Na današnji dan

Snimljena svjetski poznata pjesma „My Way“

Flickr

Pjesma koju je prvi put otpjevao Sinatra, a nakon njega još mnoštvo poznatih izvođača, ove godine puni 50 godina.

Danas svjetski poznatu pjesmu My Way popularizirao je Frank Sinatra 1969. godine, a snimljena je godinu ranije na današnji dan. Tekst je napisao Paul Anka kada je čuo francusku pjesmu Comme d'habitude (Kao i obično). 

Paul Anka čuo je francusku verziju 1967. godine, a potom dobio prava za adaptaciju, snimanje i objavljivanje. Odmah je znao da će ju pisati za Sinatru.

Unatoč preklapanjima tematika je različita. Francuska pjesma govori o rutini u ljubavnoj vezi u kojoj se par sve više udaljava. Engleska verzija govori o kraju života, dolasku smrti i gledanja unatrag na život bez žaljenja, što se više veže uz Piafovu pjesmu Non, je ne regrette rien (Ne, ne žalim ništa). Kada je Ankina izdavačka kuća čula pjesmu, bili su ljuti na njega što pjesmu nije zadržao za sebe, iako je i sam naposljetku snimio My Way 1969. godine

Frank Sinatra u to je vrijeme ozbiljno razmišljao o izlasku iz showbiznisa. Paul Anka govori kako su oni bili JA generacija, te se u većini pjesama pojavljivalo ja ovo ili ja ono. Baš zbog toga Sinatra nije bio posebno oduševljen pjesmom. I njegova kći Tina izjavila je kako je mislio da je narcisoidna i samodopadna. Ipak, snimio ju je 30. prosinca 1968. godine. Na koncu je bila na 27. mjestu na Billboardovoj ljestvici Hot 100, a danas drži rekord za pjesmu s najviše tjedana na Top 40 ljestvici u Ujedinjenom Kraljevstvu – njih 75. Bila je uspješna i kod drugih izvođača. Prepjevali su ju Elvis Presley, Sid Vicious te drugi poznati izvođači.

Komentari na članak

Vezani članci

Shizofrenija - ilustracija

Na današnji dan

Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen shizofreniji

Splitska Info zona odlučila je danas u 18:30 javnosti predstaviti radove osoba s psihičkim smetnjama i članova njihovih obitelji okupljenih u neformalnoj grupi uzajamne podrške Feniks Split.

Dobriša Cesarić

Na današnji dan

115 godina od rođenja Dobriše Cesarića, pjesnika čije pjesme uvijek rado čitamo

Dobriša Cesarić jedan je od najznačajnijih hrvatskih pjesnika. Stihovi njegovih pjesama mnogima su i sada u sjećanju te prizivaju uspomene na bezbrižne dane djetinjstva.

Obaveze

Na današnji dan

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti UNESCO-va je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini.

Gornjogradska gimnazija

Na današnji dan

Otvorena prva gimnazija u Hrvatskoj

Prvu hrvatsku gimnaziju pokrenuli su isusovci, a nalazila se na današnjem Trgu Katarine Zrinske na Gornjem gradu.

Knjiga

Na današnji dan

Dan za slavljenje poezije – ljepote i ljubavi izražene stihom

Na Svjetski dan poezije promovira se čitanje, pisanje, objava i podučavanje poezije. Jednom kada shvatite bit i svrhu poezije, kada se uvjerite kakav dojam može ostaviti na vas, teško je ne zaljubiti se u stihove.