LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umro misteriozni čovjek u željeznoj maski

Usprkos svim teorijama, identitet čovjeka je ostao dobro čuvana francuska dvorska tajna. 19. studenoga 1703., nakon 34 godine provedene u zatvoru, umro je sa željeznom kacigom na glavi.

Usprkos svim teorijama, identitet čovjeka je ostao dobro čuvana francuska dvorska tajna. 19. studenoga 1703., nakon 34 godine provedene u zatvoru, umro je sa željeznom kacigom na glavi.

Godina je 1669. Mjesto: Pinerolo, četrdesetak kilometara od talijanskog grada Torina. Torino tada pripada francuskom kraljevskom dvoru pod vodstvom „Kralja Sunca“, Luja XIV. Pinerolo u to doba sadrži tamnicu u koju Francuzi smještaju zatvorenike kojih se država javno odrekla zbog njihovih postupaka. Ukratko, zatvorenici zbog kojih se državno vodstvo posramilo što ih poznaje. Pinerolo je tada bio omanji zatvor u kojem se držala probrana „elita“.

Navedene godine u Pinerolo dolazi zatvorenik koji je poznat pod dva pseudonima: „Eustache Dauger“ ili „Marchioly“, a ostatku svijeta poznat je od 1998. godine i filmske ekranizacije pod imenom „Čovjek u željeznoj maski“. Ovu misterioznu figuru u svoj je roman ubacio i Alexandre Dumas, tvorac „Tri mušketira“.

No, ako ne znamo ime tog čovjeka, što znamo o njemu i zašto je pridobio toliko pažnje tadašnje javnosti? Prva vijest koja je procurila u javnost bila je da je taj čovjek bio komornik, odnosno sluga na dvoru kralja. Važnost ovog podatka leži u tome što su svi komornici bili veoma odani vladaru kojem su služili. Njihova uloga na dvoru je bila najviša čast jer su bili osobne sluge vladara i ispunjavali sve vladareve hirove i želje. S obzirom da se izdaja vladara smatrala velikom uvredom države, razumljivo je zašto je ova teorija o statusu čovjeka bila najprihvaćenija.

Tijekom cijelog boravka u zatvoru (kasnije je premješten i u najpoznatiji francuski zatvor, Bastilju) naš nepoznati čovjek je bio jedan od najtiših zatvorenika. Za razliku od ostalih, nikad se nije pobunio, a zabilježeno je kako je izjavio da on odgovara samo Bogu i kralju te nikome više. Željeznu masku, odnosno kacigu koja je bila standardni dio opreme vitezova, nikada nije skidao da mu se ne otkrije pravi identitet. Štoviše, čak je i spavao s njom.

Sve do danas su se mnogi povjesničari bavili identitetom ovoga čovjeka. Osim poznate novovjekovne teorije o komorniku, pojavile su se ideje da je taj čovjek zapravo stariji brat Luja XIV. koji je počinio izdaju. Potom, postoji teorija koja kazuje kako je „Dauger“ bio upleten u aferu s otrovima, kada je otkriveno kako su visoki dužnosnici sudjelovali u procesima vještica, tzv. crnim misama te da su masovno trovali članove dvora. Dauger je po toj teoriji bio upravo čovjek koji je radio te otrove. 

Usprkos svim teorijama, identitet čovjeka ostao je dobro čuvana francuska dvorska tajna. 19. studenoga 1703., nakon 34 godine provedene u zatvoru, umro je sa željeznom kacigom na glavi. Izvori navode da je tako i pokopan. Ostvarene su brojne ekranizacije filmova i TV serija na ovu temu, a o tome tko je bio ovaj fantomski čovjek možemo samo nagađati.

FOTO: WIKIPEDIA