današnji dan

Rođen Sid Vicious, jedan od najvećih buntovnika punk revolucije

Oni su bili mladi, bučni i dinamični, a on zaštitni znak čitave generacije. Na današnji je dan 1957. godine rođen basista sastava Sex Pistols, Sid Vicious.

Silente

Intervju s grupom Silente uoči najvećeg koncerta njihove karijere

„Tek ćemo otkriti sve talente ovog benda i šarena polja umjetnosti“

Lorena Milina razotkrila nam je malo magije koja prati pjesme grupe Silente i uputila najbolji poziv za najveći koncert u njihovoj karijeri.

Vatra

Intervju: Ivan Dečak (VATRA)

Ni nakon 15 godina ne nedostaje nam volje, hrabrost i ludost za daljnji napredak Vatrene ekspedicije

Virovitički rock bend Vatra ove godine slavi 15 godina postojanja. U intervjuu s Ivanom Dečakom, frontmenom Vatre, saznajte kako on gleda na tih 15 godina, koje su mu omiljene suradnje u karijeri i tko su mu omiljeni kritičari!