Na današnji dan

Rođena Anna Sewell, autorica jednoga od najljepših romana o životinjama

Crni konj

Na današnji dan 1820. rođena je autorica romana koji se bori za prava životinja te nas podučava univerzalnim vrijednostima.

Djetinjstvo generacija današnjih studenata zasigurno je obilježio film Crni ljepotan (Black Beauty) koji na topao način progovara o teškim uvjetima u kojima žive životinje. Prikaz životnog vijeka jednoga crnog konja nosi brojne poruke i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, bez obzira na dob gledatelja. Film nudi progresivne stavove o pravima životinja koja su i danas zanemarena, što temu posebno čini univerzalnom. Stoga je jako zanimljivo da je nastao po uzoru na istoimeni roman Anne Sewell koja je rođena na današnji dan 1820.

Rođena je u Norfolku u Engleskoj kao kći uspješne autorice dječje književnosti. Majci je od najranijih dana pomagala pri uređivanju njezinih djela, što je utjecalo na njezinu samokritičnost. Prvi joj je rukopis objavljen tek u njezinoj 57. godini. Black Beauty, prva značajna priča engleske dječje književnosti koja se usredotočuje na životinjske likove, na taj je način postala predvodnicom brojnih drugih radova koji se bave tom tematikom.

– Napisala sam ovu knjigu kako bih potaknula dobrotu, suosjećanje i razumno postupanje s konjima. – jednom je prilikom rekla autorica, zapanjena okrutnim postupcima nekih vlasnika tih inteligentnih životinja.

Sewell je roman pisala tijekom posljednjih sedam godina života, razdoblja u kojemu je zbog bolesti bila osuđena na boravak isključivo unutar četiri zida. Roman je objavljen 1878, nedugo nakon njezine smrti, te je uskoro postao jedna od najdražih dječjih priča jer govori o općeljudskim vrijednostima i načinu na koji se odnosimo prema drugima. Prenesen je na filmsko platno više puta, prvi put 1946, zatim 1971, a inačica iz 1994. ona je uz koju smo odrastali. Ako se još uvijek niste sjetili o kojem se filmu radi, pogledajte video, a zatim i film u cijelosti – nećete požaliti.

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanice

Neobične tradicije

Bizarno-simpatični običaji slavljenja Uskrsa diljem svijeta

Da su neki otišli mnogo dalje od bojanja pisanica i poklanjanja čokoladnih zečeva, pokazuju neobične tradicije kojima se diljem svijeta slavi najveći kršćanski blagdan.

Novogodišnji outfit: Pop the champagne

Najluđa noć u godini

FOTO i VIDEO: Savršeni party outfit & make-up

Ukoliko još niste izabrale outfit za novogodišnji party, ne brinite! Neznate kako pravilno nanijeti smokey-eye ili šljokice na oči? Ni za ovo ne brinite! Složili smo za vas fotogaleriju odličnih modnih kombinacija i make-up tutoriala za doček nove godine koji vam može pomoći u poslijednjim trenucima.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0e/Alban_Berg_star_Vienna.jpg

Na današnji dan

Rođen skladatelj podijeljen između tradicije i ekspresije

Na današnji je dan rođen ekspresionistički skladatelj Alban Berg, autor klasika moderne glazbe, opere „Wozzeck“.

panda

Lucija Adžić

Svim žicarošima i prevarantima – ne može!

Pa kako vas nije sram?! Pokradate, žicate i varate studente. Populaciju koja bi za koju godinu trebala plaćati vaše mirovine i socijalne naknade. Populaciju koja je rođena kroz rat ili neposredno nakon, koja je odrasla uz recesiju i njene posljedice. Populaciju koja se još bori za svoje pravo na rad i pristojnu satnicu. Populaciju koja ima ambicije popraviti to isto društvo koje je iskorištava i prije nego je stala na svoje noge. Populaciju koja JOŠ nije otišla.

Galerija SKC Rijeka

Izložba u Galeriji SKC

Sandra Jovanovska izlaže intrigantne videoinstalacije

Mlada Makedonka Sandra Jovanovska svoju aktivističku umjetničku crtu izražava koristeći se raznim vrstama animacije i filma. Njezina izložba „Recycling life“ moći će se pogledati ovog petka i subote u Galeriji SKC.