Na današnji dan

Rođendan slavi Bob Dylan, jedini glazbeni nobelovac

jn

Danas, 24. svibnja, rođendan je Boba Dylana, glazbenika i tekstopisca koji nas pet desetljeća opskrbljava folk-rock poezijom.

Robert Allen Zimmerman rođen je u Minnesoti u SAD-u 24. svibnja 1941. Kao srednjoškolac osnovao je nekoliko bendova u kojima je svirao gitaru prije nego što je svoje glazbene izvedbe na fakultetu ukrasio i usnom harmonikom. Nakon što je jedne večeri u klubu njegov talent prepoznao Columbia records, već s 20 godina izdaje svoj prvi album pod umjetničkim imenom Bob Dylan, koje je odabrao u čast svom najdražem pjesniku, Dylanu Thomasu.

Od samog dolaska na glazbenu scenu Dylan se isticao kvalitetnim tekstovima pjesama koje je uglazbio s tada nekomercijalnim folkom. Iz tog razloga njegovi početni albumi nisu ostvarili visoku prodaju. Ipak, njegov način sviranja ubrzo se stopio s rockom, što ga je zajedno s društveno i politički osviještenim porukama njegovih pjesama učinilo popularnim u duhu pokreta za ljudska prava koji je bio prisutan u Americi u 60-ima.

Do sredine desetljeća afirmira se kao rock-folk glazbenik, zbog čega je bio kritiziran od mnogih koji su zagovarali tradicionalnije žanrove kao što je folk koji se svira na akustičnoj gitari za razliku od komercijalnog rocka. Ipak, njegovo prebacivanje na električnu gitaru pokazalo se uspješnim. 1965. izdaje albume Bringing It All Back Home i Highway 61 Revisited, od kojih potonji sadrži pjesmu Like a Rolling Stone s kojom postiže svjetsku slavu. Ubrzo nakon toga doživljava prometnu nesreću u kojoj srećom izbjegava smrt. Traumatiziran ovim događajem ponovno se okreće folk glazbi te počinje u svoje pjesme integrirati kršćanski svjetonazor. Sklada mnoge pjesme koje bivaju obrađene i popularizirane od drugih grupa, primjerice All Along the Watchtower i Knockin' on Heaven's Door.

1975. dolazi njegovo sljedeće remek-djelo, Blood on the Tracks. Ovaj album zapamćen je kao jedan od vrhunca Dylanove karijere, i to zahvaljujući pjesmama baladnog ugođaja poput Tangled Up In Blue i Shelter from the Storm. Nadolazeće je poglavlje njegove karijere upotpunjeno suradnjom s ostalim glazbenicima kao što su grupe The Grateful Dead i Tom Petty and the Heartbreakers. 1988. započinje tzv. Never Ending Tour koja traje do danas. Kroz 1990-te i 2000-te sudjelovao je u prosječno 100 koncerata po godini. Hrvatsku je posjetio dvaput, 2008. u Varaždinu i 2010. u Zagrebu. Usprkos povećem broju godina, Dylan kaže da ne planira stati nastupati. Njegovi su koncerti i dalje jako posjećeni te hvaljeni zbog velike energije ovog nenadmašnog 78-godišnjaka.

U 45 je godina Bob Dylan objavio čak 44 albuma što ga čini jednim od najproduktivnijih glazbenika svih vremena. Osim kao vrsnog svirača triju instrumenta, gitare, harmonike i klavira, zapamćen je kao jedan od najboljih tekstopisaca. Ovo potvrđuje njegova Nobelova nagrada za književnost koju je osvojio prije 3 godine zahvaljujući poetičnosti svojih pjesama, a koje se danas smatraju suvremenom američkom poezijom.

Komentari na članak

Vezani članci

Krankšvester na MMF-u

Motovun Film Festival

Krankšvester, TBF i Ian Pooley ‒ zvijezde glazbenog programa Motovuna

Jedinstveni srednjovjekovni ambijent motovunskog trga i ove se godine pretvara u glazbenu pozornicu; provokativni Krankšvester i TBF počastit će nas razornom kritikom hrvatske zbilje, a duh glasovitih berlinskih klubova na brdo donose DJ-evi na čelu s planetarnom house zvijezdom Ianom Pooleyem.

Seed Holden

Opuštajući „rock”

„The Fall Of My Youth” – odabrali studenti!

Prije par mjeseci Ljudevit Ivić iz sastava Seed Holden postavio je visoka očekivanja za svoj novi album, na koncu ih je i ispunio.

Plakat za Brucošijadu

Brucošijada FER-a

Poznata prva imena Brucošijade FER-a koja će se održati 7. studenog

Trideset i treća Brucošijada FER-a održat će se 7. studenog, a sada su predstavljeni i prvi izvođači koji će nastupiti

Djevojka u poznatoj baroknoj haljini

„Špancirfest 2014.”

Izvještaj sa zadnjeg dana „Špancirfesta”

Poznata varaždinska manifestacija i ove je godine uspješno okupila velik broj posjetitelja i izvođača. Unatoč kiši na samom završetku, posjetitelji su i dalje ostali uz kvalitetan zvuk grupe Pavel.

Amy Winehouse

Na današnji dan

Peta godišnjica smrti Amy Winehouse

Prošlo je pet godina otkad se Amy Winehouse pridružila kobnom "Klubu 27" i šokirala svijet svojim odlaskom.