Na današnji dan

Slavimo Pokémone, kultnu japansku franšizu videoigara i crtanih filmova

https://www.flickr.com/photos/112682086@N07/34516812113/in/photolist-UA8FGe-UA8CCP-npwHPx-d5q7US-8xwe1r-921bzo-brpP5r-Gt8ZF-5rGESy-VetwxC-UA8D3M-Gt4V1-VCfT7c-4Y9eRW-hv9HxN-2otT1K-4xBbrH-9paUPT-6grTEY-iS4hpM-nhZZ2c-WrKZnk-bo3TnM-4xBbJR-6cDgPV-gEZpm-8ntUUh-du1UPu-UA8FKv-5G7j5H-nVF4E5-fMouD6-AzLdA-8PmMx2-Gt54S-57QRyF-2aXpfoH-2ig3dp-DdQDrQ-brpLse-Gt5U9-9xaRJ8-Gtann-6gVNuL-7dkJSn-73hTN8-5zbkvu-7PVLcL-8zU3rt-249Hc98

27. veljače obilježava se Dan Pokémona. Uz nezaboravan slogan „Moraš skupit' sve!” prisjetite se brojnih generacija ove videoigre, crtanog filma i aplikacije Pokémon GO.

Želim biti najveći kao ni'ko do sad. Skupit' sve i slavu doseći, njihov trener biti tad! Vjerujemo da ove riječi niste pročitali već otpjevali i da pjesmu znate do kraja. I dakako znate da je riječ o uvodnoj pjesmi kultnog crtanog filma Pokémoni.

Početkom stoljeća većina je nas bila prikovana uz male ekrane i pratila pustolovine mladog trenera Asha Ketchuma, njegovog ljubimca Pikachua i njihovih prijatelja, uzgajivača Pokémona Brocka i Misty, djevojke koja im se pridružila kako bi od Asha naplatila dug za potrgani bicikl. Ash putuje regijom Kanto od dvorane do dvorane u kojima se bore njegovi Pokémoni te tako osvaja bedževe, a putem lovi druge Pokémone i vježba kako bi postao najbolji trener na svijetu. Na putu ovoj veseloj družini uvijek stoji zloglasni Tim Raketa: Jessie, James i Meowth, Pokémon koji je naučio govoriti. Oni love rijetke Pokémone i cilj im je ukrasti Pikachua, a planovi im neslavno završavaju tako što svaki put doslovno upadnu u rupu koju su sami iskopali.

Foto: Flickr

Crtanom je filmu prethodila videoigra. Pokémone je 1995. godine stvorio Satoshi Tariji kao jednu od Nintendovih franšiza. Cilj igre bio je jasan: Moraš skupit sve! To je na početku bilo ostvarivo jer je postojao 151, no kako je broj rastao i dosegao oko 800 Pokémona, teško je bez šifri i kodova u jednoj igri skupiti sve. Nakon uspjeha na japanskom tržištu, 1998. godine stigli su u SAD gdje su vrlo brzo postali popularna zabava. Igrači ih u igri skupljaju i međusobno se bore kako bi povećali snagu. Kada dovoljno ojača, Pokémon evoluira, a to od početnog stupnja može učiniti još dva puta. Postoji mnogo vrsta ovih likova, a najčešće ih se kategorizira kao travnate, vatrene, vodene itd. Prema toj kategorizaciji Ashev Pikachu pripada u električne glodavce.

Foto: Wikipedia

Nakon zaluđenosti ovim imaginarnim svijetom 90-ih godina prošlog stoljeća i početkom ovog, Pokémoni su se prije nekoliko godina na velika vrata vratili u svijet igara. Naime, 2016. godine izašla je mobilna aplikacija Pokémon GO koja je u potpunosti zaludila stare obožavatelja i vješto pridobila nove. Cilj i princip igre ostao je isti, ali je novost da se Pokémoni skupljaju u stvarnome svijetu i vremenu. Potencijalni se trener s mobitelom treba kretati uokolo i tražiti ih. Najčešće su se nalazili na istaknutim mjestima u prostoru kao što su crkve, spomenici i slično. Ova je verzija rapidnom brzinom postala popularna, ali je gotovo jednako brzo pala u zaborav te je danas malo tko igra. Ipak, dala nam je lijep podsjetnik na svijet u kojem smo kao djeca uživali.

Foto: Wikipedia

Povodom izlaska jedne od generacija videoigre, današnji je dan, 27. veljače, proglašen Danom Pokémona. Tim povodom Pokémoni časte svoje obožavatelje. Riječ je o izlasku zanimljivih aplikacija ili suradnji s aplikacijom Snapchat, koja tim povodom nudi prigodne filtere. Za prave obožavatelje možda je teško odlučiti kako obilježiti ovaj dan, igranjem videoigre, gledanjem omiljenih epizoda crtanog filma ili možda pronalaskom igraćih karata i figurica Pokémona iz djetinjstva. Za što se god odlučili, zasigurno ćete se zabaviti i vratiti u bezbrižnije dane. I ne zaboravite: Moraš skupit' sve!

Komentari na članak

Vezani članci

Aplikacija SC Hrvatska

Aplikacija Studentski centar Hrvatska

Intervju: Aplikacija koja olakšava potragu za poslom

Studentski centar Hrvatska potpuno je besplatna aplikacija koja će vam omogućiti lakšu potragu za poslom!

Snjeguljica i sedam patuljaka

Na današnji dan

VIDEO: Premijerno prikazan prvi animirani Disneyjev klasik „Snjeguljica i sedam patuljaka“

Mnogi od nas odrasli su na animiranim filmovima Walta Disneya. Prvi film iz njegova studija i ujedno iz SAD-a bio je „Snjeguljica i sedam patuljaka“ zahvaljujući kojem su animirani filmovi postali neizostavan dio filmske industrije te zemlje.

Aplikacije slika

Tehnologija

6 urnebesnih i vrlo neobičnih aplikacija

Od one koja vas podsjeća da morate piti vodu do one koja govori je li vani mrak – izdvojili smo šest urnebesnih aplikacija.

Aplikacija MindRDR

Nešto novo i pomalo nezamislivo

Aplikacija: MindRDR

Stigla je aplikacija koja upravlja Google naočalama pomoću misli. Pitamo se što je sljedeće?

Dodjela nagrada "Poduzetnici budućnosti", 2018

„Poduzetnici budućnosti”

Učenici iz Pule osmislili aplikaciju za dijeljenje prijevoza prtljage

U sklopu natječaja Poduzetnici budućnosti nagrađena su dva projekta učenika iz Pule. Jedan je od njih inovativna aplikacija koja bi spajala ljude koji putuju obavještavajući ih o praznom prostoru za prtljagu u njihovim vozilima kako bi lakše dijelili prostor, a drugi je slikovnica koja objašnjava ekonomske pojmove djeci na zabavan i lako pamtljiv način.