Na današnji dan

Umro genij koji je prije 100 godina zamislio internet kakav danas poznajemo

Nikola Tesla

Velik čovjek i velik izumitelj zadužio je svoje vršnjake, nas, ali i generacije koje dolaze. Bio je nesebičan, ali uporan. Umro je na današnji dan 1943. u New Yorku.

Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje. – rekao je jedan od najvećih umova prošlog stoljeća koji je preminuo na današnji dan i tom rečenicom dokazao koliko je bio skroman. Ipak, skromnost i velika želja da unaprijedi čovječanstvo dovele su ga do smrti u samoći i siromaštvu.

Život nije mazio Nikolu Teslu. Rođen je 10. srpnja 1856. u Smiljanu u Lici, a njegov otac, pravoslavni svećenik, očekivao je da pođe njegovim stopama. Međutim, mladi je Nikola želio više i još kao dijete pokazivao je velik interes za čitanjem i stvaranjem. Pripisuje mu se 700 patenata, no smatra se da je za svoga života izumio mnogo više.

Pohađao je gimnazije u Gospiću i Karlovcu, a potom od 1875. kratko studirao u Grazu uz pomoć vojne stipendije. No taj mu novac nije bio dostatan pa je morao odustati prije kraja treće, posljednje godine iako je bio izvrstan student. Nekoliko je godina radio kao učitelj u Gospiću, a potom je 1880. ponovno upisao studij, ovaj put u Pragu.

Oduvijek je imao problema s autoritetom. Još kao mladi student, Tesla se znao zauzeti za svoje ideje pred profesorima koji to nisu dozvoljavali, a tako je bilo i s Thomasom Edisonom. Njih se dvojica nisu slagali oko jednog od najvažnijih izuma 19. stoljeća – struje. Tesla je zagovarao naizmjeničnu (AC), a Edison je već bio uložio u istosmjernu (DC) struju. Zbog nesuglasica i svađe među njima Tesla nikad nije dobio Nobelovu nagradu. Za Edisona je radio kratko – od 1884, kad je došao u Ameriku, do 1885, kad je osnovao svoju prvu tvrtku Tesla Electric Light & Manufacturing. Već iduće godine napustili su ga investitori te je izgubio vlasništvo nad svim patentima i sav novac.

Ponovno na dnu i bez prebijene pare u džepu, bio je prisiljen raditi teške i slabo plaćene poslove. No, veliki um poput njegovog bio je vrlo tražen pa je brzo našao mjesto u tvrtci Westinghouse Electric gdje je radio na svojem elektromotoru. Za kratko vrijeme u toj tvrtci ipak je uspio zaraditi dovoljno da otvori svoje laboratorije.

FOTO: Wikimedia

Godine 1891. konačno je dobio državljanstvo Sjedinjenih Američkih država pa je mogao prijaviti patente. Dvije godine kasnije njegova bivša tvrtka Westinghouse predložila je njegov sustav izmjeničnih struja za hidroelektranu na slapovima Niagare koja je dovršena 1896. godine. Nekoliko godina kasnije taj se sustav počeo koristiti u cijelom svijetu i u osnovi nije promijenjen do danas. Time mu se ostvarila jedna od najvećih želja, da svijetu podari svjetlo.

Tesla se mnogo zanimao i za radiokomunikacije. Početkom 20. stoljeća na Long Islandu počeo je gradnju 57 metara visoke radijske postaje koja je trebala služiti za slanje slika, poruka, vremenskih prognoza, burzovnih izvještaja, ali i električne energije i to svima bez naplate. Nažalost, toranj i Teslini snovi srušeni su 1917. zbog bojazni od njemačke špijunaže.

Za svog života, ali i smrti, odlikovan je brojnim medaljama, nagradama i priznanjima te su mu dodijeljeni i počasni doktorati. Ipak, potkraj svog života nije kontaktirao gotovo ni s kim i umro je na današnji dan, 7. siječnja 1943, u sobi 3327 hotela New Yorker. Sve njegovo nasljeđe pripalo je nećaku Savi Kosanoviću koji ga je kasnije darovao Muzeju Nikola Tesla u Beogradu.

Komentari na članak

Vezani članci

Rad na laptopu

Zabavno surfanje internetom

Nevjerojatno korisne internetske stranice koje će vam olakšati život

Naučite novi jezik, pronađite jeftini smještaj na putovanju, saznajte kako pružiti prvu pomoć i još mnogo više.

Što se sve može dogoditi 1 klikom miša?

Dovoljan je jedan klik

Online zaštita računala

Postoji li uopće privatnost na internetu, koje su opasnosti interneta te kako se zaštiti od nametnika – pročitajte u članku.

Mobitel sa slušalicama

Nevjerojatan izum

VIDEO: Studentica kemije otkrila kako baterija može trajati vječno

Znanstvenici s Kalifornijskog sveučilišta izumili su bateriju koja se temelji na nanonožicama i koja se može puniti stotinama tisuća puta.

Inovacija iz Microsofta

Inovativan proizvod

VIDEO: Najbolji izum iz Microsofta?

U videu se prikazuje što sve može ovaj inovativan proizvod koji bi, ako se usavrši do kraja, mogao promijeniti prilično mnogo stvari.

Telefon

Na današnji dan

VIDEO: Slučajni telefonski poziv promijenio smjer komunikacije

Na današnji je dan davne 1876. godine uspostavljen prvi telefonski poziv – Alexander G. Bell slučajno je telefonirao svome asistentu.