LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Upoznajte Winstona Churchilla!

Premijer Velike Britanije, autor brojnih djela, državnik, odličan govornik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost — upoznajte Winstona Churchilla.

Premijer Velike Britanije, autor brojnih djela, državnik, odličan govornik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost — upoznajte Winstona Churchilla.

Predavanja iz povijesti nisu uvijek bila zanimljiva, ali ono što vas je vjerojatno interesiralo dobri su citati i izreke poznatih osoba iz prošlosti. Nije uvijek lako zapamtiti sve povijesne činjenice i biografije osoba koje su povijest učinile zanimljivom te vam stoga donosimo, uz najpoznatije izreke, i nekoliko zanimljivih detalja iz života najpoznatijeg Britanca, Winstona Churchilla. 

Winston Leonard Spencer Churchill rođen je 30. studenoga 1874. godine, a umro je 24. siječnja 1965. godine U anketi u kojoj se 2002. godine birao najveći Britanac u povijesti — izabran je upravo on. Osim što je bio premijer Velike Britanije tijekom Drugog svjetskog rata, po čemu ga se uglavnom i sjećamo, bio je i dobar pisac. U svojih nekoliko knjiga ostavio nam je opise moderne povijesti tadašnje Engleske i cijeloga svijeta.

 Za svoj je rad osvojio i Nobelovu nagradu za književnost 1953. godine Neka njegova djela su Povijest svjetskog rata, Korak po korak, U borbu, Početak kraja, Neumoljiva borba i Svjetska kriza

Churchill, FOTO: Pixabay.com
 
Kao student, Churchill nije baš bio uspješan niti je pokazivao preveliki interes za većinu predmeta osim za povijest. Planovi za daljnje obrazovanje mu nisu išli uspješno jer dva puta nije prošao testiranja za upis na Royal Military College u Sandhurstu. 

Tek je treći put uspio, i to uz pomoć mentora, a ni tada nije upisao ono što je doista htio. 

— Nikada nećemo malaksati ni popustiti. Ići ćemo do kraja ma kakva cijena bila; borit ćemo se na plažama; borit ćemo se na poljima i na ulicama; borit ćemo se u brdima; nikada se nećemo predati. — riječi Churchilla koje su, u trenucima kada je Velika Britanija stajala nasuprot moćne Njemačke, zadivile svijet.

Političku karijeru započeo je 1900. godine kada je izabran u parlament gdje je ostao više od 60 godina. Većinu svoga života protivio se autonomiji Indije, a posebno nije volio Mohandasa Gandhija. Bio je veliki govornik, koji je pokazao i dobru snalažljivost tijekom javnih nastupa, što je iskoristio kako bi privukao što više ljudi.

— Hrabrost je ići od neuspjeha do neuspjeha i ne izgubiti entuzijazam. — rekao je Churchill.

Još je kao mladić bio sklon raznim bolestima i nevoljama. Skoro se utopio u švicarskom jezeru, a dok je učio letjeti srušio je avion. Prvi je u povijesti čovječanstva naredio masovna bombardiranja civilnih gradova te uzrokovao velike patnje. 

 

FOTO: PIXABAY