LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Samuel Morse: Činjenice koje niste znali o slavnom izumitelju

Na današnji dan rođen je Samuel Morse, izumitelj telegrafa.

Na današnji dan rođen je Samuel Morse, izumitelj telegrafa.

Američki slikar i izumitelj Samuel Finley Breese Morse rođen je na današnji dan, 27. travnja 1791. godine, u Charlestownu.

1. Bio je vrstan slikar

Nakon završetka studija matematike i filozofije na Yalu, Morse se počeo zanimati za slikarstvo pa je 1811. godine otišao studirati slikarstvo u Englesku. Nakon povratka u Ameriku bio je vrlo poznati i cijenjeni slikar te je radio portrete bivših predsjednika Johna Adamsa i Jamesa Monroa i nekoliko bogatih trgovaca iz Charlestowna. Izradio je i niz alegorijskih radova koji su prikazivali unutrašnji ustroj američke vlade te su bili obješeni u Kongresu.

2. Smrt njegove žene bila mu je inspiracija za telegraf
Dok je radio na jednom portretu u Washingtonu, Morsu je otac poslao pismo da mu je žena bolesna. Pošiljci je tada standardnim putem pomoću konja trebalo otprilike 2 dana da dođe iz Charlestowna u Washington. Dok je vijest stigla do Morsa i dok se on vratio kući, žena mu je već preminula. Stoga je odlučio jedno vrijeme napustiti slikarstvo te poboljšati oblike komunikacije.

3. Morse se natjecao za titulu „izumitelja“ telegrafa
Nakon smrti supruge, opet je otputovao u Europu. Pri povratku je susreo američkog znanstvenika Charlesa Thomasa Jacksona koji se bavio elektromagnetizmom. Jackson mu je pokazao njegove najnovije radove. Morseu su njegovi radovi poslužili kao inspiracija za korištenje električne energije, za prijenos poruka na velike udaljenosti. U isto vrijeme, dva engleska znanstvenika Charles Wheatstone i William Cooke također su eksperimentirala s električnim telegrafom te su imali neke uspjehe. No Morse ih je uspio „prestići“ javno demonstriravši prvi telegrafski stroj 6. siječnja 1838. u New Jerseyu.

4. Prvu telegrafsku poruku poslala je tinejđerica
Morse je imao mnogo problema s patentiranjem svog izuma. Trebao je sredstva za podršku do kojih nije mogao doći pa ih je zatražio od američkog Vladinog ureda za patente. Mnogi Vladini čelnici bili su protiv odluke da Morse dobije potrebna sredstva, no Morsa je podržao njegov kolega s Yalea, Henry Ellsworth. Zahvaljujući njemu Morse je dobio potrebna financijska sredstva. U znak zahvalnosti, Morse je odabrao njegovu sedamnestogodišnju kćer Annie da otipka prvu telegrafsku poruku. Annie je dana 23. svibnja 1844. iz Kapitola poslala poruku u Baltimore Morsovu pomoćniku Alfredu Vailu. Poruka je uzeta iz Starog zavjeta iz knjige Ponovljenog zakona, a glasila je: „What hath God wrought?"

5. Morseov kod
Morseov telegraf, prilagođen poljskim uvjetima, ubrzo je kao Morseov kod primijenjen u vojne svrhe, što je uvjetovalo razvitku i vojne telegrafije.
Morseov kod ili šifra jedan je od najpoznatijih telegrafskih kodova ili šifri. Kod je sustav međunarodno usvojene simbolične abecede kojim se u žičnoj i radio-telegrafiji označavaju slova, brojevi, znaci interpunkcije i druge službene kratice, međunarodne abecede broj 1 i 2 te kodna abeceda.

Kod Morsea je svako slovo sastavljeno iz znakovnih, obično strujnih impulsa - kraćih i dugih crtica, i rastavnih, pretežno bestrujnih, impulsa koji služe kao razmak između znakova, riječi i rečenica. Koristi se za prijem na sluh ili elektromagnet s pisačem koji ove crtice ispisuje na vrpcu. U komunikaciji Morseovom abecedom uglavnom se koriste slova engleskog alfabeta.

Samuel Morse umro je 2. travnja 1872. godine u New Yorku.

FOTO: THE TIMES