LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ubojica sa željezničkog kolodvora

Prije 30 godina „The Railway Rapist“ počinio je svoje prvo ubojstvo. Kao bivši zaposlenik londonske željeznice, koristio je svoje znanje željezničke mreže te je napadao, silovao i ubijao mlade žene.

Prije 30 godina „The Railway Rapist“ počinio je svoje prvo ubojstvo. Kao bivši zaposlenik londonske željeznice, koristio je svoje znanje željezničke mreže te je napadao, silovao i ubijao mlade žene.

The Railway Rapist ili The Railway Killer kako su ga kasnije nazivali, bio je silovatelj i ubojica iz Londona. Tijekom prošlog stoljeća sijao je strah željezničkim postajama jer su upravo to bila mjesta na kojima je napadao, silovao i ubijao mlade žene.

John Francis Duffy rođen je 1959. godine Odmalena je bio nasilan i sklon mučenju i ubijanju životinja. U starijoj dobi shvatio je da mu to više nije dovoljno pa je svoje nagone preusmjerio prema mladim ženama. U kriminalu je imao i partnera, Davida Mulcahyja. Duffy je koristio svoje znanje o mreži londonske željeznice te su zajedno napadali mlade, same žene na željezničkim postajama.

Duffy i Mulcahy u početku su silovali žene, no nakon vremena počeli su i ubijati. Više puta su bili privedeni, no zbog nedostatka dokaza tek nakon velikog broja silovanja i nekoliko ubojstava policija je uspjela dokazati njihovu krivnju.

Serijski ubojica Duffy imao je specifičan način ubijanja – koristio je nož, žrtvama bi vezao ruke žicom te je operirao blizu željezničkih postaja. Duffy je kasnije na suđenju rekao da su on i Mulcahy napade nazivali lovom te su vrebanje, napadanje, a zatim i ubijanje žena smatrali rekreacijom poput lova na divlje životinje.

Silovanja su započela 1982. godine, no 29. prosinca 1985. godine dogodilo se prvo ubojstvo. Naime, Duffy je napao tinejdžerku Alison Day (19) te ju je oteo iz vlaka. Njezino zadavljeno tijelo pronađeno je dva tjedna kasnije.

Britanska policija pokrenula je istragu pod nazivom Operation Hart u cilju identificiranja počinitelja. Profesor David Canter stvorio je psihološki profil počinitelja, a takva vrsta istrage u to je doba još bila u povojima, no pokazalo se da je upravo to bilo presudno u pronalaženju ubojice. Na temelju svog istraživanja, Canter je smatrao da je The Railway Rapist oženjeni čovjek bez djece, da stanuje u Kilburnu te da ima povijest nasilja u obitelji.

Za vrijeme istrage, silovana je i ubijena Dankinja Maartje Tamboezer (15). Nakon forenzičkog istraživanja, istražitelji su došli do Johna Duffyja koji je bio bivši zaposlenik željeznice, a bio je uhićivan zbog nasilja u obitelji. Bez obzira što nije htio dati uzorak krvi, slagao se s profilom profesora Cantera. Istražitelji su zatim povezali tkaninu pronađenu na mjestu prvog ubojstva s Duffyjevim puloverom.

Smatra se da je bio odgovoran za velik broj silovanja i nekoliko ubojstava, no zbog manjka dokaza osudili su ga samo zbog dva ubojstva i to na doživotni zatvor. Njegov pomoćnik Mulcahy također je uhićen i osuđen na doživotni zatvor. 

FOTO: PINTEREST