LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Svjetski dan intelektualnog vlasništva

15. Svjetski dan intelektualnog vlasništva posvećen je glazbi, a vrhunac će imati današnjim koncertom na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

15. Svjetski dan intelektualnog vlasništva posvećen je glazbi, a vrhunac će imati današnjim koncertom na Cvjetnom trgu u Zagrebu.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se 26. travnja svake godine Obilježavanje ovog dana pokrenula je 2000. godine Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization). Konvencija kojom je osnovana ova organizacija stupila je na snagu na današnji dan 1970. godine

Cilj s kojim je započelo obilježavanje ovog dana jest zaštita intelektualnog vlasništva, a koje možemo definirati kao proizvod ljudskog uma koji čini nematerijalno dobro, ideju koja je nastala u ljudskom umu i tretira se kao imovina njegova stvaratelja. U intelektualno vlasništvo spadaju razni izumi, literarna i umjetnička postignuća, dizajni, simboli i druge ljudske tvorevine. Ono treba biti zaštićeno autorskim i srodnim pravima, a time se potiče kreativnost te napredak pojedinca i društva.

Ove godine 15. Svjetski dan intelektualnog vlasništva posvećen je glazbi. glazba ima veliku moć. Ona nas pokreće, inspirira i odvodi u druge dimenzije. U njezino stvaranje potrebno je uložiti puno truda i rada, a taj rad treba biti cijenjen i zaštićen. Upravo zbog toga pokrenuta je i globalna kampanja Ustani, zauzmi se. Za glazbu!, u koju su se uključili brojni glazbenici.

Slogan ove kampanje stihovi su pjesme Boba Marleyja i Wailersa koja je postala himna borbe za ljudska prava.

U kampanju su se uključili i Hrvatsko društvo skladatelja, Državni zavod za intelektualno vlasništvo te hrvatski glazbenici, autori i izvođači. Kampanja je započela u ožujku s namjerom da se šira javnost potakne na rasprave o budućnosti glazbe i sudbini njezinih stvaratelja. Svoj vrhunac kampanja će imati upravo ove nedjelje, 26. travnja, u 19 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Tada započinje koncert #zaglazbu na kojem nastupaju Matej Meštrović & Sudar Percussion, Elemental te Neno Belan & Fiumensi. Nakon koncerta održat će se after party #zaglazbu u klubu Vinyl gdje će goste zabavljati DJ Bronco.

Na koncert su pozvani svi ljubitelji glazbe kojima je također posvećen ovaj dan. Kao uvod u koncert poslušajte Pjesmu sreće koja odmah podiže raspoloženje, što samo dokazuje koliku moć ima glazba

FOTO: FACEBOOK/HDS