LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Ubijen Ernie Pyle, najpoznatiji ratni dopisnik

Prije točno 70 godina je na otoku Le Shima život izgubio najpopularniji američki dopisnik iz 2. svjetskog rata.

Prije točno 70 godina je na otoku Le Shima život izgubio najpopularniji američki dopisnik iz 2. svjetskog rata.

Na današnji dan, 18. travnja ratne 1945. godine, ubijen je Ernie Pyle, ratni dopisnik i dobitnik Pulitzerove nagrade. Pyle su strojnicom ubili Japanci, i to na otoku Le Shima na Tihom oceanu, zapadno od Okinawe.

Glavni general vojske na otoku izvijestio je centralu o smrti poznatog novinara: – S velikom žalošću moram vas obavijestiti da je ratni dopisnik Pyle, koji je toliko doprinio moralu naših vojnika, ubijen danas u borbi Le Shima.

Ernie Pyle rođen je 8. kolovoza 1990. u saveznoj državi Indiani. Svoju bogatu, ali nažalost prekratku novinarsku karijeru započeo je 1935. pišući kolumne u američkim novinama Scripps – Howard. Nakon nekog vremena, Pyleove kolumne o životu i nadanjima običnih ljudi privukle su pozornost mnogih građana. godine 1942., nakon što su Sjedinjene Američke Države ušle u Drugi svjetski rat, Pyle je otišao preko oceana kako bi izvještavao o ratnim događanjima.

Ipak, Pyle je oduvijek više volio izvještavati o iskustvima vojnika na bojišnici, a ne toliko o samim bitkama. Upravo zbog te svoje sposobnosti da preko svojih kolumni izvještava o vojnicima te čitateljima pruža slikovit uvid u ono što se događa u glavama vojnika koji su na udaru rata dobio je Pulitzerovu nagradu, najveće novinarsko priznanje. Nagradu je primio 1944., samo godinu dana prije smrti.

Njegove kolumne bile su najčitanije u ratno vrijeme, a njegovi brojni citati vezani uz rat dugo će se pamtiti, upravo zbog nesretnog načina na koji je ubijen obavljajući svoj posao.

Ernie Pyle: – War makes strange giant creatures out of us little routine men who inhabit the earth.

FOTO: FLICKR/AMBER DAVIS