Na današnji dan

Rođen tvorac „Balade iz predgrađa“ i još 126 pjesama – veliki Dobriša Cesarić

poezija

Na današnji je dan rođen veliki hrvatski pjesnik i prevoditelj čije su pjesme uvrštene u čitanke i za osnovne i za srednje škole, pa ga možemo nazvati pjesnikom djetinjstva mnogih generacija.

Danas bi svoj 117. rođendan proslavio veliki hrvatski pjesnik i prevoditelj Dobriša Cesarić. Rođen je 10. siječnja 1902. godine u Požegi, a djetinjstvo je proveo u Osijeku, gdje je završio osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije. Usred Prvog svjetskog rata, 1916. godine, s obitelji se preselio u Zagreb gdje završava gimnazijsko obrazovanje. Nakon završene gimnazije upisuje pravo, no studij je napustio godinu dana kasnije kako bi upisao filozofiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. 

Cesarić se poezijom počeo baviti vrlo rano. Već s 14 godina objavio je svoju prvu pjesmu I ja ljubim koja je objavljena u zagrebačkom omladinskom listu Pobratim. Prvu zbirku pjesama pod nazivom Lirika objavio je 1931. godine, a za tu zbirku osvojio je i nagradu Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti. Za života je objavio 127 pjesama sakupljenih u 15 samostalnih zbirki.

Mnoge njegove pjesme uvrštene su u čitanke i za osnovne i za srednje škole, pa Cesarića zaista možemo nazvati pjesnikom djetinjstva mnogih generacija. Mnogi od nas moći će napamet odrecitirati barem prve stihove njegovih pjesama Voćka poslije kiše, Slap ili Balada iz predgrađa, što svjedoči ne samo o bezvremenosti Cesarićevih riječi već i o utjecaju koji je imao na hrvatsku poeziju i kulturu općenito.

Teme njegove lirike često su gradski i seoski krajolici, ali progovara i o socijalnim prilikama u svome društvenom okruženju. Svojim izborom riječi i posvećenosti detaljima Cesarić u čitateljevoj mašti pobuđuje iznimno živopisne slike unatoč površinskoj jednostavnosti jezika, a njegovi stihovi imaju izrazitu ritmičnost i muzikalnost. Odaju čovjeka koji je duboko tužan i melankoličan, razočaran stanjem društva i siromaštvom koje ga okružuje, no i duboko očaranog ljepotom prirode u kojoj pronalazi nadu i olakšanje.

Ovaj izniman umjetnik umro je u Zagrebu 18. prosinca 1980. godine

Komentari na članak

Vezani članci

Bruce Lee

Na današnji dan

Bruce Lee tijekom opskurnih životnih epizoda otkrio ključ besmrtnosti

Na današnji dan rođen je najpoznatiji kineski glumac svih vremena. Još kao mladić opredijelio se za kung-fu, a spoj plesa i popularne borilačke vještine dao je dobitnu kombinaciju za ono što će Bruce Lee kasnije postati.

Prohujalo s vihorom, isječak iz filma; C. Gable & V.Leigh

Na današnji dan

Legendarno književno ostvarenje o turbulentnoj romanci nagrađeno Pulitzerom

Građanski rat, ljubavna priča i povrh svega, put žene koja je znala što želi, najkraći su opis književnog klasika „Prohujalo s vihorom“ koji je na današnji dan 1937. godine nagrađen nagradom Pulitzer.

Vesna Parun

Na današnji dan

Rođena pjesnikinja ljubavi čije su nevine ruke nepokolebljivo stvarale ljepotu

Na današnji dan 1922. godine rođena je Vesna Parun, heroina hrvatske književnosti koja je pravim životom živjela jedino kroz svoje stihove.

F. S. Fitzgerald

Na današnji dan

Umro Francis Scott Fitzgerald, jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća

Na današnji dan umro je američki romanopisac i novelist, autor romana „Veliki Gatsby“.

Prince Harry naslovna

NA DANAŠNJI DAN

Princ Harry slavi rođendan

Prije 34 godine rođen je princ Harry. Iako su ga zbog njegova razuzdanog ponašanja često nazivali „crnom ovcom” kraljevske obitelji, on svojim humanitarnim radom dokazuje upravo suprotno.