LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Tragične smrti nesretnih ljubavnika

Na današnji je dan Oktavijan, budući rimski car August, napao egipatsku prijestolnicu Aleksandriju. Pad Aleksandrije za posljedicu ima kraj jednog od najpoznatijih ljubavnih parova u povijesti.

Na današnji je dan Oktavijan, budući rimski car August, napao egipatsku prijestolnicu Aleksandriju. Pad Aleksandrije za posljedicu ima kraj jednog od najpoznatijih ljubavnih parova u povijesti.

Na današnji dan, 31. srpnja 30. godine prije Krista, odigrala se bitka za Aleksandriju, kojoj je prethodila poznata bitka kod Akcija. Bitka kod Akcija vodila se između Marka Antonija i Oktavijana, budućeg rimskog cara, tijekom posljednjeg rata Rimske Republike, a njome završavaju rimski građanski ratovi i označava početak Rimskog Carstva. Kao rezultat izgubljene pomorske bitke, veliki dio Antonijeve vojske dezertirao je bez borbe. Antonije je izgubio 19 legija i 12 000 konjanika, koji su pobjegli preko noći, te mu je tako smanjena sposobnost da se suprotstavi Oktavijanu. 

Oktavijan je na današnji dan napao Aleksandriju s kopna i grad je pao bez puno borbe. Vojska Marka Antonija odlučila je dezertirati, ostavljajući ga bez sposobnih ljudi da se bori s Oktavijanom, te je Marko Antonije počinio samoubojstvo. Kleopatra je pokušala s Oktavijanom pregovarati o uvjetima predaje. Nakon neuspjeha da izbori prihvatljive uvjete, i Kleopatra je izvršila samoubojstvo.

Oktavijan je pogubio Cezariona, sina Cezara i Kleopatre, koji mu je bio politička prijetnja jer su oba Cezarovi nasljednici. Blizance Selenu i Heliosa, djecu Kleopatre i Marka Antonija, odveo je u Rim kao trofeje. Proglasio je Egipat rimskom provincijom u kojoj su vladali isključivo rimski vitezovi. Ni jedan senator nije smio otići u Egipat bez Oktavijanove dozvole.

Marko Antonije i Kleoptara, uz Romea i Juliju, spadaju među najpoznatije ljubavne parove u povijesti te su glavni sudionici jedne od najvećih pomorskih bitki u povijesti. Njihova veza uzrok je Oktavijanova napada i uspješnog osvajanja Aleksandrije. Postoji puno verzija ove popularne priče te razne kontroverze oko Kleopatrine smrti.

FOTO: WIKIPEDIA