LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Današnji se dan, 2. travnja, obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a predložio ga je Katar na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u prosincu 2007., što su podržale sve zemlje članice.

Današnji se dan, 2. travnja, obilježava kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu, a predložio ga je Katar na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u prosincu 2007., što su podržale sve zemlje članice.

Autizam, „zauzetost samim sobom“ (grč. autos = sam), poremećaj je neuralnog razvoja kojeg karakteriziraju oslabljena socijalna interakcija, verbalna i neverbalna komunikacija te ograničeno i stereotipno ponašanje. Jedan je od tri poremećaja autističnog spektra, uz Aspergerov sindrom i pervazivni razvojni poremećaj. Kako dolazi do njega još uvijek je nepoznanica, a prve znakove roditelji mogu primijetiti već u drugoj i trećoj godini djetetova života. Njegovo rano otkrivanje može znatno pomoći u stjecanju socijalnih vještina djeteta.

Glavna karakteristika autizma je repetitivno ponašanje koje uključuje stereotipne kretnje bez svrhe (ljuljanje tijela), kompulzivno i ritualno ponašanje koje se odvija namjerno istim redom te u nekim slučajevima i autoagresija. Jedan od simptoma može biti i pamćenje trivijalnih podataka, atipično ponašanje prilikom jedenja ili pak problemi spavanja.

Lijek za autizam ne postoji, ali se liječenjem nastoji poboljšati simptome i funkcioniranje. Terapija se najčešće prilagođava djetetovim potrebama. Samostalan je život za osobe koje pate od težeg slučaja autizma gotovo nemoguć, a takvi slučajevi često iziskuju potrebu za visokom razinom bolničke njege.

Obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želi se skrenuti pozornost na sve veće probleme ovoga poremećaja koji u većini slučajeva traje do kraja života. 2013. godine na današnji dan je s Cvjetnog trga u Zagrebu pušteno stotinjak balona s natpisom „AUTIZAM 8000“ simbolizirajući broj osoba u Hrvatskoj pogođenih autizmom. S ciljem poboljšavanja uvjeta u jedinoj specijaliziranoj ustanovi u RH za odrasle osobe s autizmom, Centru za autizam i danas će tradicionalno zrakom lebdjeti stotine plavih balona puštenih s glavnog zagrebačkog trga.

 
FOTO: dalje.com
FOTO: TUMBLR