LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan slobode medija

– Slobodni mediji mogu biti dobri i loši, ali bez slobode, mediji mogu biti samo loši. – Albert Camus.

– Slobodni mediji mogu biti dobri i loši, ali bez slobode, mediji mogu biti samo loši. – Albert Camus.

Svjetski dan slobode medija (World Press Freedom Day) obilježava se svake godine 3. svibnja. Ustanovila ga je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja koju posebno trebaju poticati i poštivati vlade zemalja članica UN-a. Deklaracija u Windhoeku u Namibiji donesena je 3. svibnja 1991. godine Njome su afrički novinari željeli zaštititi temeljna novinarska prava te poticati na medijski pluralizam i nezavisnost.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta. Publikacije su cenzurirane, a novinari, urednici i izdavači napadnuti, zatvoreni i ubijeni. Prema podacima organizacije Reporteri bez granica dosad su tijekom 2015. godine u svijetu ubijena 24 novinara, a 158 ih je zatvoreno. Stoga se obilježavanjem ovog dana žele upozoriti na temeljna načela medijske slobode, razvijati svijest o njezinoj važnosti, braniti medije od napada i odati počast novinarima koji su izgubili život baveći se ovom profesijom.

UNESCO svake godine s tim ciljevima organizira manifestacije širom svijeta. Ovogodišnje teme su razvoj novinarstva te bolje izvještavanje, spolna jednakost i medijska sigurnost u digitalnom dobu.

Prema izvješću američke nevladine udruge „Freedom House“, svjetska medijska sloboda pala je u posljednjih deset godina na najnižu razinu. Međutim, raste svjetski interes za vrijednosti slobode izražavanja, i to pogotovo nakon ubojstva novinara u redakciji Charlie Hebdo u Parizu.

Prema ovom izvještaju, novinarstvo u Hrvatskoj nije u zavidnom položaju. Ona se po medijskoj slobodi nalazi na 80. mjestu od ukupno 199 zemalja obuhvaćenih izvješćem. Na prvom mjestu nalaze se Norveška i Švedska, a na posljednjem Sjeverna Koreja.

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) Svjetski dan slobode medija obilježavaju akcijom „Pet minuta gromoglasne tišine“ od 11:55 do 12 sati. Novinari i medijski djelatnici pozvani su da se priključe ovoj akciji te da tako na simbolična način upozore širu javnost na loš položaj novinara i medija te ugrožavanje njihovih sloboda.

– Bez istinski slobodnih novinara nema ni slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema ni djelotvorne borbe protiv korupcije na svim razinama. Neformalni i nesigurni oblici rada među novinarima, posebno među mladima, u tome nam neće pomoći. – stoji u priopćenju SNH-a i HND-a.

FOTO: FLICKR/ROGER H. GOUN