Na današnji dan

Svjetski dan spavanja

Spavanje

Ovaj neobični praznik obilježava se od 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o poremećajima spavanja.

Ako biste današnji dan radije prespavali nego otišli na predavanja, znajte da imate dobar izgovor. Vjerovali ili ne, danas je Svjetski dan spavanja. Ovaj neobični praznik obilježava se od 2008. godine pod pokroviteljstvom Svjetske udruge koja proučava medicinske aspekte sna, s ciljem podizanja svijesti o poremećajima spavanja. Ovogodišnji slogan je: Dobro spavanje je dostupan san (Good Sleep is a Reachable Dream).  

Trećinu života provedemo spavajući. Okrepljujući je san jedan od stupova zdravlja, uz uravnoteženu prehranu i odgovarajuću tjelesnu aktivnost. Problemi sa spavanjem predstavljaju globalnu epidemiju, koja prijeti narušavanjem zdravlja i kvalitete života i do 45% svjetske populacije.

Usprkos tome što se većina poremećaja spavanja može spriječiti ili liječiti, manje od jedne trećine oboljelih potraži stručnu pomoć. Bolje razumijevanje procesa spavanja i više istraživanja u ovom području medicine pomoći će smanjenju utjecaja poremećaja spavanja na društvo.

San je važan za ljudsko blagostanje i ima izravan utjecaj na mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje odraslih i djece. Tri ključna elementa okrepljujućeg sna su:

trajanje – duljina sna trebala bi biti dovoljna da biste se narednog dana osjećali odmorno i bili sposobni obaviti sve svoje obaveze

kontinuitet – proces samog spavanja trebao bi proteći u miru, bez većih trzavica ili buđenja u međufazama sna

dubina –  spavanje mora biti dovoljno duboko i čvrsto kako bi obavilo svoju ljekovitu funkciju.

Stoga se danas svakako dobro naspavajte, ali prije nego utonete u san, pročitajte na poveznici 14 zanimljivosti o snovima i spavanju.

Komentari na članak

Vezani članci

Švedska

Kakvi su zapravo Šveđani?

Stvari koje morate znati prije odlaska u Švedsku

Oduvijek su vas privlačile nordijske zemlje, a osobito Švedska? Bilo da se spremate na putovanje, razmjenu studenata ili odlazite trbuhom za kruhom donosimo 20 stvari koje morate znati prije nego krenete.

Elvis

Na današnji dan

39 zanimljivosti na 39. godišnjicu smrti kralja „rock ’n’ rolla”

Na 39. godišnjicu kraljeve smrti donosimo vam 39 informacija o Elvisu koje zasigurno niste znali.

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Na današnji dan

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Na današnji dan, 11. travnja, obilježava se Svjetski dan Parkinsonove bolesti u spomen na obljetnicu rođenja liječnika koji je prvi opisao ovu bolest od koje je i sam bolovao.

Spavati goli

Znanstveno otkriće

Dokazano: Zatomljavanje bijesa znatno snižava kvalitetu sna

Studija koja je provedena na Sveučilištu Iowa State pokazala je kako osobe koje imaju problema s kontroliranjem svojeg temperamenta ili su općenito pune ljutnje i frustracija imaju lošiju kvalitetu sna od osoba koje su generalno sretne.

FOTO: Pixabay

Opsjednuti kalorijama

Problem koji se krije iza brojanja kalorija

Sve je više aplikacija i naprava koje nam omogućuju brojanje kalorija. Iako je ono važno prilikom održavanja tjelesne mase, teško je točno odrediti koliko smo kalorija unijeli ili potrošili te to ne bi trebao biti način praćenja vlastitog zdravlja.