LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Septimije Sever proglašen carem

Septimije Lucije Sever rođen je 11. travnja 146. godine u Leptis Magni, rimska provicija Afrika.

Septimije Lucije Sever rođen je 11. travnja 146. godine u Leptis Magni, rimska provicija Afrika.

Septimije Lucije Sever rođen je 11. travnja 146. godine u Leptis Magni, rimskoj proviciji u Africi.

Carem su ga proglasile panonske legije, nakon ubojstva cara Publija Helvija Pertinaksa 193. godine.

Septimije je zapamćen po svojoj okrutnosti i pogubljivanju svojih neprijatelja. Poznat je po svojim pohodima na istok, a u partskom ratu osvojio je dio Mezopotamije. 
Tijekom svoje vladavine najviše se posvetio vojsci te je proveo brojne reforme. Raspustio je dotadašnju pretorijansku gardu i osnovao novu od bivših vojnika iz podunavskih legija.

Dopustio je i izgradnju kanaba, naselja vojničkih obitelji, u blizini vojnih logora. Rimskim vojnicima dopustio je vjenčanje i napredovanje bez obzira na to jesu li rimski građani.
Umanjio je moć senata, a prava odlučivanja prenio je na carev savjet.

Možda je najviše traga ostavio u svom rodnom gradu, Leptis Magni, koji je i favorizirao pored svih ostalih provincijskih gradova. Leptis Magna nalazi se u današnjoj Libiji.
Grad je doživio kulturni procvat na početku 193., kada je Septimije postao carem. Obogatio je grad, nicale su nove građevine. Leptis Magna postala je trećim najvažnijim gradom u Africi, nakon Kartage i Aleksandrije. I danas se mogu vidjeti njezine prekrasne ruševine.

Godine 187. oženio se s Juliom Domnom, zajedno su imali dva sina, Publia Septimija Geta i Luciusa Septimija Basiana, budućeg cara koji je kasnije nazvan Karakala.
U ratni pohod na Britaniju krenuo je 208. godine Tamo je preuredio Hadrijanov zid, ratovao je s Piktima i umro.

Septimije Sever razbolio se i umro 4. veljače 211. godine u Eboracumu, rimskoj tvrđavi podignutoj na sjeveru provincije Britanije.
Prije nego je umro, dao je savjet svojim sinovima - „Budite složni, obogaćujte vojnike i prezirite sve druge ljude”.


Osim što je na današnji dan Septimije proglašen carom, 1959. godine na isti datum NASA je objavila odabir astronauta za program Mercury.

FOTO: THE GUARDIAN