LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rukometaši u prevelikim cipelama i vunenim odijelima osvojili olimpijsko zlato

Nakon uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, prisjećamo se još jednog velikog uspjeha koji je 1996. postigla hrvatska rukometna reprezentacija u Atlanti. 

Nakon uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, prisjećamo se još jednog velikog uspjeha koji je 1996. postigla hrvatska rukometna reprezentacija u Atlanti. 

Republika Hrvatska prvi je put kao samostalna država nastupila na Ljetnim olimpijskim igrama 1992. godine u Barceloni i osvojila jednu srebrnu i dvije brončane medalje. Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996, Hrvatska je osvojila svoju prvu zlatnu olimpijsku medalju. Veliki pobjednici bili su hrvatski rukometaši koji su golom prednosti pobijedili reprezentaciju Švedske. Tako se na Olimpijadi u američkoj Atlanti prvi put čula hrvatska himna, a ovu veliku pobjedu Hrvatska je dočekala s oduševljenjem.

Povijesno zlato koje je donio rezultat 27:26 reprezentacija je osvojila pod vodstvom danas nažalost pokojnog izbornika Velimira Kljaića, popularnog nadimka Kljun. Zanimljivo je kako je pedesetak dana prije ovog velikog natjecanja reprezentacija bila bez trenera jer ju nitko nije htio preuzeti. Put do finala nije bio lak, a posebice je bila neizvjesna utakmica protiv Rusije. U posljednjoj minuti utakmice hrvatski vratar Valter Matošević uspio je obraniti sedmerac, a odlučujući pogodak za 25:24 i ulazak u polufinale postigao je pivot Božidar Jović samo tri sekunde prije isteka vremena. Uslijedila je polufinalna utakmica s Francuskom u kojoj Hrvatska uvjerljivo odnosi pobjedu sa 24:20. 


FOTO: Hrvatska reprezentacija

Reprezentaciju su u domovini dočekale tisuće ponosnih ljudi na ulicama, a o velikoj je zlatnoj generaciji 2016. snimljen dokumentarni film Prvi put Mirjane Hrge, u kojem su osim igrača govorili Antun Vrdoljak, Božo Sušec, trener i bivši hrvatski reprezentativac Hrvoje Horvat te tadašnji potpredsjednik i tajnik HRS-a Zoran Gobac i Josip Guberina. Osim utakmica na Olimpijadi, prisjetili su se i manje poznatih detalja s Olimpijskih igara, primjerice prevelikih cipela i debelih vunenih odijela koja su reprezentativci nosili usred ljeta. Sjećanje na taj postratni kolovoz Antun Vrdoljak popratio je riječima: Mi smo njima jedva kupili odijela, nismo imali novaca. Ipak, igrači su se složili da im je za ovakav uspjeh ključan bio osjećaj zajedništva kojem je djelomično doprinijelo i posebno ozračje koje je vladalo nakon Domovinskog rata.

Veliki uspjesi hrvatskog rukometa nastavili su se nizati i nakon Olimpijskih igara 1996, a jedan od najupečatljivijih ponovno se dogodio na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni, kada je Hrvatska pod vodstvom izbornika Line Červara ponovno osvojila zlato.

FOTO: WIKIPEDIA