LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ubojstvo Johna Lennona, svijet u šoku

Ubojstvo mirotvorca, filozofa i glazbenika i danas budi brojne kontroverze

Ubojstvo mirotvorca, filozofa i glazbenika i danas budi brojne kontroverze

Na današnji dan 1980. oko 22.50 odjeknulo je 5 hitaca ispred hotela Dakota u New Yorku. Četiri su zadala smrtni udarac Johnu Lennonu. Oko 25 minuta kasnije, beživotno tijelo policija je odvezla u bolnicu gdje je službeno utvrđena smrt jednog od najvećih glazbenika u povijesti.

Nekoliko sati ranije, Mark David Chapman dao mu je na potpis album „Double Fantasy“, koji je John snimio s Yoko Ono.

Policija ga je uhvatila s pištoljem u ruci, dok je čitao Lovca u žitu, i upitala ga zna li što je učinio. odgovorio je – Da. Upravo sam ubio Johna Lennona. Posljednja zabilježena fotografija Lennona nastala je u trenutku kad je davao autogram svome ubojici.

Dokumentarac o ubojici emitiran je na jedanaestu obljetnicu smrti, a u njemu Chapman hladno objašnjava kako je ubojstvo Lennona bila njegova životna misija:

– Lennon je bio uspješan čovjek koji je na neki način imao čitav svijet na lancu, a ja nisam bio čak ni karika tog lanca. Nešto se u meni prelomilo.

Godišnjica smrti Johna Lennona obilježava se danas u Liverpoolu, gdje je rođen i New Yorku, gdje je ubijen.

Tko je ubio Lennona?

Kada su se Beatlesi 1970. razišli, Lennon se fokusirao na društveni aktivizam kritizirajući američku politiku i ratove koje je vodila. Zbog pjesme „Imagine“ na njega se, osim Vlade, obrušila i Crkva.

Lennon je bilo veliki kritičar Vijetnamskog rata i Nixona, a veliki prijatelj Americi omraženog Fidela Castra. Njegove pjesme postale su himne protiv rata i Vlade, a na koncertima je govorio protiv predsjednika. Imao je ogroman utjecaj na američku mladež, koja je masovno dijelila njegovu filozofiju. Zbog toga ga je Bijela kuća pokušavala deportirati.

Četiri godine trajala je sudska parnica kojom mu je Bijela kuća pokušala dati zabranu ulaska u zemlju. Pretpostavlja se da ga je FBI počeo aktivno pratiti od 1971, a od početka suđenja pratili su ga u stopu. Narušio se njegov brak s Yoko Ono, koja nije smjela napustiti Ameriku zbog kćerke iz prethodnog braka. Lennon je kasnije izjavio:

– Nisu ni pokušavali sakriti da me prate, željeli su da ih vidim. Ako mi se nešto dogodi, to sigurno neće biti slučajno.

Teorije o tome iz čije su direktive došli ispaljeni meci su brojne. Neki tvrde da je ključnu ulogu igrao vratar hotela - Jose Perdomo, koji dijeli ime i prezime sa CIA-inim rukovoditeljem tajnih operacija, kako se saznalo prije desetak godina. Perdomo i Chapman razgovarali su na vratima hotela o Kennedyjevu ubojstvu prije nego se pojavio Lennon.

Vjeruje se i da je Chapman, koji je priznao krivnju, bio samo oruđe u nečijoj političkoj borbi, da mu je mozak bio ispran te da nije pokazivao znakove ludila koje mu se pripisivalo.

Teorije sežu čak do toga da je ubojica pisac horora Stephen King. Naime, King je fizički gotovo identičan Chapmanu, te postoje dokazi da je upravo on ubojica velikog mirotvorca. Steve Lighfoot tvorac je ove teorije, a on smatra da je Steven King nakon ubojstva Lennona planirao izvršiti atentat i na Springsteena. U svojoj knjizi Lighfoot kaže da je upravo on to spriječio jer je upozorio Springsteena na ludog pisca žednog slavne krvi.

U videu pogledajte dokumentarac na temu Lennonovog ubojstva:

FOTO: SCIENCEBLOGS.COM