LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj

Cijenimo stranu kulturu, a pritom ne zaboravimo vlastitu!

Cijenimo stranu kulturu, a pritom ne zaboravimo vlastitu!

Glavna skupština UNESCO-a prihvatila je 2001. godine Opću deklaraciju o kulturnoj raznolikosti, a 2002. godine proglasila je 21. svibnja Svjetskim danom kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj. Sljedeće je godine taj dan prvi put obilježen. Razumijevanje, tolerancija, poštivanje i prihvaćanje različitih kultura, ideje su koje se promiču na ovaj dan s ciljem da učinimo zajednički život boljim.

Često čujemo da na svijetu ne postoje dvije iste osobe, ali ponekad nismo svjesni značenja te rečenice pa čak nismo ni spremni prihvatiti osobe različite od nas. Podizanje svijesti o međukulturalnom dijalogu te svijesti o društvu koje se sastoji od pojedinaca, ciljevi su kojima treba svakodnevno težiti. Suradnja, otvorenost i spremnost za uvažavanje ljudi stranih kultura, ključne su odlike koje treba posjedovati u multikulturalnom svijetu u kojem živimo.

Svatko od nas može jednostavnim, svakodnevnim postupcima ostvariti te ciljeve. Za početak je važno riješiti se predrasuda i zaboraviti stereotipe kada se nađemo u društvu stranaca. Kako bismo što više saznali o stranoj kulturi, dobar je izbor posjet manifestaciji te tematike. Trenutno se u Hrvatskoj održava festival Rendez-Vous kojim se predstavlja bogata francuska kultura. U sklopu festivala izložena su remek-djela francuskog slikara Rodina u Zagrebu i Splitu.

Prigodni program povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti i kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine održava se u Gradskom muzeju u Varaždinu. U poetsko-glazbeno-vizualno umjetničkoj izvedbi uz predstavljanje zbirke poezije Speculum, nastupat će Hana Hegedušić, Marinko Prga, ansambl Kaj te briga i Andrej Švoger.

Dom kulture Kristalna kocka u Sisku organizira manifestaciju Tjedan kulturne raznolikosti. Tako se danas u Kazalištu 21 održava Večer iranskih filmova. Na rasporedu su filmovi Prelijepi grad i Gdje je kuća moga prijatelja?, a ulaz je besplatan. Tjedan kulturne raznolikosti završit će u petak koncertom posvećenim hrvatskoj glazbenoj baštini. Nastupit će klape Kolapjani i Kolapjanke te vokalni ansambl LIPE.

Ovo su samo neki prijedlozi za obilježavanje današnjeg dana, ali najvažniju promjenu moramo učiniti sami i naučiti cijeniti stranu kulturu, a pritom ne zaboraviti vlastitu.

FOTO: WIKIPEDIA