LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Voltaire, veliki prosvjetiteljski pisac i filozof

Na današnji dan, prije točno 320 godina, rođen je Voltaire (François Marie Arouet).

Na današnji dan, prije točno 320 godina, rođen je Voltaire (François Marie Arouet).

Na današnji dan rođen je filozof, povjesničar i književnik Francois Marie Arouet. Pravo ime odbacuje 1718. te se počinje služiti pseudonimom Voltaire. Najvjerojatniji razlog tome su neke negativne anotacije koje nosi njegovo prezime. Autor je poznate teze: – Kad Bog ne bi postojao, trebalo bi ga izmisliti!

Bio je jedan od najskandaloznijih književnika i kritičara svojeg vremena. Zabilježene su brojne dosjetke kojima je kritizirao baš sve – od kraljeva pa do crkvenjaka. Bio je deist te je smatrao da su Bog i religija potrebni, ali ne i Crkva. Njegov poklik: – Uništite bestidnicu! – odjeknuo je čitavim stoljećem. Živeći u konstantom paradoksu, Voltaire je čitav život proveo na dvorovima plemića i moćnika. Kupovao je brojne posjede, ali je bio radikalan protivnik materijalizma...

Kao književnik se istaknuo pišući epigrame i ironične satire. U zatvoru je – u kojem završava 1717. godine zbog uvrede regenta Filipa Orleanskoga – napisao djela „Edip“ i „Henrijada“. Jedan je od rijetkih pisaca epova 18. stoljeća. Nije se istaknuo samo kao književnik, već i kao konstantan posjetilac Bastille.

Njoj se ponovno vraća 1726. godine nakon javnog batinanja zbog uvrede nanesene vitezu Rohanu. Trogodišnji boravak u Londonu, nakon posljednjeg posjeta Bastilliji, prekretnica je u Voltaireovu životu; naučio je novi jezik i upoznao je drukčiju kulturu. Najvažnije od svega, mogao je slobodno govoriti – bez straha od uhićenja.

Zanimljivo je da je njegovo filozofsko djelo – „Letters philosophique sur les Anglais“– pariški sud proglasio nemoralnim te ga time osudio na lomaču. Gledajući kako mu pale knjige, Voltaire je rekao: – Moje knjige su kao kesteni. Što ih više peku, to se bolje prodaju.

Voltaireova najpoznatija djela su: „Candide“, „Filozofski rječnik“, „Eseji o duhu naroda“, „Esej o epskoj poeziji“, „Edip“, „Micromegas“, „Zadig“, „Merope“ i „Zaire“.

Godine 1778., na samoj samrti u dobi od 83 godine, svećenik ga je pitao odriče li se vraga i vraća li se Bogu. Voltaire mu je odgovorio: – Sad nije vrijeme da stvaram nove neprijatelje. Priča se da su mu posljednje riječi bile: – Za ime Božje, pustite me da u miru umrem!

Za kraj vam donosimo nekoliko Voltaireovih misli o radu:

– Čovjek treba obrađivati vlastiti vrt;

– Rad udaljuje od nas tri velika zla: dosadu, porok i neimaštinu;

– Radimo bez mudrovanja; to je jedini način da se život učini snošljivim.

FOTO: QUOTEESSAYS