LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Umro Al Capone

"You can get much further with a kind word and a gun than you can with a kind word alone."- Al Capone

"You can get much further with a kind word and a gun than you can with a kind word alone."- Al Capone

Alphonse Gabriel Capone, jedan od najpoznatijih američkih kriminalaca i mafijaša, poznatiji pod imenom Al Capone, preminuo je na današnji dan, 25. siječnja 1947. godine na Floridi u Miamiju.
Rođen u poznatoj četvrti Brooklyn u New Yorku, 17. siječnja 1899. u obitelji talijanskih doseljenika, već zarana pokazuje sklonost prema nasilju pa u dobi od 12 godina postaje članom uličnih bandi. Svoj nadimak Scarface ili "lice s ožiljkom" zaradio je u sukobu uvrijedivši sestru sličnog uličnog nasilnika.

S devetnaest se godina ženi mladom Irkinjom s kojom ubrzo dobiva sina, a te iste godine odlazi u Chicago kako bi se spasio od prijetnje smrću protivničke bande. Chicago u ono doba slovi kao raj za zločince, a zakon prohibicije potiče ilegalnu trgovinu alkoholom koja donosi goleme profite. U toj sredini vrlo brzo postaje desna ruka mafijaša Torrija, jednog od vođa čikaškog podzemlja. U sukobima raznih bandi koje su harale Chicagom, Capone uspijeva zasjesti na sam vrh te tako sa samo 26 godina postaje šefom jedne od najvećih mafijaških obitelji.

Unatoč činjenici da je bio okrutni ubojica, svodnik, trgovac alkoholom koji je zakonom zabranjen, utjerivač i najgori zločinac, svejedno ga se često viđalo u društvu poznatih ličnosti iz svijeta politike, filma, biznisa, a i sama javnost mu nije bila nesklona.
Neprekidno izložen opasnostima u sukobima između protivničkih obitelji, više je puta izbjegao smrt u atentatima, ali u neprestanom sukobu sa zakonom napokon počinje privlačiti pozornost FBI-a. Više je puta hapšen i zatvaran, uglavnom radi nošenja oružja bez dozvole, neplaćanja sudskih troškova, trgovine alkoholom… Uz njegova se uhićenja povezuje ime slavnog policajca Elliota Nessa, o kojemu je snimljeno nekoliko filmova i serija.

Godine 1927. na snagu stupa novi zakon o porezima koji na neki način označava i početak kraja Al Caponea. Napokon, 1931. Ministarstvo financija podiže optužnicu zbog utaje poreza i ilegalne trgovine alkoholom tijekom prohibicije. Osuđen na 11 godina federalnog zatvora i plaćanje novčane kazne od 50.000 dolara, prisiljen je platiti sudske troškove te još 215.000 dolara neplaćena poreza. Svoju kaznu služi najprije u zatvoru Atlanti iz kojega i dalje vodi svoje prljave poslove. Iz tog ga razloga premještaju u puno stroži zatvor na Alcatrazu, otočiću preko puta San Francisca, gdje je više puta izbjegao pokušaje ubojstva.

Nakon 7 i pol godina provedenih u zatvoru izlazi na slobodu, ali shrvan je sifilisom koji razara njegovo tijelo i um. Više se ne vraća u Chicago te umire 25. siječnja 1947. u Miamiju od upale pluća. Ostat će zapamćen kao jedan od najozloglašenijih mafijaša u povijesti, osobom koja je obilježila razdoblje prve polovice 20. stoljeća.

Caponeova ćelija
 
Caponeova ćelija u Eastern State Penitentiaryju, bivšem američkom zatvoru u Philadelphiji