Na današnji dan

Rođen Sigmund Freud, najpoznatiji psihoanalitičar prošloga stoljeća

Sigmund Freud

Prije 160 godina rođen je Sigmund Freud, psihoanalitičar, psiholog i znanstvenik. Njegove teorije o psihičkoj energiji, Edipovom kompleksu i važnosti snova bile su jedne od najutjecajnijih akademskih koncepata prošlog stoljeća.

Sigmund Freud rođen je 6. svibnja 1856. godine u gradu Freibergu. Utemeljio je psihoanalizu, metodu kojom analitičar otkriva podsvjesne sukobe pacijenta pomoću asocijacija, snova i fantazija. Njegove teorije o dječjoj seksualnosti, libidu i egu bile su jedne od najutjecajnijih akademskih koncepata prošlog stoljeća.

U ranim godinama svoga djetinjstva preselio se s obitelji u Beč, gdje je živio i radio većinu svog života. Diplomirao je medicinu i odmah nakon studija osnovao vlastitu privatnu ordinaciju gdje je liječio različite psihološke poremećaje. Uvijek se smatrao više znanstvenikom nego doktorom pa si je zadao zadatak razumjeti mehanizme ljudskog učenja i stvaranja iskustva.

Inspiriran kolegom Josefom Breuerom, smatrao je da neuroze nastaju zbog iznimno traumatičnih iskustava koja su namjerno zaboravljena i potisnuta u podsvijest. S tim na umu, poticao je svoje pacijente da se prisjete i suoče s tim sjećanjima, kako emocionalno tako i intelektualno. Vjerovao je da je to ključ za liječenje, odnosno da će suočavanje ukloniti simptome. S Breuerom je objavio knjigu Studies in Hysteria.

Freud je smatrao da seksualnost ima veliku ulogu u nastajanju neuroza što je uvijek isticao u svojim radovima. godine 1900. objavio je knjigu The Interpretation of Dreams, a godinu dana kasnije i The Psychopathology of Everyday Life. Zatim je slijedilo djelo Three Essays on Theory of Sexuality. Većina drugih znanstvenika smatrala je da je njegovo isticanje seksualnosti ili skandalozno ili obično pretjerivanje. Godine 1909. pozvan je da održi predavanje u SAD-u nakon čega objavljuje knjigu Five Lectures on Psycho-Analysis, zbog čega postaje poznat diljem svijeta.

Freudove teorije o psihičkoj energiji, Edipovom kompleksu, važnosti snova i mnoge druge nastale su pod utjecajem mnogih znanstvenih otkrića njegovoga doba. I Charles Darwin utjecao je na njegove ideje svojim viđenjem čovječanstva kao samo još jednog dijela životinjskog carstva. Freudov rad bio je s jedne strane iznimno štovan, a s druge žestoko kritiziran, no činjenica je da nitko nije utjecao na psihologiju intezivno kao on.

Pred kraj života, Freud se borio s karcinomom usne šupljine te je 1939. godine počinio samoubojstvo popivši smrtnu dozu morfina. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sinapsa savjetovalište

Kako psiholog može pomoći?

U Balama se održava Dan otvorenih vrata psihološkog savjetovališta Sinapsa

Zanima li vas kako psiholog može unaprijediti vaše poslovanje, povećati motivaciju zaposlenika ili njihove vještine prodaje? Kako psiholog može unaprijediti studenta?

Psihofest

Festival popularne psihologije

Je li mama zaista kriva za sve saznajte na ovogodišnjem PsihoFestu

Na Filozofskom će se fakultetu 9. travnja od 11 do 19 sati održati 4. izdanje PsihoFesta. Ulaz je slobodan, a sve zainteresirane očekuju brojna zanimljiva predavanja, radionice i pokusi te vrijedne nagrade.

Nikola Kopernik

Na današnji dan

Rodio se Nikola Kopernik

Na današnji dan, 19. veljače 1473. godine, rodio se poljski astronom Nikola Kopernik, čovjek koji je objasnio heliocentrični model svemira.

Traume iz djetinjstva

Razvojna psihologija

Zagrepčani imaju priliku saznati kako traume iz ranog djetinjstva utječu na naš život

Predavanje Tomislava Senečića o posljedicama koje traume u ranoj životnoj dobi mogu ostaviti na naš kasniji život održat će se u utorak, 18. prosinca, u prostoru Makronova u Ilici 11.

Par

Drugačija perspektiva

5 istraživanja o ljudskoj seksualnosti

 Christopher Ryan i Cacilda Jethá dublje su istražili standardnu priču o evoluciji ljudske seksualnosti koje se mnogi drže: u zamjenu za seksualnu vjernost, muškarci žene opskrbljuju uslugama i materijalnim dobrima.