LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Sretan rođendan, Ellen DeGeneres!

Planetarno popularnoj komičarki i voditeljici nije sve uvijek bilo smiješno – trebalo je mnogo vremena i hrabrosti da dosegne status omiljene slavne osobe.

Planetarno popularnoj komičarki i voditeljici nije sve uvijek bilo smiješno – trebalo je mnogo vremena i hrabrosti da dosegne status omiljene slavne osobe.

Svi je znaju, a nije teško povjerovati i da je svi vole. U Americi ovu stand up komičarku, voditeljicu, glumicu, autoricu i još štošta drugo toliko cijene da je njezin rođendan proglašen nacionalnim danom. Sretan vam, dakle, 26. siječnja, National Ellen DeGeneres Day, dan kada fantastična Ellen DeGeneres navršava 59 godina.

Ellen je rođena i odrasla u Louisiani, studirala je u New Orleansu, dijete je rastavljenih roditelja, njezin je brat Vance glazbenik i producent. Ne zvuči osobito uzbudljivo, no Ellen je mnoge anegdote iz djetinjstva iskoristila kao materijal za svoje stand up nastupe. Komedijom se počela baviti 1980-ih, a golemo priznanje stiglo je 1986. kada je postala prva komičarka koja je gostovala u emisiji kultnog voditelja i komičara Johnnyja Carsona.

Istovremeno se počela baviti i glumom. Najveći je uspjeh postigla humorističnom serijom Ellen koju se, zbog Ellenina komičarskog stila, nazivalo i ženskim Seinfeldom. Ipak, 1997. donijela je potpuni preokret. Gostujući u talk showu Oprah Winfrey, Ellen se javno deklarirala kao lezbijka, a paralelno s time i njezin lik u seriji Ellen deklarirao se svojoj psihoterapeutkinji koju je također glumila Oprah. Unatoč tomu što je ta epizoda bila jedna od najpopularnijih i najbolje ocijenjenih, serija je ubrzo otkazana jer se produkcijskoj kući nije svidjela novonastala situacija i tematika kojom se serija počela baviti. Tijekom emisije u kojoj je Portia de Rossi promovirala svoju knjigu Nepodnošljiva lakoća, Oprah je priznala da je za ulogu terapeutkinje dobila više pisama punih mržnje negoli u cijeloj karijeri.

The Ellen Show, FOTO: Pinterest

Nastupilo je veoma teško razdoblje za Ellen koja je prolazila kroz depresiju zbog toga što joj više nitko nije nudio uloge. U to je doba izlazila s poznatom glumicom Anne Heche do 2000., kada je bila u vezi s glumicom i fotografkinjom Alexandrom Hedison. Ipak, sve je krenulo nabolje od 2003. Te je godine Ellen posudila glas ribici Dori u Pixarovu animiranom filmu Potraga za Nemom, što joj je vratilo staru popularnost. Iste je godine lansirana i njezina nevjerojatno uspješna emisija The Ellen DeGeneres Show koja je samo u prve tri sezone osvojila 25 Emmyja. Za usporedbu, Ellen je sama vlasnica 29 Emmyja, a 20 je puta osvojila i People's Choice nagradu.

U sljedećoj godini Ellen je doživjela uspjeh i u ljubavnom životu. S Portijom de Rossi počela je izlaziti 2004., a vjenčale su se 2008. Zanimljivo je to što su mnogi osporavali njihov brak jer su se iste godine u Kaliforniji vodile polemike o ustavnosti istospolnih brakova, no potvrđeno je da njihova zajednica itekako vrijedi. Portia je 2010. uzela prezime DeGeneres.

Teško je i nabrojiti sve ostale pothvate Ellen DeGeneres. Nisu svi njezini televizijski projekti jednako uspješni kao The Ellen Show – humoristična serija One Big Happy o lezbijki koja želi dijete pa zamoli svojeg najboljeg prijatelja da mu bude otac doživjela je samo šest epizoda. Kao pasionirana veganka i prijateljica životinja, posvetila je dio stranice svoje emisije nazvan Going Vegan with Ellen promicanju veganske prehrane. Bila je i sutkinja u devetoj sezoni Američkog idola, a 2016. primila je Predsjedničku medalju slobode od Baracka Obame.

Trebalo joj je neko vrijeme da se vine u vrh, ali izgleda da se Ellen DeGeneres ne planira u skorije vrijeme s njega spustiti.

FOTO: PINTEREST