LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
NA DANAŠNJI DAN

Rođena Janis Joplin

 Na današnji dan rođena je neukrotiva diva rock’n'rolla - Janis Lyn Joplin.

 Na današnji dan rođena je neukrotiva diva rock’n'rolla - Janis Lyn Joplin.

Na današnji dan, 19. siječnja 1943. godine, rođena je neukrotiva diva rock’n'rolla Janis Lyn Joplin.

Janis je bila povučena djevojčica i nije se voljela igrati s djecom iz susjedstva. Zbog svoje nesposobnosti da se uklopi i da ispuni očekivanja tamošnje konzervativne zajednice, Janis je već u ranijoj mladosti doživjela brojne traume, poteškoće i nezadovoljstvo koje će ju pratiti tijekom života. Pohađala je srednju školu Thomas Jefferson High School, gdje je najviše interesa pokazivala za umjetničke predmete, posebice slikanje. Već je sa 17 godina odlučila postati pjevačica, a poslije škole je radila kao konobarica u lokalnoj kuglani kako bi zaradila novac za kartu za San Francisco.

Na početku svoje karijere pridružila se bendu Big Brother & Holding Company s kojima je postigla prve uspjehe. Proslavila ih je 1967. godine, na Monterey Pop Festival, sa svojom unikatnom izvedbom pjesme "Ball And Chain". Uskoro je izbacila i prvi službeni singl, pjesmu "Cheap Thrills", koja se na prvom mjestu američke top liste zadržala čak 9 tjedana. Uslijedio je i sljedeći singl, pjesma „Piece Of My Heart“ , koja se također pokazala kao velika uspješnica. Unatoč sve većoj popularnosti, Janis je odlučila napustiti Big Brother & The Company Band.

Uskoro je osnovala novi bend, pod imenom Janis & Joplinaries, no kasnije su promjenili ime u Kozmic Blues Band. Upravo taj bend je bio prateći bend na njenom prvom samostalnom albumu – "I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!". Album je bio uspješan. No sve ovo vrijeme Janis je imala velikih problema sa drogom i alkoholom. Čak je i na jednom koncertu 1969. godine bila uhićena, jer je napala policajca. Ubrzo nakon toga Kozmic Blues Band se raspao.

1970. godine Janis je započela sa radom na novom albumu - "Pearl" sa novim pratećim bendom, The Full Tilt Boogie Band. Nažalost, ovaj album, koji je mješavina bluesa, soula i folk-rocka, Janis nije nikada dovršila. 4. listopada 1970. pronađena je mrtva u sobi hotela Landmark, u Hollywoodu. Uzrok smrti je bila prekomjerna doza heroina.

Iako snimanje albuma nikad nije dovršeno, Joplin je iza sebe ostavila dovoljno snimljenog materijala, što je rezultiralo posthumnim objavljivanjem albuma Pearl 1971. godine Ironično, upravo album kojeg nije doživjela se najbolje prodavao, a 2003. Rolling Stone Magazine uvrstio ga je među 500 najboljih albuma svih vremena. Godinu dana kasnije, isti časopis svrstao ju je na 46. mjesto liste 100 najvećih umjetnika/ca svih vremena, a četiri godine kasnije na 28. mjesto među 100 najvećih glazbenika/ca u povijesti glazbe. U svojoj četverogodišnjoj pjevačkoj karijeri otpjevala je pjesme koje slušaju i generacije rođene nekoliko desetljeća nakon njezine smrti. Neki od svevremenskih hitova ove velike umjetnice su Down on Me, Summertime, Piece of My Heart, Ball’n'Chain, Maybe, To Love Somebody, Work Me, Lord, Cry Baby, Mercedes Benz, te Me and Bobby McGee.

Godine 2005. posthumno joj je dodijeljen Grammy za životno djelo. Zauvijek će ostati upamćena po neponovljivim nastupima te hrapavom i grubom glasu koji u trenutku može postati jednako tako nježan i ženstven. Da nije prerano okončala turbulentan život koji je vodila, danas bi slavila 71. rođendan.

FOTO: ROLLINGSTONE.COM