LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan šećerne bolesti

Šećerna bolest postaje sve raširenija, a sve veći broj mladih obolijeva od dijabetesa. Cilj je obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti podizanje svijesti o problemu te edukacija o bolesti i o liječenju.

Šećerna bolest postaje sve raširenija, a sve veći broj mladih obolijeva od dijabetesa. Cilj je obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti podizanje svijesti o problemu te edukacija o bolesti i o liječenju.

Šećerna bolest (dijabetes) kronična je bolest koja može nastati iz dva razloga: ako gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili ako tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji proizvodi gušterača, a omogućuje preuzimanje glukoze iz krvi i preradu u energiju.

Neadekvatna proizvodnja inzulina ili nemogućnost njegova iskorištavanja dovodi do povišene razine glukoze u krvi (hiperglikemija), što može rezultirati štetom za pojedine organe i organizam.

Dijabetes tipa 1 bolest je kod koje dolazi do propadanja stanica gušterače koje proizvode inzulin (najčešće zbog nekih autoimunih bolesti). Posljedica je mala ili nikakva proizvodnja inzulina, pa bolesnici moraju u organizam svakodnevno unositi inzulin. Naziva se još i o inzulinu ovisan dijabetes ili mladenački dijabetes jer se najčešće dijagnosticira u dječjoj dobi ili u adolescenciji.

Dijabetes tipa 2 bolest je koja se očituje nemogućnošću tijela da učinkovito upotrijebi proizvedeni inzulin, tj. glukozi ne olakšava ulazak u stanicu. Bolest se liječi redovitom tjelovježbom, zdravom i uravnoteženom prehranom i izbjegavanjem stresa, no teži oblici moraju se liječiti posebnim lijekovima. Naziva se još i o inzulinu neovisan dijabetes.

Poražavajuće su činjenice da je dijabetes odgovoran za skoro 5 milijuna smrti godišnje te da više od 400 milijuna ljudi boluje od dijabetesa. Šećerna bolest jedan je od prvih deset uzročnika invalidnosti te srčanog i moždanog udara. Više od 40 % oboljelih ne zna da ima dijabetes, a sve više obolijevaju mladi.

Svake se godine 14. studenoga obilježava svjetski dan dijabetesa. Tom se prilikom pokušava javnost upoznati s ovim sve većim problemom te educirati kako se nositi sa šećernom bolesti, kako je liječiti i, na kraju krajeva, kako je prevenirati.

Simbol je dijabetesa plavi krug. Krug označava život, zdravlje i, ono najvažnije, jedinstvo. Plava boja označava boju neba i zastave Ujedinjenih naroda. 

Na mrežnim stranicama International Diabetes Federation postoje podaci o oboljelima diljem svijeta te upute za oboljele, za one koji su u kontaktu s oboljelima i podaci o prevenciji same bolesti. Na istoj će se stranici 1. prosinca objaviti Diabetes Atlas report pomoću kojega će se moći vidjeti broj oboljelih u onim državama za koje postoje podaci.

FOTO: WIKIPEDIA