Na današnji dan

Rođendan je filmske i kazališne dive koja ne prestaje oduševljavati – Hrvatsku i London

https://www.instagram.com/p/Bu_oJvSHk79/

18. srpnja 1979. rođena je Zrinka Cvitešić. Glumičin ćemo rođendan obilježiti popisom njezinih najpoznatijih uloga te najavom nove.

Četrdeseti rođendan danas slavi Zrinka Cvitešić. Ova poznata Karlovčanka glumom se bavi od osnovnoškolskih dana, a svoj je talent potvrdila završetkom studija glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2002. godine Iste je godine dobila ulogu Lejle u filmu Konjanik Branka Ivande te se publici i struci predstavila kao vrhunska glumica, vjerojatno ne sluteći kakva je blistava karijera očekuje. 

Počela je nakon toga nizati uloge u domaćim filmskim uspješnicama. U kultnom filmu Što je muškarac bez brkova (2005) utjelovila je Tatjanu, udovicu, beznadno zaljubljenu u svećenika Stipana kojega je igrao Leon Lučev. Cvitešić i Lučev pet su godina kasnije ponovo zaigrali kao partneri, i to u uspješnici bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić Na putu (2010). Mlađa ju je publika upoznala u filmskoj priči utemeljenoj na istinitom događaju Lea i Darija – Dječje carstvo (2011) gdje je utjelovila Leinu majku Ivku Deutsch. Neizostavno je spomenuti da je igrala u filmu nominiranom za Oscara. Riječ je ulozi doktorice Lovrić u Schmidtovu filmu Ljudožder vegetarijanac (2012).

Foto: YouTube/ screenshot (Što je muškarac bez brkova)

Sve ove uloge, osim što su dobro prihvaćene od publike, i struka je više puta pohvaljivala. Za ulogu u Što je muškarac bez brkova Zrinka Cvitešić nagrađena je na pulskom i sarajevskom filmskom festivalu. Film Na putu donio joj je još jednu Zlatnu arenu i nagradu festivala u Aleksandriji. Godine 2010. osvojila je do tada najveću nagradu, Shooting Stars u na berlinskom festivalu.

Nakon što je osvojila hrvatska filmska platna, 2013. godine dobila je ulogu Girl u mjuziklu Once na londonskom West Endu. Nije trebalo dugo da i ondje prepoznaju Zrinkin talent i trud, pa je samo nekoliko mjeseci nakon dolaska u London nagrađena kao najbolja debitantica na West Endu. Uslijedila je nagrada Broadway World UK za najbolju glumicu u mjuziklu te 2014. godine prestižna nagrada Laurence Olivier u kategoriji najbolje glumice u mjuziklu.

Foto: YouTube/ screenshot (Once)

Upravo se ove godine Zrinka vraća u London. Naime, na svojem je Instagram profilu objavila kako je dobila priliku glumiti sa slavnom britanskom glumicom Zoë Wanamaker u novoj predstavi Two Ladies u režiji Nicholasa Hytnera.

Zrinku Cvitešić nedvojbeno možemo smatrati jednom od naših najvećih glumačkih diva današnjice, a ona to svojim talentom, radom, nenametljivošću, ali i osvajanjem simpatija publike i struke neprestano potvrđuje. Želimo joj sretan rođendan, ispunjenje svih želja te nastavak sjajnog niza uspješnih uloga.

Komentari na članak

Vezani članci

Marija Crnobori

„In memoriam”

HNK se oprašta od Marije Crnobori

“Glumac je čarobnjak koji od pisanih riječi stvara žive ljude”, riječi su Marije Crnobori, velike glumice koja nas je napustila 21. listopada.

Ana Karić

Neizbrisiv trag

Iznenadni „odlazak” Ane Karić, dive hrvatske glume

Kazališne daske hrvatskog glumišta ostale su bez dive koja je u svojoj karijeri napravile itakako velike korake za hrvatsku scenu.

Google - naslovna

Na današnji dan

Google, sretan ti rođendan!

Google danas slavi punoljetnost, a mi vam tim povodom donosimo zanimljivosti o počecima ove kompanije i tajne tehnološkog diva koje sigurno niste znali.

https://www.facebook.com/MisoKovac.OfficialFanPage/photos/a.1140909092595487/1140909772595419/?type=3&theater

Na današnji dan

VIDEO: Prvi brk glazbene scene slavi 78. rođendan

Kada legenda digne ruke, cijela Hrvatska pjeva u glas. Mate Mišo Kovač, pjevač osebujnog karaktera i rekorder po broju prodanih albuma na ovim prostorima, nekoliko je puta najavljivao povlačenje s glazbene scene, no ljubav prema glazbi je prevladala. Donosimo pregled hitova koji su obilježili pjevačevu karijeru.

Henry Rollins

Na današnji dan

Rođendanska čestitka mišićavom „punk” intelektualcu

Henry Rollins, jedna od najvećih ikona „hardcore punka”, nevjerojatna je kombinacija tjelesne snage, intelektualnosti i duboke emotivnosti koja urađa izrazito kreativnim plodovima na svakom umjetničkom području koji se ovaj slavljenik dotakne.