LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Umro Gregory Peck

Na današnji dan, 2003. godine umro je jedan od najpoznatijih filmskih glumaca iz zlatnog doba Hollywooda.

Na današnji dan, 2003. godine umro je jedan od najpoznatijih filmskih glumaca iz zlatnog doba Hollywooda.

Na današnji dan, 12. lipnja 2003. godine, u 87. godini života, umro je Gregory Peck, američki filmski glumac. 

Gregory Peck bio je jedan od najpopularnijih filmskih zvijezda studija 20th Century Fox, od četrdesetih do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Jedna od njegovih najpoznatijih uloga bila je ona Atticusa Fincha u filmskoj verziji Ubiti pticu rugalicu iz 1963. godine, za koju je dobio Oscara.

Njegov prvi film, Dani slave, objavljen je 1944. godine Iako su mnogi kritičari opisali Peckovu glumu kao drvenu, bio je nominiran za Oscara pet puta. Četiri je nominacije dobio u prvih pet godina njegove filmske karijere, za filmove: Ključevi kraljevstva (1944.), Proljeće života (1946.), Džentlmenski sporazum (1947.) i Polijetanje usred dana (1949.).

Među njegovim popularnim filmovima bili su Moby Dick (1956.), Na plaži (1959.), koji je prikazao strahote nuklearnog rata, Topovi s Navaronea (1961.) i Praznik u Rimu (1953.), s Audrey Hepburn u njenom filmskom debiju za koji je dobila Oscara. Peck i Hepburn ostali su dobri prijatelji do njezine smrti. Peck ju je čak upoznao s njenim prvim mužem, Melom Ferrerom.

Peck je osvojio Oscara za svoju petu nominaciju, igrajući Atticusa Fincha, odvjetnika iz vremena Velike depresije i samohranog oca, u filmskoj adaptaciji romana Harpera Leeja, Ubiti pticu rugalicu. Film je objavljen 1962. godine, tijekom jačanja američkog pokreta za građanska prava na Jugu, bio je to Peckov najdraži film i uloga.

U svom kasnijem radu, u osamdesetima prošlog stoljeća Gregory je glumio i u televizijskim mini serijama. U mirovinu je otišao 1991. godine, a vratio se 1998. godine kako bi glumio u remake-u jednog od svojih najpoznatijih filmova, Moby Dick, portretirajući Oca Mapplea, s Patrickom Stewartom u ulozi Kapetana Ahaba, kojeg je u originalu 1956. glumio sam Peck.

Predsjednik Lyndon Johnson dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode 1969. za njegov humanitarni rad. Godine 1999. Američki filmski institut proglasio ga je 12. najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena.

Početkom 2003. godine  Pecku je ponuđena uloga djeda Joea u filmu Charlie i tvornica čokolade. Tu je ulogu ozbiljno razmatrao. Htio je glumiti djeda Joea, ali je umro prije nego je uspio prihvatiti ulogu.

Umro je 12. lipnja 2003., u snu, od bakterijske upale pluća u Los Angelesu. Njegova žena, s kojom je bio 48 godina, bila je uz njega. Peck je pokopan u mauzoleju katedrale u Los Angelesu, u Kaliforniji.

FOTO: WIKIPEDIA