Na današnji dan

Od odrastanja i studija glume u Australiji do svjetske slave

Rođendanska torta

Lik Cecile Wright vinuo ju je na zvjezdanu putanju igranih serija, a i danas, u 51. godini, reda kvalitetne uloge. Riječ je o velikoj Nicole Kidman.

Na današnji dan 1967. u Honolulu na Havajima rođena je australska glumica Nicole Kidman. Odrasla je u Australiji u koju se s roditeljima vratila 1970. godine Već se u tinejdžerskoj dobi počinje baviti glumom, točnije sa 16 godina, a također u Melbourneu i Sydneyu studira glumu. Njena prva zapažena i glavna uloga bila je 1989. u trileru Dead Calm.

Godine 1990. zbog filma Dani groma seli se u Sjedinjene Američke Države, a na setu upoznaje svog budućeg supruga Toma Cruisea s kojim je bila u braku do 2001. godine Uloga koja ju je svakako proslavila je ona iz 1995. godine, kada glumi Suzane Stone Moretto u filmu Žena za kojom se umire. Te godine dobiva Zlatni globus za glavnu glumicu u komediji.

Devedesete su za Nicole Kidman bile veoma plodonosne, a uloge su prštale na sve strane. Jedna od značajnijih uloga bila je u filmu Oči širom zatvorene Stanleya Kubricka iz 1999. godine.

2000. započinje ulogom u filmu Moulin Rouge, koji je bio osvajač tri Zlatna globusa i 2 Oscara, dok 2002. Oscara dobiva za ulogu Virginie Woolf u filmu The Hours, gdje glumi uz bok divama poput Meryl Streep i Julianne Moore. 2003. godine Nicole postaje jedna od najtraženijih glumica u Hollywoodu.

Trenutno glumi u hvaljenoj igranoj seriji Velike male laži zajedno s Meryl Streep, Reese Witherspoon, Shailene Woodley te Zoe Kravitz. Za ulogu Celeste Wright, zlostavljane žene, dobiva Zlatni Globus.

Njeni su najnoviji filmovi Aquaman, Boy Erased te Destroyer iz 2018. godine.

Trenutno je u braku s pjevačem Keithom Urbanom, s kojim ima dvije kćeri, dok također ima dvoje posvojene djece iz braka s Tomom Cruiseom, s kojim se srčano borila oko skrbništva zbog strogih pravila scijentološke vjere koje su bili članovi.

Komentari na članak

Vezani članci

Route 66 – panorama

Na današnji dan

Legendarna američka cesta Route 66 odlazi u povijest

O kultnoj američkoj prometnici napisani su brojni romani, spjevane pjesme i snimljeni filmovi. Ako se uputite na putovanje „Glavnom ulicom Amerike“, doživjet ćete izravan susret s poviješću SAD-a i pustolovinu života.

Jaws

Upotpunite svoje ljeto!

Sedam filmova za ljetne večeri

Donosimo vam listu filmova koji će vam skratiti ljetne večeri, a na listi se nalaze i novi i stari filmovi koji su vrijedni vaših minuta!

STIFF otvaranje

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci

Budite dio filmskog žirija STIFF festivala

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci traži kreativne, poduzetne i vrijedne studente za filmski žiri STIFF festivala. Rok za prijavu je 8. rujna 2016. godine.

john lennon, beatles, frontmen

Na današnji dan

Zanimljivosti o životu i smrti najpoznatijeg Beatlesa

John Lennon ostao je zapamćen kao jedan od najvećih glazbenika svih vremena, kao najpoznatiji član Beatlesa i jedan od najvećih pacifista na svijetu, a takva će slika trajati još dugo u svjetskoj pop-kulturi.

Prekid preboli filmom!

Filmski lijek

Izliječite slomljeno srce filmom

Kada prekinete vezu, nema boljeg načina za preboljeti nego sjesti i vidjeti koje vam se opcije nude. Pronađite sebe i nove ideje gledajući filmove koje smo odabrali za liječenje slomljenog srca.