LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođena Marija Petković, hrvatska blaženica

Na današnji dan 1892. godine rođena je Marija Petković, prva hrvatska blaženica.

Na današnji dan 1892. godine rođena je Marija Petković, prva hrvatska blaženica.

Blažena Marija Petković rođena je 10. prosinca 1892. u Blatu na otoku Korčuli, kao šesto dijete u obitelji od osmero djece.

Iako je njena obitelj bila imućnijeg sloja, ona je odmalena odlučila da će štititi i pomagati siromahe.

Siromaštvo bližnjega nalazilo je velikoga odjeka u njezinu srcu. U ljubavi prema siromasima uzor joj je bio otac, koji je bio poznat po svojoj milosrdnosti i plemenitosti.

Želeći pomagati siromasima i potrebitima, 1919. godine postavlja temelje svoje buduće redovničke zajednice Kćeri Milosrđa sv. Franje. Tada započinje zajednički život s pet djevojaka u napuštenom samostanu u Blatu. Družba Kćeri Milosrđa utemeljena je 1920. na poticaj dubrovačkog biskupa, a na redovničkom oblačenju dobiva ime Marija Propetog Isusa. Prvi samostan osnovan je u Blatu, a drugi u Subotici u Srbiji.

U počecima, sestre su radom svojih ruku uzdržavale do tristotinjak siromašne djece. Pomoć javne, mjesne i državne vlasti bila je neznatna pa su sestre na različite načine morale pribavljati sredstva, a niti im prošnja nije bila strana.

Sestre su se bavile i radom u misijama. Prva grupa odlazi u Južnu Ameriku 1936., a 1940. godine s drugom grupom odlazi i Marija te započinje svoj rad u Argentini. Zbog rata u Europi, u Južnoj Americi ostala je dvanaest godina te ondje osnovala brojne redovničke zajednice i samostane. Svrha rada u misijama za Mariju je bila u evangelizaciji, koja ne može započeti dok se ne zadovolje čovjekove egzistencijalne potrebe. Stoga je uz vjerski nauk organizirala pouku o higijeni, urednosti, ekonomiji, domaćinskim poslovima, šivanju, krojenju, pletenju, bolničarstvu i strojopis.

Blažena Marija 1952. godine vratila se u Europu, u Rim, kamo prenosi vrhovnu upravu reda i generalnu kuću. Umrla je 1966. godine u Rimu na glasu svetosti, gdje je i pokopana. Do same smrti poticala je svoje sestre da ponašanjem i žrtvom pokazuju kako se i u njima utjelovila Božja ljubav, dobrota i milosrđe.

Postupak za njezino proglašenje blaženom pokrenut je 1986. godine u Rimskom vikarijatu. Čudo po njenom zagovoru dogodilo se 26. kolovoza 1988. Podmornica peruanske vojne mornarice „Pacoca” doživjela je nesreću i mornari su bili u životnoj opasnosti. Roger Cottrina, 42-godišnji poručnik ispričao je kako se u tim teškim trenucima obratio službenici Božjoj Mariji Petković, o kojoj su mu, tijekom njegova boravka u mornaričkoj bolnici, govorile sestre Kćeri Milosrđa, gdje je čitao i njezin životopis te je uvjeren da je ona posredovala u spašavanju njega i većeg dijela mornara.

Zemni ostaci Marije Propetog Petković preneseni su iz Rima u rodno Blato 1998. godine Blaženom ju je proglasio Papa Ivan Pavao II. 6. lipnja 2003. u Dubrovniku, prilikom trećeg posjeta Hrvatskoj. Time je postala prva hrvatska blaženica. Njezina Družba Kćeri Milosrđa sv. Franje danas djeluje na tri kontinenta šireći njene ideje poniznosti i milosrđa.
 

FOTO: MARIJAPROPETOG.HR