Na današnji dan

Rođen Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart

"The music is not in the notes, but in the silence between."- Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart, austrijski barokni skladatelj, rođen je na današnji dan, 27. siječnja 1756. godine u Salzburgu. Povijest ga bilježi kao jednog od najgenijalnijih skladatelja svih vremena koji je još za života proglašen čudom od djeteta. Uz Josepha Haydna i Ludwiga van Beethovena, pripadnik je „bečke klasike“. Rođen u obitelji glazbenika (otac mu je bio dvorski violinist i skladatelj), prije uči note nego slova, s tri godine sklada, a s pet već počinje održavati koncerte. Svira na bečkom dvoru pred caricom Marijom Terezijom pa se gradom šire priče o malom „velikom božanstvenom geniju“. 

Pod budnim okom oca Leopolda, mali genije proširuje svoju glazbenu naobrazbu, svira čembalo i violinu, sklada kompozicije dostojne puno starijih i iskusnijih glazbenika. S ocem i sestrom putuje Europom pa u velikim gradovima - Münchenu, Beču, Parizu, Londonu, održava koncerte po crkvama i najboljim koncertnim dvoranama. Osvaja simpatije štovatelja glazbe u Nizozemskoj, Švicarskoj, Italiji i tako svijetom putuje glas o ovom čudu od djeteta. Njegovi biografi smatraju da su upravo ova brojna putovanja u ranom djetinjstvu bila jednim od razloga Mozartove prerane smrti.

Za vrijeme boravka u Londonu, Mozartu je jedva devet godina Sklada prve simfonije, sonate za čembalo i vokalna djela. Otac vodi brigu o njegovom obrazovanju pa se mali Amadeus posvećuje učenju talijanskog i latinskog jezika. Pokazuje sve više interesa za talijanskom operom pa odlazi na turneju po Italiji i posjećuje Milano, Veronu, Rim, Firencu, Cremonu, Napulj. Svojim nepresušnim talentom osvaja Italiju pa ga papa Klement XIV 1770. proglašava vitezom Reda zlatne mamuze. Ondje sklada operu "Mitridate, re di Ponto" koja se u Milanu izvodi pod njegovim ravnanjem, kao i operu „Lucio Silla".

Vrativši se u Salzburg, Mozart je inspiriran tehnikama pokreta "Sturm und Drang" ("Oluja i prodor") te stvara mnoštvo novih djela: kratke mise, koncerte za klavir, koncerte za fagot, sonate, kvintete... Po narudžbi sklada operu buffu "Lažna vrtlarica" koja mu donosi veliki uspjeh. Svo to vrijeme nastoji si osigurati stalno radno mjesto dvorskog skladatelja, što mu ne uspijeva pa mu je egzistencija i nadalje nesigurna. To je i jedan od razloga što neprestano putuje Europom, iz grada u grad, a rodni mu je Salzburg tek usputna stanica.

Od 1781. sve do njegove prerane smrti, Beč mu je stalna adresa. Tu se sljedeće godine ženi Constanzom Weber s kojom ima šestero djece, od kojih je tek dvoje doživjelo odraslu dob. Te iste godine sklada jedno od svojih najboljih djela: "Otmicu iz saraja". Sljedeće su mu godine vrlo plodne; zanemaruje klavirske kompozicije i započinje raditi na operama, čime ostvaruje svoj davno sanjani san. Nastaju "Figarov pir", "Don Giovanni", "Così fan tutte", "Čarobna frula", "Mala noćna muzika".

U rujnu 1791. godine, za vrijeme boravka u Pragu, obolijeva od groznice tijekom koje piše "Requiem" (glazbu za misu zadušnicu), a po povratku u Beč iznenada umire 5. prosinca u dobi od samo 35 godina Prema tadašnjim zakonima, njegovo je tijelo pokopano u zajedničku grobnicu te njegov grob nažalost nije poznat.
Za svog je kratkog, ali iznimno plodonosnog života, skladao više stotina raznovrsnih djela: simfonija, klavirskih koncerta, sonata, arija, misa, kanona, opera… koja unatoč lepršavom zvuku predstavljaju pravi izvođački izazov. Jedan od zasigurno najpopularnijih klasičnih skladatelja, osigurao si je besmrtnost zahvaljujući svojoj božanstvenoj glazbi koja još i danas odiše svježinom.

Mozart kugle

Mozartov rodni grad Salzburg u čast velikog skladatelja godinama upriličuje brojne festivale. Još je jedna poslastica vezana uz Salzburg i Amadeusa, a to su glasovite Mozart kugle, čokoladne kuglice od marcipana, nugata i pistacija koje se po originalnoj recepturi izrađuju od 1890., a godišnje ih se proizvede čak 1,4 milijuna.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Seks-afera

Seks afera na tuzlanskom odjeljenju sarajevskog Pravnog fakulteta

Seks u zamjenu za ocjene - tuzlanski profesori osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu

Profesor Durmišević studentici je ponudio ispitna pitanja u zamjenu za seks, a profesor Lučić je studenticama upisao ocjene u indekse iako one taj predmet nisu položile.

Windows 8

Detaljna analiza aktualnog OS-a

Windows 8: nova revolucija ili Microsoftov ˝flop˝?

Nepisano je Microsoftovo pravilo da je svaka druga verzija Windowsa poprilično neuspješna: dok su Win98, 2000, XP te „sedmica“ odavno proglašeni najboljima u povijesti firme, Vista i Millenium Edition nisu bili te sreće. Po ovim predviđanjima, kao nasljednika fantastičnih Windowsa 7, ˝osmicu˝ se u startu okarakteriziralo kao promašaj, poglavito zbog potpuno drugačije funkcionalnosti i prilagođenosti ekranima osjetljivima na dodir.

Mažoretkinje nastupaju

Povratak u Zagreb s tri zlatne medalje

Zagrebačke mažoretkinje obranile titulu europskih prvakinja!

Među čak 170 formacija i neformacija s preko 1600 mažoretkinja, Zagrebačke mažoretkinje ponovno su dokazale svoju izvrsnost osvojivši europsko zlato u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj skupini. Europsko prvenstvo mažoretkinja održavalo se od 27. do 30. kolovoza 2015. u francuskom gradu Albiju.

YouTube i Vevo

Velika suradnja

Vevo najavio 7 novih emisija i prijenose koncerata uživo

Neke će emisije biti usmjerene na analizu modnog identiteta glazbenika dok će se druge orijentirati na fanove i na njima stvarati look superzvijezde.

Facebook logo

Novost na Facebooku

Isključivanje automatskog reproduciranja video oglasa na Facebooku

Facebook je ovih dana uveo opciju automatskog reproduciranja video oglasa. Ukoliko vam se ne sviđa ova novina donosimo načine kako je isključiti.