LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendansko slavlje u Ulici Sezam

Ulica Sezam plod je mašte Joan Ganz Cooney i Jima Hensona, osmišljena kao edukativno-zabavna emisija usmjerena na pripremanje djece za polazak u školu.

Ulica Sezam plod je mašte Joan Ganz Cooney i Jima Hensona, osmišljena kao edukativno-zabavna emisija usmjerena na pripremanje djece za polazak u školu.

Na današnji dan prije 45 godina Ulica Sezam doživjela je svoju premijeru na malim ekranima, a danas je poznata kao najdugovječnija dječja emisija.

Ona je plod mašte Joan Ganz Cooney i Jima Hensona, osmišljena kao edukativno-zabavna emisija usmjerena na pripremanje djece za polazak u školu.

Na ovoj Ulici mnogi su naučili čitati i pisati, ali i više od toga – Ulica Sezam jedna je od rijetkih na čijim se pločnicima uči o prihvaćanju različitosti, o dobroti i moralu, o donošenju ispravnih odluka.

Godine sa sobom nose promjene

Stvari su se promijenile u Ulici Sezam od 1969. Starosjedioci Elmo, Big Bird, Ernie, Bert i drugi još su uvijek tu, ali poruke koje oni prenose nisu iste. Veliko plavo čudovište, Cookie Monster, uči se samokontroli pa ponekada pojede brokulu ili neko voće.

Prije nekoliko godina u Ulicu se doselila nova lutka, Abby, koja označava jak ženski uzor. Od 2002. u južnoafričkoj verziji Ulice Sezam živi i Kami – HIV pozitivan lutak čiji lik utjelovljuje djecu obilježenu ovom bolešću. Njegovo ime dolazi od afričke riječi "kamogelo”, što znači „prihvaćanje“, a to je jedan od, ipak, nepromijenjenih ciljeva emisije.

Generacije koje su odrasle na Ulici Sezam

Na Ulici Sezam odrasle su generacije mališana od kojih je mnogi danas gledaju s vlastitom djecom. Ova kultna emisija značajna je i po tome što ima najveću „zajedničku gledanost“, odnosno odrasli je gledaju zajedno s djecom više nego bilo koju drugu predškolsku emisiju.

Čak 49% gledatelja Ulice Sezam starije je od 18 godina i to nije slučajnost. Emisija je osmišljena upravo tako da je djeca gledaju s odraslima jer je dokazano da će na taj način više naučiti. Upravo zahvaljujući tome, skečevi u emisiji često su povezani uz gostovanja raznih zvijezda i pop kulturu. Djeci to možda neće biti razumljivo, ali odraslima hoće.

Ulica Sezam prikazivana je u 120 zemalja svijeta, a na 45. godišnjicu drži 20. mjesto najpopularnijih dječjih emisija svih vremena.

Tvorcima najpoznatije izmišljene ulice New Yorka već desteljećima uspijeva da Ulicom Sezam djecu zainteresiraju za učenje jer istraživanja pokazuju kako djeca koja su odrasla uz ovu emisiju ranije kreću u osnovnu školu, bolje i radije uče jer nemaju strah od knjiga te lakše razumiju učitelje.

FOTO: WIKIPEDIA