Na današnji dan

Rođen tvorac „Balade iz predgrađa“ i još 126 pjesama – veliki Dobriša Cesarić

poezija

Na današnji je dan rođen veliki hrvatski pjesnik i prevoditelj čije su pjesme uvrštene u čitanke i za osnovne i za srednje škole, pa ga možemo nazvati pjesnikom djetinjstva mnogih generacija.

Danas bi svoj 117. rođendan proslavio veliki hrvatski pjesnik i prevoditelj Dobriša Cesarić. Rođen je 10. siječnja 1902. godine u Požegi, a djetinjstvo je proveo u Osijeku, gdje je završio osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije. Usred Prvog svjetskog rata, 1916. godine, s obitelji se preselio u Zagreb gdje završava gimnazijsko obrazovanje. Nakon završene gimnazije upisuje pravo, no studij je napustio godinu dana kasnije kako bi upisao filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. 

Cesarić se poezijom počeo baviti vrlo rano. Već s 14 godina objavio je svoju prvu pjesmu I ja ljubim koja je objavljena u zagrebačkom omladinskom listu Pobratim. Prvu zbirku pjesama pod nazivom Lirika objavio je 1931. godine, a za tu zbirku osvojio je i nagradu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Za života je objavio 127 pjesama sakupljenih u 15 samostalnih zbirki.

Mnoge njegove pjesme uvrštene su u čitanke i za osnovne i za srednje škole, pa Cesarića zaista možemo nazvati pjesnikom djetinjstva mnogih generacija. Mnogi od nas moći će napamet odrecitirati barem prve stihove njegovih pjesama Voćka poslije kiše, Slap ili Balada iz predgrađa, što svjedoči ne samo o bezvremenosti Cesarićevih riječi već i o utjecaju koji je imao na hrvatsku poeziju i kulturu općenito.

Teme njegove lirike često su gradski i seoski krajolici, ali progovara i o socijalnim prilikama u svome društvenom okruženju. Svojim izborom riječi i posvećenosti detaljima Cesarić u čitateljevoj mašti pobuđuje iznimno živopisne slike unatoč površinskoj jednostavnosti jezika, a njegovi stihovi imaju izrazitu ritmičnost i muzikalnost. Odaju čovjeka koji je duboko tužan i melankoličan, razočaran stanjem društva i siromaštvom koje ga okružuje, no i duboko očaranog ljepotom prirode u kojoj pronalazi nadu i olakšanje.

Ovaj izniman umjetnik umro je u Zagrebu 18. prosinca 1980. godine

Komentari na članak

Vezani članci

FSK2016

Festival svjetske književnosti

Zagreb i Split postaju glavna središta svjetske književne scene

Festival svjetske književnosti održava se od 4. do 11. rujna u Zagrebu i Splitu. Ove je godine u središtu Festivala talijanska književnosti, a gosti su svjetski poznati autori iz 15 zemalja. Ulaz je na sve programe besplatan.

Rođendanska torta

Na današnji dan

Rođen Studentski.hr i profesionalni uspjesi njegovih volontera

Kao jedan od prvih, ali i velikih projekata udruge Studentski informativni kutak, nastao je portal koji je već četiri godine informativni centar za studente diljem Hrvatske. Na današnji je dan, 25. rujna 2013. godine, rođen Studentski.hr.

čitanje

Pomoću fikcije kroz stvarni svijet

Čitanje pozitivno utječe na razvoj empatije i poboljšava socijalne vještine

Često utonete u svijet fikcije te vam se ponekad teško vratiti u grubu realnost? Najnovija su istraživanja pokazala da od toga možete imati višestruke koristi.

Djela, Ranko Marinković

Na današnji dan

Preminuo književnik koji je izvlačio dramu iz svakodnevice i umjetnost iz ljudi

Na današnji je dan 2001. godine preminuo Ranko Marinković, jedan od ponajboljih pisaca 20. stoljeća koji je kroz univerzalne opreke prikazao čovjeka te njegov odnos prema životu i umjetnosti.

Anton Pavlovič Čehov

Na današnji dan

Rođen Anton Pavlovič Čehov

Anton Pavlovič Čehov, ruski književnik rođen je na današnji dan, 29. siječnja 1860. u Tanganrogu. Jeste li znali da je do danas snimljeno preko 285 filmova nastalih prema njegovim djelima?