LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Smisao obilježavanja ovog datuma razvijanje je kulture prevencije u društvu te građenje ozračja „nulte tolerancije” prema svakoj vrsti nasilja nad djecom.

Smisao obilježavanja ovog datuma razvijanje je kulture prevencije u društvu te građenje ozračja „nulte tolerancije” prema svakoj vrsti nasilja nad djecom.

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece obilježava se svake godine na današnji datum, 19. studenog.

Obilježavanje ovog dana pokrenula je 2000. godine UN-ova partnerska organizacija Women's World Summit Foundation - WWSF, kako bi doprinijela jačanju svijesti o štetnosti svakog nasilja nad djecom i potrebi njegova sprečavanja.

Zlostavljanje djece vrlo je težak problem koji utječe na njihov razvoj. Dijete izloženo fizičkom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju doživljava traume koje mogu ostaviti posljedice i u odrasloj dobi. Smisao obilježavanja ovog datuma razvijanje je kulture prevencije u društvu te građenje ozračja „nulte tolerancije” prema svakoj vrsti nasilja nad djecom.

Ured pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske obilježava ovaj dan od 2007. godine kroz organiziranje susreta s djecom, stručne rasprave, medijske poruke, objavljivanje publikacija za djecu i odrasle te zagovaranje kulture prevencije zlostavljanja.

Pravobraniteljica svake godine poziva da se što veći napori usmjere na djelotvorno sprječavanje zlostavljanja i zanemarivanja djece. Tome se znatno može doprinijeti odgojem o nenasilju i nenasilnom rješavanju sukoba na svim razinama obrazovnog sustava; osnaživanjem djeteta da zatraži pomoć kada je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju te otvaranjem široko dostupnih savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja.

U djelovanje na prevenciju nasilja potrebno je što više uključivati djecu i mlade koji svojim idejama, prijedlozima i aktivnostima pokazuju da to mogu i znaju.

Zbog toga su ove godine organizirani razni događaji; izložbe, predavanja, znanstveni skupovi i susreti – sve u znaku obilježavanja 25. obljetnice UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Ti će se događaji uklopiti u međunarodnu akciju „19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima”.

Među mnogobrojnim događanjima izdvajamo izložbu radova učenika Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn nadahnutih Konvencijom o pravima djeteta i tematsku sjednicu u Hrvatskom saboru posvećenu preporukama koje je UN-ov Odbor za prava djeteta uputio Hrvatskoj sredinom rujna ove godine  Uz to ističemo i debatu o dosegnutoj razini zaštićenosti dječjih prava u Hrvatskoj koja će se održati na sam dan obilježavanja, 19. studenog 2014. u Maloj kući dječjih prava u Uredu pravobraniteljice za djecu u Zagrebu.

U suradnji s UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku i Hrvatskim filmskim savezom, Ured pravobraniteljice sudjeluje i u organizaciji Festivala o pravima djece koji uključuje niz aktivnosti s djecom i za djecu od 12. do 22. studenoga, s posebnim naglaskom na inkluziji i dječjem filmskom stvaralaštvu. Tema ovogodišnjeg festivala upravo je prevencija nasilja među djecom.

FOTO: DIJETE.HR