Na današnji dan

Rođen Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

"The music is not in the notes, but in the silence between."- Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, austrijski barokni skladatelj, rođen je na današnji dan, 27. siječnja 1756. godine u Salzburgu. Povijest ga bilježi kao jednog od najgenijalnijih skladatelja svih vremena koji je još za života proglašen čudom od djeteta. Uz Josepha Haydna i Ludwiga van Beethovena, pripadnik je „bečke klasike“. Rođen u obitelji glazbenika (otac mu je bio dvorski violinist i skladatelj), prije uči note nego slova, s tri godine sklada, a s pet već počinje održavati koncerte. Svira na bečkom dvoru pred caricom Marijom Terezijom pa se gradom šire priče o malom „velikom božanstvenom geniju“. 

Pod budnim okom oca Leopolda, mali genije proširuje svoju glazbenu naobrazbu, svira čembalo i violinu, sklada kompozicije dostojne puno starijih i iskusnijih glazbenika. S ocem i sestrom putuje Europom pa u velikim gradovima - Münchenu, Beču, Parizu, Londonu, održava koncerte po crkvama i najboljim koncertnim dvoranama. Osvaja simpatije štovatelja glazbe u Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji i tako svijetom putuje glas o ovom čudu od djeteta. Njegovi biografi smatraju da su upravo ova brojna putovanja u ranom djetinjstvu bila jednim od razloga Mozartove prerane smrti.

Za vrijeme boravka u Londonu, Mozartu je jedva devet godina. Sklada prve simfonije, sonate za čembalo i vokalna djela. Otac vodi brigu o njegovom obrazovanju pa se mali Amadeus posvećuje učenju talijanskog i latinskog jezika. Pokazuje sve više interesa za talijanskom operom pa odlazi na turneju po Italiji i posjećuje Milano, Veronu, Rim, Firencu, Cremonu, Napulj. Svojim nepresušnim talentom osvaja Italiju pa ga papa Klement XIV 1770. proglašava vitezom Reda zlatne mamuze. Ondje sklada operu "Mitridate, re di Ponto" koja se u Milanu izvodi pod njegovim ravnanjem, kao i operu „Lucio Silla".

Vrativši se u Salzburg, Mozart je inspiriran tehnikama pokreta "Sturm und Drang" ("Oluja i prodor") te stvara mnoštvo novih djela: kratke mise, koncerte za klavir, koncerte za fagot, sonate, kvintete... Po narudžbi sklada operu buffu "Lažna vrtlarica" koja mu donosi veliki uspjeh. Svo to vrijeme nastoji si osigurati stalno radno mjesto dvorskog skladatelja, što mu ne uspijeva pa mu je egzistencija i nadalje nesigurna. To je i jedan od razloga što neprestano putuje Europom, iz grada u grad, a rodni mu je Salzburg tek usputna stanica.

Od 1781. sve do njegove prerane smrti, Beč mu je stalna adresa. Tu se sljedeće godine ženi Constanzom Weber s kojom ima šestero djece, od kojih je tek dvoje doživjelo odraslu dob. Te iste godine sklada jedno od svojih najboljih djela: "Otmicu iz saraja". Sljedeće su mu godine vrlo plodne; zanemaruje klavirske kompozicije i započinje raditi na operama, čime ostvaruje svoj davno sanjani san. Nastaju "Figarov pir", "Don Giovanni", "Così fan tutte", "Čarobna frula", "Mala noćna muzika".

U rujnu 1791. godine, za vrijeme boravka u Pragu, obolijeva od groznice tijekom koje piše "Requiem" (glazbu za misu zadušnicu), a po povratku u Beč iznenada umire 5. prosinca u dobi od samo 35 godina. Prema tadašnjim zakonima, njegovo je tijelo pokopano u zajedničku grobnicu te njegov grob nažalost nije poznat.
Za svog je kratkog, ali iznimno plodonosnog života, skladao više stotina raznovrsnih djela: simfonija, klavirskih koncerta, sonata, arija, misa, kanona, opera… koja unatoč lepršavom zvuku predstavljaju pravi izvođački izazov. Jedan od zasigurno najpopularnijih klasičnih skladatelja, osigurao si je besmrtnost zahvaljujući svojoj božanstvenoj glazbi koja još i danas odiše svježinom.

Mozart kugle

Mozartov rodni grad Salzburg u čast velikog skladatelja godinama upriličuje brojne festivale. Još je jedna poslastica vezana uz Salzburg i Amadeusa, a to su glasovite Mozart kugle, čokoladne kuglice od marcipana, nugata i pistacija koje se po originalnoj recepturi izrađuju od 1890., a godišnje ih se proizvede čak 1,4 milijuna.

 

Komentari na članak

Vezani članci

android vs iphone

Svibanj

Najbolji pametni mobiteli po izboru Business Insidera

Ljestvica trenutno najboljih pametnih mobitela u svijetu.

Wheres My Droid

Top 5 Android aplikacija

Aplikacije koje vam mogu pomoći da vratite svoj izgubljeni mobitel

U nastavku donosimo nekoliko besplatnih aplikacija koje bi vam mogle pomoći vratiti izgubljeni ili ukradeni mobitel, ali isto tako i očuvati vaše podatke sigurnima.

Coca Cola

Poziv blogerima iz istočne Europe

Coca-Cola traži mlade blogere

Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2016., a rezultati će biti poznati krajem mjeseca. Ovogodišnji natječaj posebno ohrabruje blogere koji rade vlastiti video sadržaj, pogotovo one blogere koji imaju otvoren YouTube kanal.

Stereomood glazbeni servis

Besplatni glazbeni servis

Stereomood: Napravite vlastitu playlistu za svaku prigodu

Stereomood je besplatni glazbeni servis za slušanje glazbe pomoću kojega možete napraviti playlistu za svaku prigodu te je podijeliti sa svojim prijateljima. 

Super Mario Bros 30 godina

Na današnji dan

Igrica Super Mario Bros danas slavi 30 godina

Brkati debeljko u plavomu radnom odijelu s crvenom kapicom na glavi pojavio se u više od 200 videoigrica, a također ima i vlastiti crtani film i strip.