Na današnji dan

„Svi se naši snovi mogu ostvariti ako imamo dovoljno hrabrosti da ih slijedimo"

Disneyland

Na današnji se dan, 1955. godine, otvorio najpoznatiji i najljepši zabavni park na svijetu – Disneyland. Iako je otvorenje ocijenjeno negativno, danas je Disneyland legendarni zabavni park koji godišnje posjećuju milijuni posjetitelja.

Disneyland, metropola nostalgije, bajke, fantazije i futurizma, otvorila se na današnji dan, godine 1955. Disneyland u Anaheimu u Kaliforniji prvi je i jedini zabavni park čiju je izgradnju osobno promatrao legendarni Walt Disney.

Walt Disney rodio se 1901. godine u Chicagu. Slavu je stekao stvorivši slavnog miša, Mickeyja Mousea. Mickey Mouse bio je prvi animirani film koji je koristio zvuk, a Walt Disney Micekyju je dao glas. Iako su animirani filmovi bili veoma uspješni, tvrtka je bila u financijskoj krizi jer je Disney inzistirao na umjetničkoj i tehničkoj kvaliteti.

Prvi dugometražni animirani film Walta Disneyja bila je Snjeguljica i sedam patuljaka koja je premijerno prikazana 1937. godine. Snjeguljičinu slavu dosegli su i ostali klasici kao što su Pinokio, Dumbo, Bambi i Fantasija, koja sadrži poznate klasične glazbene dijelove.

Ranih 1950-ih, Walt Disney počinje graditi slavni Disneyland. Inzistirao je na tome da park, uz zabavni karakter, sadrži i edukacijske vrijednosti kako bi se djeca i odrasli mogli što kvalitetnije zabaviti i opustiti. Otvorenje tematskoga parka bilo je rezervirano samo za medije i posebne goste. No, znatiželjna je publika pohrlila u zabavni park te je sve pošlo po krivu.

Park još nije bio pripremljen za veliki broj ljudi te je ubrzo ponestalo hrane i vode, a taj je dan u Kaliforniji bilo visokih 38 stupnjeva. Glumci prerušeni u poznate likove iz Disneyjevih animiranih filmova kasnili su na nastup zbog toga što se stvorila nevjerojatna gužva u prometu. Ni Disneyjev govor nije prošao glatko. Pogrešno je shvatio znak kamermana te je govor započeo ranije nego što je trebalo. Iako je otvorenje ocijenjeno negativno, Disney je pozvao medije na privatan „drugi dan" otvorenja kako bi doživjeli atmosferu Disneylanda onako kako i nalikuje legendarnom zabavnom parku.

Disneyland se sastoji od nekoliko cjelina koje su poznate po svojim originalnim atrakcijama, a to su Main Street, U.S.A., Adventureland, New Orleans Square, Frontierland, Critter Country, Fantasyland, Mickey's Toontown, Tommorrowland. Uskoro bi trebao biti otvoren i dio koji se zove Future expansion s tematikom iz Star Warsa.

Godine 1965. počeo se graditi još veći Disneyjev tematski park i resort u blizini Orlanda na Floridi. Godine 1966. umire Walt Disney, a Walt Disney World otvara se 1. listopada 1971. u njegovu čast. Disneyland godišnje posjećuje više od 14 milijuna posjetitelja. Taj zabavni park postoji još i u Japanu, u Tokiju, a 1992. otvoren je i Disneyland Paris. Posljednji je Disneyland otvoren 2005. godine u Hong-Kongu.

Walt Disney i njegovi filmovi inspiracija su djeci i odraslima širom svijeta. Disneyjevi nas filmovi uvijek potiču na ljubav, radost i prijateljstvo te stvaraju posebnu čaroliju i toplinu u našim srcima. Stoga se na današnji dan vrijedi prisjetiti i pogledati neki od njegovih klasika. Jer, kao što jedna fraza kaže, nikad nisi prestar za Disney. Disneyland je jedino mjesto na kojem svi možemo biti djeca.

Disney, Foto: Pinterest

Komentari na članak

Vezani članci

Rad Tonija Veraje

Izložba u Klubu Zona

Mladi iz doline Neretve predstavljaju „Druga stanja”

Na izložbi „Druga stanja” bit će prikazano smeće pretvoreno u skulpture Koraljka Grebena, radovi Tonija Veraje nastali tehnikom točkanja rapidografom te misli Barbare Mimi zabilježene u ilustracijama.

Lojha

Mladi znanstvenik

Lujendra Ojha: Student koji je otkrio vodu na Marsu

Lujendra tvrdi da se sve dogodilo slučajno. Pruge koje je vidio slijevale su se niz kanjone i zidiće kratera za vrijeme ljeta na Marsu.

Napad na Pearl Harbor, naslovnica

Na današnji dan

VIDEO: Japanski napad na Pearl Harbor, SAD ulazi u Drugi svjetski rat

Na današnji su dan 1941. godine japanske snage u jutarnjim satima napale američku bazu Pearl Harbor ostavljajući za sobom tisuće žrtava.

Naslovna

Skandalozna ženska odjeća kroz povijest

FOTO: Razvoj ženske mode od skrivanja gležnjeva do pokazivanja tangi

Naviknuli smo se na to da žene i muškarci danas svijetom šetaju polugoli i to nam ne predstavlja problem. Unatoč mnogim kampanjama i pokretima koji tvrde da su i žene i muškarci pretvorili odjeću u hodajuću reklamu za seks, danas način odijevanja nema granica. Provjerite koji su komadi odjeće bili skandal svojeg doba, iako se danas nazivaju staromodnima.

https://pixabay.com/p-727117/?no_redirect

Na današnji dan

Republika Hrvatska međunarodno priznata

Prije točno 25 godina Hrvatsku su međunarodno priznale sve članice tadašnje Europske zajednice te time potvrdile njezinu samostalnost i suverenost.