LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umro tvorac Zvjezdanih staza, Gene Roddenberry

Na današnji dan preminuo je osnivač Zvjezdanih staza, Eugene Wesley "Gene" Roddenberry, koji je za 70 godina svoga života imao uspona i padova, ali i najvažnijih odluka koje su ga lansirale u svijet popularne kulture.

Na današnji dan preminuo je osnivač Zvjezdanih staza, Eugene Wesley "Gene" Roddenberry, koji je za 70 godina svoga života imao uspona i padova, ali i najvažnijih odluka koje su ga lansirale u svijet popularne kulture.

Pravim imenom Eugene Wesley "Gene" Roddenberry, tvorac američke znanstvenofantastične serije Zvjezdane staze, umro je na današnji dan, 24. listopada 1991. godine Roddenberry, ponekad  nazivan i "Velika ptica galaksije", ostavio je veliki trag u filmskoj industriji s obzirom na to da je jedan od tvoraca Zvjezdanih staza. Danas su one bitan faktor u popularnoj kulturi. Roddenberry je rođen u El Pasu, gradu koji je smješten u američkoj saveznoj državi Teksas.

Nakon završetka srednje škole, počinje slušati nastavu na Policijskim studijima te postaje glavni vođa Policijskog kluba. Njegovi interesi su rasli pa se tako i počeo zanimati za zrakoplovno inženjerstvo. Malo je vremena trebalo da dobije dozvolu i krene u svoje zrakoplovne pohode. Letio je na oko 89 misija, i pokupio brojne nagrade i pohvale za svoj rad. Na svom radnom mjestu u policiji podnio je ostavku 7. lipnja 1956. te se u potpunosti posvetio pisanju koja će mu donijeti slavu i novac. Policijski posao morao je napustiti zbog izrazito male plaće s kojom nije mogao prehranjivati obitelj.

Ideju za Zvjezdane staze nastala je kao kombinacija Buck Rogersa i Flash Gordona. Veliki neuspjesi redali su se jedan za drugim. Tu se spominju i odbijanja televizijskih kuća, njegov osobni bankrot i razne druge neprilike. Paramount mu 1975. godine daje zeleno svjetlo da razvije Zvjezdane staze. Projekt se nazvao Zvjezdane staze: Igrani film kojeg su spasile kino ulaznice kao i male reakcije kritičara. Roddenberry je kasnije isključen iz izravnog sudjelovanja u projektu jer su mu odbili priču za nastavak prvog dijela. Ali, ostao je glavni konzultant za četiri naredna filma. Uz televizijski rad, Gene je napisao romanizaciju Star Trek: The Motion Picture.

IZVOR: YouTube

Zanimljivosti vezane za ovog tvorca Zvjezdanih staza su te da je Roddenberry piscima koji su radili na projektu krao ideje i prepisivao ih kao svoje. Često ih je tako izluđivao, a pričalo se kako im se ispričao za taj čin te nastavio raditi po starom. Asteroid 4659 Roddenberry i krater na Marsu nose njegovo ime. Bio je oženjen dva puta i imao je troje djece. Umro je na današnji dan, prije 26 godina od zatajenja srca u dobi od 70 godina. Dio njegova pepela je 1992. odnesen na svemirsku letjelicu Columbia.

FOTO: WE HEART IT