LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

VIDEO: Amerikanci lansirali prvu uspješnu svemirsku postaju

Tijekom 700 sati provedenih iznad Zemlje posada je skupila brojne korisne podatke i kući donijela više od 175 tisuća solarnih fotografija.

Tijekom 700 sati provedenih iznad Zemlje posada je skupila brojne korisne podatke i kući donijela više od 175 tisuća solarnih fotografija.

Skylab, prva američka svemirska postaja, s posadom je lansirana u svemir čak dvije godine nakon Saljuta Sovjetskog saveza. Saljut, prva svemirska postaja općenito, doživio je lošu sudbinu zbog brojnih tehničkih problema. Za razliku od njega, Skylab je lansiran na današnji dan 1973. te je doživio velik uspjeh udomivši čak tri tročlane posade tijekom duljih vremenskih perioda namijenjenih znanstvenom radu.

Nakon što je Skylab 11 dana putovao orbitom oko Zemlje, američki astronauti Charles Conrad, Joseph Kerwin i Paul Weitz sastali su se s njim kako bi popravili zaglavljeni solarni panel te proveli znanstvene eksperimente tijekom svojih 28 dana boravka u svemiru. Cilindar svemirske postaje, koja je težila čak 77 tona, bio je visok gotovo 36 metara. U sebi je sadržavala širok spektar najrazličitije dotad okupljene eksperimentalne znanstvene opreme.

Posada Skylaba provela je više od 700 sati u eksperimentalnom radu i skupljanju podataka o svemiru i Suncu te je na Zemlju sletjela s više od 175 tisuća solarnih fotografija. Pružili su i brojne važne informacije o biološkim efektima življenja u svemiru tijekom duljih vremenskih perioda. Nakon što je od zadnje Skylabove misije prošlo pet godina, orbita svemirske postaje počela se ubrzano pogoršavati zbog neočekivano visokih aktivnosti Sunčevih zraka. Dana 11. srpnja 1979. dijelovi koji nisu izgorjeli u atmosferi pali su na Australiju i u Indijski ocean. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

FOTO: WIKIPEDIA