Na današnji dan

Smrt pjesnika koji u tuđini nalazi ljubav prema materinjem jeziku

Petar Preradović

Na današnji dan 1872. godine u austrijskom naselju Fahrafeld preminuo je jedan od predstavnika hrvatskog romantizma, pjesnik koji se u tuđini ponovno vraća materinjem jeziku – Petar Preradović.

Petar Preradović, jedan od predstavnika hrvatskog romantizma 19. stoljeća, rođen je u Grabovnici kraj Pitomače 19. ožujka 1818. godine Osnovnu školu završio je u Đurđevcu i Grubišnom Polju, a nakon smrti oca Ivana brigu o Petrovu školovanju preuzima vojna uprava nakon čega upisuje vojnu akademiju u Bjelovaru, a potom u Bečkom Novom Mjestu. Boraveći u stranom okruženju i služeći se njemačkim jezikom gotovo je zaboravio hrvatski materinji jezik. Završetkom školovanja 1838. biva uvršten u 33. ugarsku pješačku pukovniju u Milanu gdje upoznaje Ivana Kukuljevića Sakcinskog dvije godine poslije nakon čega se vraća hrvatskom jeziku te se počinje zanimati za hrvatsku kulturu.

Preseljenjem u Zadar 1843. godine počinje aktivno surađivati u časopisu Zora dalmatinska, a već 1846. godine odlazi u Zagreb na upoznavanje s nositeljima hrvatskog narodnog preporoda. Uvođenjem Bachova apsolutizma ponovno posvećuje se vojnoj službi, ali i pisanju poezije gdje počinje izražavati brigu za hrvatski jezik i domoljublje. No u privatnome životu Preradović nije imao sreće – nakon sedam godina braka umire mu žena, potom sin i kćer. Ženio se tri puta i imao sedmero djece.

Pervenci; IZVOR: Wikimedia

Započeo je pisati pod utjecajem njemačkog romantizma i Byrona na njemačkom jeziku, a prvu pjesmu napisanu na hrvatskom jeziku objavio je 1844. godine u prvom broju časopisa Zora dalmatinska pod imenom Zora puca. Objavio je dvije zbirke pjesama – Pervenci (1846.) i Nove pjesme (1851.). Pisao je domoljubne, ljubavne i refleksivne pjesme i sve do Kranjčevića pripada mu prvo mjesto u poeziji novije hrvatske književnosti. Prevodio je s njemačkog, francuskog i češkog na hrvatski, a možda jedan od najznačajnijih prijevoda je Osman Ivana Gundulića na njemački jezik.

Polnoć prodjè - uspavana
Leži morska okolica;
Ali jedna od iztoka
Probudjena leti ptica,
Pjeva sladko iz tihana:
Zora puca, bit će dana!

Zora puca, Petar Preradović

Umro je u austrijskom Fahrafeldu 18. kolovoza 1872. godine, a pet godina poslije njegove smrti rodila se ideja kako bi se njegovi ostaci trebali prenijeti u Zagreb. Tako su 11. srpnja iste godine ekshumirani Preradovićevi ostaci i preneseni na Mirogoj gdje je pokopan 14. srpnja, a njegov grob i dan danas krasi kip Domovina polaže cvijeće na pjesnikov spomenik, djelo kipara Ivana Rendića.

Komentari na članak

Vezani članci

glazba

Dobre vibracije

11 domaćih pjesama za podizanje raspoloženja tijekom ispita

Izdvojili smo vam neke od najinspirativnijih hrvatskih pjesama čiji vam stihovi uvijek mogu popraviti dan.

Jezična mapa

Hrvatski naš svagdašnji

Najčešće jezične pogreške koje ste zasigurno barem jednom napravili

Kroz nekoliko članka predstavit ćemo vam najčešće pogreške u hrvatskom jeziku.

Pablo Neruda

Na današnji dan

Rođen Pablo Neruda, jedan od najvećih svjetskih pjesnika ljubavne poezije

„Ove noći mogao bih napisati najtužnije stihove“, Pablo Neruda.

Ivan Mažuranić

Na današnji dan

Rođen Ivan Mažuranić

Hrvatski književnik, pjesnik, političar, poliglot, pravnik te ban Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Arthur Rimbaud

Na današnji dan

Završio buran i dramatičan život Arthura Rimbauda

Francuski pjesnik Arthur Rimbaud poznat je po svome burnom životu te vrlo kratkom, ali neobičnom i kvalitetnom književnom stvaralaštvu.