LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođendan 44. američkog predsjednika koji je diplomirao politologiju, pravo, ali i dobio Nobelovu nagradu za mir

Kao 44. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama javnosti se predstavio svojom stabilnošću, smjelošću, modernim pogledima na svijet i sluhom za običnog čovjeka.

Kao 44. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama javnosti se predstavio svojom stabilnošću, smjelošću, modernim pogledima na svijet i sluhom za običnog čovjeka.

Na današnji dan, 4. kolovoza 1961. godine, u Honoluluu u američkoj saveznoj državi Havaji, rođen je Barack Obama. Američko-kenijskog je podrijetla, a osim na Havajima, nekoliko godina svog života proveo je u Jakarti u Indoneziji s majkom, sestrom i očuhom nakon što se majka od njegova oca razvela kad je imao samo dvije godine

Ipak, Barack se vraća na Havaje gdje završava srednju školu te upisuje politološki studij na Columbia Universityju u New Yorku, a specijalizira se za vanjskopolitičke odnose. Nakon što je nekoliko godina radio kao pisac i urednik za istraživačku, izdavačku i konzultantsku tvrtku na Manhattannu, 1985. zapošljava se kao organizator zajednice u Chicagu.

Tri godine kasnije vraća se studiranju da bi 1991. godine dobio pravnu diplomu na harvardskom sveučilištu. Upravo nakon završenog studija na Harvardu, Obama na praksi u jednom odvjetničkom uredu upoznaje mladu odvjetnicu Michelle Robinson koja naposljetku postaje njegovom suprugom 1992. godine, a s kojom ima dvije kćeri; Sashu i Maliu Ann.

Kasnije se Obama zapošljava kao odvjetnik za građansko pravo, a na čikaškom pravnom fakultetu predaje ustavno pravo.

U razdoblju od 1994. do 2004. godine Obama je biran za senatora države Illinois na listi Demokratske stranke, a od 2005. do 2008. godine bio je u Senatu Kongresa SAD-a kao predstavnik grada Chicaga u državi Illinois. godine 2009, kad pobjeđuje svoju protukandidatkinju Hillary Clinton, postaje 44. američkim predsjednikom. Predsjedničku dužnost obnaša u dva mandata do 2017. godine

Barack Obama, prvi afroamerički predsjednik i senator, svojom karizmom i modernošću, a isto tako i obiteljskom toplinom, donio je mnoge promjene u američki politički sustav. Obamacareom uvodi sustav općeg i obveznog zdravstvenog osiguranja te postaje prvim predsjednikom koji otvoreno podržava pravo na istospolni brak. Također, 2009. godine dobiva Nobelovu nagradu za mir zbog zalaganja za nuklearno razoružanje.

FOTO: FLICKR