LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora

Najstarija hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskoga dvora, dovršena je 22. veljače 1483. godine.

Najstarija hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskoga dvora, dovršena je 22. veljače 1483. godine.

Misal po zakonu rimskoga dvora tiskan je 22. veljače 1483. godine na hrvatskom jeziku, na uglatoj glagoljici. To je prva hrvatska tiskana knjiga te ujedno prvi misal u Europi koji nije tiskan latinicom i na latinskom jeziku.

Točno vrijeme tiskanja navodi se u završnoj bilješki, kolofonu Misala po zakonu rimskoga dvora, ali se ne spominje mjesto tiskanja ni nakladnik. Tiskan je u dvobojnom tekstu, u crvenoj i crnoj boji, bez previše tiskarskih pogrešaka. Budući da je hrvatski prvotisak tiskan samo dvadeset i osam godina nakon Gutenbergove Biblije, on potvrđuje kulturni i društveni napredak Hrvatske u drugom dijelu 15. stoljeća.  

Misal je bogoslužna knjiga u kojoj se nalaze tekstovi koji se izgovaraju za vrijeme mise, a ova je knjiga najstarija od ukupno šest hrvatskih glagoljskih inkunabula, knjiga koje su tiskane od izuma tiskarskog stroja 1455. godine do 1500. godine Ukupno je sačuvano jedanaest primjeraka Misala; šest ih se čuva u hrvatskim znanstveno-kulturnim ustanovama, a najstariji primjerak Misala nalazi se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Na današnji dan obilježava se i Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Tim povodom Knjižnica organizira manifestaciju Dani otvorenih vrata NSK koja se održava od 24. do 26. veljače, a jedna od posebnosti programa je što će za sve zainteresirane posjetitelje biti organiziran obilazak Knjižnice pod stručnim vodstvom. Za stručno razgledavanje potrebno se prethodno prijaviti, a detalje o prijavi i o programu Dana otvorenih vrata možete saznati na web stranicama NSK

Knjiga se danas mnogima ne nalazi na visokom tronu. Često se zaboravlja koliko je truda i požrtvovnosti potrebno da ona nastane. Stoga, pogledajte ovaj kratak video koji prikazuje umjetnost tiskanja i stvaranja knjige. U njemu će sigurno najviše uživati istinski knjigoljupci.

 

FOTO: WIKIPEDIA