Na današnji dan

Rođen Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

"The music is not in the notes, but in the silence between."- Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, austrijski barokni skladatelj, rođen je na današnji dan, 27. siječnja 1756. godine u Salzburgu. Povijest ga bilježi kao jednog od najgenijalnijih skladatelja svih vremena koji je još za života proglašen čudom od djeteta. Uz Josepha Haydna i Ludwiga van Beethovena, pripadnik je „bečke klasike“. Rođen u obitelji glazbenika (otac mu je bio dvorski violinist i skladatelj), prije uči note nego slova, s tri godine sklada, a s pet već počinje održavati koncerte. Svira na bečkom dvoru pred caricom Marijom Terezijom pa se gradom šire priče o malom „velikom božanstvenom geniju“. 

Pod budnim okom oca Leopolda, mali genije proširuje svoju glazbenu naobrazbu, svira čembalo i violinu, sklada kompozicije dostojne puno starijih i iskusnijih glazbenika. S ocem i sestrom putuje Europom pa u velikim gradovima - Münchenu, Beču, Parizu, Londonu, održava koncerte po crkvama i najboljim koncertnim dvoranama. Osvaja simpatije štovatelja glazbe u Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji i tako svijetom putuje glas o ovom čudu od djeteta. Njegovi biografi smatraju da su upravo ova brojna putovanja u ranom djetinjstvu bila jednim od razloga Mozartove prerane smrti.

Za vrijeme boravka u Londonu, Mozartu je jedva devet godina Sklada prve simfonije, sonate za čembalo i vokalna djela. Otac vodi brigu o njegovom obrazovanju pa se mali Amadeus posvećuje učenju talijanskog i latinskog jezika. Pokazuje sve više interesa za talijanskom operom pa odlazi na turneju po Italiji i posjećuje Milano, Veronu, Rim, Firencu, Cremonu, Napulj. Svojim nepresušnim talentom osvaja Italiju pa ga papa Klement XIV 1770. proglašava vitezom Reda zlatne mamuze. Ondje sklada operu "Mitridate, re di Ponto" koja se u Milanu izvodi pod njegovim ravnanjem, kao i operu „Lucio Silla".

Vrativši se u Salzburg, Mozart je inspiriran tehnikama pokreta "Sturm und Drang" ("Oluja i prodor") te stvara mnoštvo novih djela: kratke mise, koncerte za klavir, koncerte za fagot, sonate, kvintete... Po narudžbi sklada operu buffu "Lažna vrtlarica" koja mu donosi veliki uspjeh. Svo to vrijeme nastoji si osigurati stalno radno mjesto dvorskog skladatelja, što mu ne uspijeva pa mu je egzistencija i nadalje nesigurna. To je i jedan od razloga što neprestano putuje Europom, iz grada u grad, a rodni mu je Salzburg tek usputna stanica.

Od 1781. sve do njegove prerane smrti, Beč mu je stalna adresa. Tu se sljedeće godine ženi Constanzom Weber s kojom ima šestero djece, od kojih je tek dvoje doživjelo odraslu dob. Te iste godine sklada jedno od svojih najboljih djela: "Otmicu iz saraja". Sljedeće su mu godine vrlo plodne; zanemaruje klavirske kompozicije i započinje raditi na operama, čime ostvaruje svoj davno sanjani san. Nastaju "Figarov pir", "Don Giovanni", "Così fan tutte", "Čarobna frula", "Mala noćna muzika".

U rujnu 1791. godine, za vrijeme boravka u Pragu, obolijeva od groznice tijekom koje piše "Requiem" (glazbu za misu zadušnicu), a po povratku u Beč iznenada umire 5. prosinca u dobi od samo 35 godina Prema tadašnjim zakonima, njegovo je tijelo pokopano u zajedničku grobnicu te njegov grob nažalost nije poznat.
Za svog je kratkog, ali iznimno plodonosnog života, skladao više stotina raznovrsnih djela: simfonija, klavirskih koncerta, sonata, arija, misa, kanona, opera… koja unatoč lepršavom zvuku predstavljaju pravi izvođački izazov. Jedan od zasigurno najpopularnijih klasičnih skladatelja, osigurao si je besmrtnost zahvaljujući svojoj božanstvenoj glazbi koja još i danas odiše svježinom.

Mozart kugle

Mozartov rodni grad Salzburg u čast velikog skladatelja godinama upriličuje brojne festivale. Još je jedna poslastica vezana uz Salzburg i Amadeusa, a to su glasovite Mozart kugle, čokoladne kuglice od marcipana, nugata i pistacija koje se po originalnoj recepturi izrađuju od 1890., a godišnje ih se proizvede čak 1,4 milijuna.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Kupa Open Air

Festival u Petrinji

Kupa Open Air

Festival iz godine u godinu raste i privlači brojne posjetitelje svih generacija. Održava se na obali rijeke Kupe na površini cca 5000m².

Budućnost obrazovanja

Budućnost obrazovanja

10 obrazovnih trendova koje treba pratiti

Svjesni smo činjenice da proces obrazovanja nije bio sklon naglim promjenama, međutim, nužno je pratiti trendove koji su neophodni za daljnji razvoj.

Aplikacija Type n Walk

Tipkajte i hodajte u isto vrijeme

Type n Walk: Aplikacija za prozirno pisanje poruka

Prema najnovijim istraživanjima, korisnici pametnih telefona mnogo vremena provode zureći u mobitele. Stoga često dolazi do sudaranja prolaznika u prometu ili nailaženja na prepreke.

YouTube logo

Youtube oglašavanje

Google predstavio oglašavanja u regiji

Oglasi prije videa na Youtubeu predstavljeni su i za našu regiju.

Wheres My Droid

Top 5 Android aplikacija

Aplikacije koje vam mogu pomoći da vratite svoj izgubljeni mobitel

U nastavku donosimo nekoliko besplatnih aplikacija koje bi vam mogle pomoći vratiti izgubljeni ili ukradeni mobitel, ali isto tako i očuvati vaše podatke sigurnima.