Na današnji dan

Smrt pjesnika koji u tuđini nalazi ljubav prema materinjem jeziku

Petar Preradović

Na današnji dan 1872. godine u austrijskom naselju Fahrafeld preminuo je jedan od predstavnika hrvatskog romantizma, pjesnik koji se u tuđini ponovno vraća materinjem jeziku – Petar Preradović.

Petar Preradović, jedan od predstavnika hrvatskog romantizma 19. stoljeća, rođen je u Grabovnici kraj Pitomače 19. ožujka 1818. godine Osnovnu školu završio je u Đurđevcu i Grubišnom Polju, a nakon smrti oca Ivana brigu o Petrovu školovanju preuzima vojna uprava nakon čega upisuje vojnu akademiju u Bjelovaru, a potom u Bečkom Novom Mjestu. Boraveći u stranom okruženju i služeći se njemačkim jezikom gotovo je zaboravio hrvatski materinji jezik. Završetkom školovanja 1838. biva uvršten u 33. ugarsku pješačku pukovniju u Milanu gdje upoznaje Ivana Kukuljevića Sakcinskog dvije godine poslije nakon čega se vraća hrvatskom jeziku te se počinje zanimati za hrvatsku kulturu.

Preseljenjem u Zadar 1843. godine počinje aktivno surađivati u časopisu Zora dalmatinska, a već 1846. godine odlazi u Zagreb na upoznavanje s nositeljima hrvatskog narodnog preporoda. Uvođenjem Bachova apsolutizma ponovno posvećuje se vojnoj službi, ali i pisanju poezije gdje počinje izražavati brigu za hrvatski jezik i domoljublje. No u privatnome životu Preradović nije imao sreće – nakon sedam godina braka umire mu žena, potom sin i kćer. Ženio se tri puta i imao sedmero djece.

Pervenci; IZVOR: Wikimedia

Započeo je pisati pod utjecajem njemačkog romantizma i Byrona na njemačkom jeziku, a prvu pjesmu napisanu na hrvatskom jeziku objavio je 1844. godine u prvom broju časopisa Zora dalmatinska pod imenom Zora puca. Objavio je dvije zbirke pjesama – Pervenci (1846.) i Nove pjesme (1851.). Pisao je domoljubne, ljubavne i refleksivne pjesme i sve do Kranjčevića pripada mu prvo mjesto u poeziji novije hrvatske književnosti. Prevodio je s njemačkog, francuskog i češkog na hrvatski, a možda jedan od najznačajnijih prijevoda je Osman Ivana Gundulića na njemački jezik.

Polnoć prodjè - uspavana
Leži morska okolica;
Ali jedna od iztoka
Probudjena leti ptica,
Pjeva sladko iz tihana:
Zora puca, bit će dana!

Zora puca, Petar Preradović

Umro je u austrijskom Fahrafeldu 18. kolovoza 1872. godine, a pet godina poslije njegove smrti rodila se ideja kako bi se njegovi ostaci trebali prenijeti u Zagreb. Tako su 11. srpnja iste godine ekshumirani Preradovićevi ostaci i preneseni na Mirogoj gdje je pokopan 14. srpnja, a njegov grob i dan danas krasi kip Domovina polaže cvijeće na pjesnikov spomenik, djelo kipara Ivana Rendića.

Komentari na članak

Vezani članci

Tadijanović, Dragutin

Na današnji dan

110. obljetnica rođenja Dragutina Tadijanovića

Prošlo je 110 godina od rođenja Dragutina Tadijanovića, jednog od najvećih hrvatskih pjesnika.

Poezija

Nagrada Anđelko Novaković

Natječaj NSK-a daje priliku mladim pjesnicima

Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu raspisala je natječaj za neobjavljenu zbirku pjesama. Nagrada Anđelko Novaković dobitniku će omogućiti objavljivanje zbirke uz dobivanje novčane nagrade i plakete.

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu

Otvorena Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture

Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture dugi niz godina zajednički organiziraju Sveučilište u Zagrebu i Hrvatska matica iseljenika.

Marijana Češi: Stvaranje pisanjem

„Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja”

Značajan doprinos dr. sc. Marijane Češi istraživanju jezičnoga izražavanja

Viša savjetnica hrvatskoga jezika Marijana Češi u Europskom je domu predstavila znanstvenu monografiju „Stvaranje pisanjem: Ovladanost pisanim jezikom na kraju obveznoga obrazovanja” u organizaciji Naklade Ljevak.

Sergej Jesenjin

Na današnji dan

Rođen Sergej Jesenjin, pjesnik čiji burni život nema premca u svjetskoj književnosti

Jedan od najvećih pjesnika svih vremena rođen je na današnji datum 1895. godine. „Posljednji pjesnik sela" koji je odisao jednostavnošću, čovjek je čiji su stihovi čitani u svemiru, koji se tri puta ženio i na koncu tragično završio svoj burni život.