LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sretan vam Festivus, najveći rugalački antiblagdan!

Ukoliko ste ove godine grinchovski raspoloženi i sve vezano uz Božić i blagdane vam ide na živce, ne očajavajte. Danas imate priliku pokazati svijetu i bližnjima što mislite o tome.

Ukoliko ste ove godine grinchovski raspoloženi i sve vezano uz Božić i blagdane vam ide na živce, ne očajavajte. Danas imate priliku pokazati svijetu i bližnjima što mislite o tome.

Božićna glazba, kućice na trgovima, kupovina darova u zadnji tren, ukrasi svuda oko vas... Ako vam ovaj niz unosi nemir i božićni kič smatrate najvećim komercijalnim plodom današnjice, bez brige - niste jedini. Zapravo,  23. prosinac rezerviran je upravo za vas. Na današnji dan pada svjetski antiblagdan - Festivus.

Prije 18 godina, jedna od najpopularnijih humorističnih serija, Seinfeld, popularizirala je ovo neobično slavlje. Za očekivati je oko kojeg lika se vrti ova priča. Još u djetinjstvu, Frank Constanza istraumatizirao je svog sinčića Georgea do te mjere da je danas toliko disfunkcionalan i zaslužuje biti jedan od glavnih likova sitcoma koji kroz karikaturu ismijava sve što se u svakodnevnom životu ismijati može. Taman kada je George mislio da je sve gurnuo pod tepih, dolazi izdajnička čestitka i klupko se počinje odmotavati. Na pravi "Constanza način" Frank priča priču:

 – Prije mnogo Božića, otišao sam sinu kupiti lutku. Posegnuo sam za zadnjom koju su imali, kao i još jedan čovjek. Kako sam ga obasipao udarcima, shvatio sam da mora postojati drugi način. Novi praznik se rodio: A Festivus for the rest of us! –

Festivus - Franck Constanza, FOTO: Tumblr/Seinfeld

Ukoliko i vi želite obilježiti ovaj dan trebate znati sljedećih par stvari. Spremite Festivusnu večeru, zatim morate na sunce iznijeti sve pritužbe vezane uz ljude za stolom (Airing of Grievances) te nikako ne smijete završiti prije nego li dokažete svoju snagu (čitaj: ponizite protivnika (Feats of Strength)). Naravno, boru i šarenim-šljokičastim dekoracijama nema mjesta na ovakvom događanju. Centralni ukras u sobi neka bude visoka, prazna aluminijska šipka. Pripazite i na čuda - najobičniji događaji poprimaju čarobna svojstva na ovaj dan. I eto ga, vaš osobni Festivus.

Teško za povjerovati, ali Festivus ima korijene u stvarnom životu i nije originalno djelo obitelji Constanza. Mozak iza svega je zapravo Dan O'Keefe, otac jednog od pisaca Seinfelda, i to više od trideset godina prije emitiranja epizode The Strike. Naravno, populariziran je tek dolaskom na male ekrane.

Festivus - George Constanza, FOTO: Tumblr/Seinfeld

Još uvijek mislite da je samo vaša obitelj neobična?

FOTO: TUMBLR/SEINCAST