Na današnji dan

Smrt Edouarda Maneta, jednog od predstavnika impresionizma

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Manet_par_Fantin-Latour.jpg

Na današnji dan prisjećamo se francuskog umjetnika koji je odbio slijediti snove svojih roditelja i želio stvarati samo umjetnost.

Na današnji dan, 30. travnja, prisjećamo se poznatog slikara impresionizma Edouarda Maneta. Manet je rođen 23. siječnja 1932. godine u dobrostojećoj obitelji gdje su njegovi roditelji sanjali kako će njihov sin postati pravnik, a Edouard je oduvijek želio stvarati umjetnost. U tom ga je interesu podržavao ujak Edmond Fournier s kojim je često posjećivao pariški Louvre. U dobi od osamnaest godina počeo je učiti o osnovama crtanja i slikanja kod Thomasa Couture. Manet je u tim godinama učenja slobodno vrijeme provodio u Louvreu gdje je kopirao djela starih umjetnika. Od 1853. do 1856. godine putovao je Italijom, Njemačkom i Nizozemskom kako bi se upoznao s djelima poznatih slikara – Fransa Halsa, Diega Velázqueza i Francisca Joséa de Goye.

Nakon šest godina studentskog života Manet je otvorio vlastiti studio, a slika Ispijač absinta upravo je jedan od najboljih primjera njegovih pokušaja realizma, ondašnjeg popularnog stila u umjetnosti. Usprkos uspjehu u realizmu Maneta je kao i većinu ondašnjih umjetnika zaokupirao impresionizam te je počeo ovjekovječivati obične ljude kako obavljaju svoje svakodnevne zadatke. Tako su njegova platna posjetili poznati pjevači, ljudi s ulica i prosjaci, ali našli su se tu i pripadnici francuske aristokracije. Neuobičajeni fokus u kombinaciji sa zrelošću i znanjem starih slikara iznenadio je neke te impresionirao ostale. Neka njegova najbolja djela smještena su u kavanskim okruženjima koja su u biti obilježila Pariz 19. stoljeća. Manet je u suštini pokušao prikazati rituale i običnih i aristokratskih Francuza, pa tako njegovi modeli čitaju, čekaju prijatelje, piju i rade.


FOTO: Wikimedia

Za svoju sliku Koncert u vrtu Tuileries Manet je postavio slikarski stalak na otvoreno i stajao satima dok je slikao prolaznike. Kada je pokazao sliku, neki su je smatrali nedovršenom, dok su drugi shvaćali što je Manet pokušao postići. Njegova je vjerojatno najpoznatija slika Doručak na travi koju je dovršio i izložio 1863. godine Scena s dva odjevena muškarca i golom ženom uzbunila je članove žirija pariškog salona za izložbu u Académie des Beaux-Arts te su je odbili izložiti. No Manet nije bio sam, naime, iste je godine odbijeno još 4000 slika što je navelo Napoleona III. da osnuje Salon des Refusés, gdje će se izložiti odbijena djela.
 
FOTO: Wikimedia

Manet se još jednom, 1865. godine, prijavio za izložbu u spomenutom salonu, ovaj put slikom Olympia, što ponovno nije impresioniralo članove žirija. Nakon ponovnog neuspjeha otputovao je u Španjolskui sljedeće godine upoznao Zolu koji je 1867. godine napisao članak o Manetu u francuskim novinama Figaro što je navelo neke kritičare da ga podupiru u daljnjem radu. Istovremeno se sprijateljio sa slikarima kao što su Cezanne, Gauguin, Degas.

Godine 1874. bio je pozvan na prvu impresionističku izložbu koju je naposlijetku odbio, kao i sedam drugih pozivnica, jer je smatrao da mora ostati posvećen salonu i njegovom mjestu u svijetu umjetnosti. Godinu dana nakon prve impresionističke izložbe dobio je ponudu da ilustrira francusko izdanje Gavrana američkog književnika Edgara Allana Poea čime je zaslužio nagradu Légion d’honneur uručenu od strane francuske vlade. 

Komentari na članak

Vezani članci

da Vinci leteći stroj

Na današnji dan

Leonardo da Vinci neuspješno testirao leteći stroj

Svestrani renesansni mislilac nije uspio otkriti tajnu pogonske snage u letu.

Friedrich Engels

Na današnji dan

Rođen Friedrich Engels

Friedrich Engels, jedan od najpoznatijih njemačkih sociologa i filozofa, rođen je 28. studenoga 1820. godine u mjestu Barmen.

T. A. Edison

Na današnji dan

Prvo javno predstavljanje Edisonove žarulje

Na današnji dan 1879. godine Thomas Alva Edison po prvi put je javno predstavio svoju žarulju sa žarnom niti.

Atelje

Zanimljiva izložba svestrane Željke Lazar

"Iz ateljea" u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića

Za sve ljubitelje slikarstva Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića pripremila je zanimljiv događaj.

Autoportret

Na današnji dan

FOTO: Živost, raskoš i senzualnost u slikama velikog baroknog umjetnika Rubensa

Osim što su mu slikarska ostvarenja bila raznovrsne tematike i bogata detaljima i bojama, Rubens je bio toliko svestran umjetnik da je izrađivao i kartone za tapiserije, nacrte dekoracija za svečanosti i predmete umjetničkog obrta te je ilustrirao knjige.