Na današnji dan

Težina i lakoća u životu Milana Kundere

Milan Kundera

– Borba čovjeka protiv vlasti borba je pamćenja protiv zaborava. – riječi su poznatog češkog pisca čiji 89. rođendan danas slavimo.

Na današnji dan prisjetit ćemo se rođendana poznatog pisca, esejista i pjesnika češkog podrijetla čija su djela prožeta erotičnom komedijom i političkom kritikom – Milana Kundere. Rođen je 1. travnja 1929. godine u češkom gradu Brnu, u ondašnjoj Čehoslovačkoj. Kao sin poznatog pijanista i muzikologa Ludvika Kundere, mladi je Milan proučavao glazbu, ali se s vremenom okrenuo pisanju te je 1952. godine počeo predavati književnost na Akademiji glazbene i dramske umjetnosti u Pragu.

Na početku svoje karijere imao je toplo-hladni odnos s komunističkom partijom kojoj se pridružio 1948, izbačen je dvije godine kasnije, ponovno je primljen 1956. i u njoj ostao sve do 1970. godine. Sudeći prema članku objavljenom u jednom češkom časopisu 2008. godine, 1950. godine, nakon što je izbačen iz partije, obavijestio je prašku policiju o prisutnosti zapadnjačkog tajnog agenta koji je na kraju bio uhićen i zatvoren na 14 godina. No Kundera je demantirao tvrdnje iznesene u članku. Također, sudjelovao je u kratkom oslobođenju Čehoslovačke u razdoblju od 1967. do 1968. godine, a nakon što su sovjetske vlasti okupirale zemlju, odbio je priznati vlastite političke pogreške zbog čega ga je napala vlast koja je potom zabranila sva njegova djela, otpustila ga s mjesta predavača te ga izbacila iz komunističke partije.

– Borba čovjeka protiv vlasti je borba pamćenja protiv zaborava. –

Pedesetih godina 20. stoljeća objavio je nekoliko zbirki pjesama, uključujući Posledni máj (Posljednji svibanj, 1955) kojom je odao počast vođi komunističkog otpora Juliusu Fučíku. Godine 1957. objavljeni su Monology (Monolozi), serija ljubavnih pjesama koje je češka vlada zbog ironičnog i erotičnog sadržaja osudila. Nakon nekoliko svezaka kratkih priča i jako uspješne predstave Majitelé klíčů (Vlasnici ključeva, 1962) uslijedili su njegovi prvi romani i jedno od njegovih najboljih djela – Žert (Šala, 1967), komičan i ironičan pogled na privatne živote i sudbine Čeha tijekom Staljinove vlasti. Drugo poznato njegovo djelo je Život je jinde (Život je svugdje, 1969), a radnja se vrti oko nesretnog, ali romantičnog heroja koji se suočava s komunističkom prevlašću 1948. godine. Djelo je bilo zabranjeno u Kunderinoj domovini.


FOTO: Pinterest

Godine 1975. bilo mu je dozvoljeno napustiti Čehoslovačku sa ženom Věrom kako bi predavao na Sveučilištu u Rennesu u Francuskoj u razdoblju od 1975. do 1978. godine, a 1979. godine češka mu je vlada oduzela državljanstvo. Njegovi romani iz 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća, uključujući Valčík na rozloučenou (Oproštajni valcer, 1976), Kniha smíchu a zapomnění (Knjiga smijeha i zaborava, 1979) te Nesnesitelná lehkost bytí (Nepodnošljiva lakoća postojanja, 1984) objavljeni su u Francuskoj i u drugim zemljama, dok su ista djela sve do 1989. godine bila zabranjena u njegovoj domovini. Knjiga smijeha i zaborava, jedno od njegovih najuspješnijih djela, serija je duhovitih i ironičnih razmišljanja o tendenciji moderne država pri poricanju i brisanju ljudskog sjećanja i povijesne istine. S vremenom je počeo pisati na francuskom jeziku – La Lenteur (Polaganost, 1994), L'Identité (Identitet, 1997), La ignorancia (Neznanje, 2000) te La fete de l'insifnifiance (Festival beznačajnosti, 2013).

– Čovjek nikad ne može znati što treba željeti jer živi samo jedan život i nikako ga ne može usporediti sa svojim prethodnim životima, niti ga u sljedećim životima popraviti. –

Njegova Neponodšljiva lakoća postojanja smatra se jednim od njegovih najuspješnijih djela, a govori o egzilu i progonu u bivšoj Čehoslovačkoj u vrijeme Praškog proljeća u lipnju 1968. godine. Djelo započinje s filozofskom notom gdje raspravlja o Nietzscheovom konceptu vječnog povratka gdje se sve u životu događa bezbroj puta. Tek kada osobni životi izgube svoju težinu i značaj zbog toga što su proživljeni samo jednom, samo djelo dobiva ovaj svoj naslov.

Komentari na članak

Vezani članci

Jane Eyre

Na današnji dan

Stvoren književni lik koji je proslavio žensku emancipaciju

Roman „Jane Eyre“ na današnji je dan objavila Charlotte Brontë pod muškim pseudonimom Currer Bell. Snažna ljubavna priča iskazala se i na filmskim platnima.

Henry James

Na današnji dan

Amerikanac u Londonu – transatlantska priča o Henryju Jamesu

Iako manje poznat od svojih suvremenika, Henry James zauzima veoma važno mjesto u britanskoj i američkoj književnosti. Rođeni Amerikanac, naturalizirani Britanac, James se u djelima bavi upravo dodirima ovih dvaju kultura.

Pisanje

DSK „Cassius“ raspisuje natječaj

Traže se mlade književne nade za Margan Tadeon

Volite li pisati i mislite li da ste uspješni u tome, prijavite se za natječaj Margan Tadeon Društva studenata kroatologije i osvojite knjige poznatih hrvatskih nakladnika.

Franjo Janeš

Intervju: Franjo Janeš

U budućnosti se možemo nadati smaku svijeta, a mladi književnik može živjeti od pisanja samo ako je kolumnist EPH-a

Franjo Janeš radi kao znanstveni novak - viši asistent na Odsjeku za germanistiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, ali to nije razlog zbog kojeg sam sjeo porazgovarati s njime. Uz čaj u Teacher's Pubu, popričali smo o pisanju, čitanju, studentima i općenitom stanju društva koje svojim romanima očito voli secirati.

Natječaj za književnu nagradu "Sedmica & Kritična Masa"

Kritična masa

Natječaj „Sedmica & Kritična masa” za mlade pisce

Voliš pisati? Prijavi se na natječaj, pošalji svoj rad i možda baš ti osvojiš nagradu!