Na današnji dan

Rođen Sigmund Freud, najpoznatiji psihoanalitičar prošloga stoljeća

Sigmund Freud

Prije 160 godina rođen je Sigmund Freud, psihoanalitičar, psiholog i znanstvenik. Njegove teorije o psihičkoj energiji, Edipovom kompleksu i važnosti snova bile su jedne od najutjecajnijih akademskih koncepata prošlog stoljeća.

Sigmund Freud rođen je 6. svibnja 1856. godine u gradu Freibergu. Utemeljio je psihoanalizu, metodu kojom analitičar otkriva podsvjesne sukobe pacijenta pomoću asocijacija, snova i fantazija. Njegove teorije o dječjoj seksualnosti, libidu i egu bile su jedne od najutjecajnijih akademskih koncepata prošlog stoljeća.

U ranim godinama svoga djetinjstva preselio se s obitelji u Beč, gdje je živio i radio većinu svog života. Diplomirao je medicinu i odmah nakon studija osnovao vlastitu privatnu ordinaciju gdje je liječio različite psihološke poremećaje. Uvijek se smatrao više znanstvenikom nego doktorom pa si je zadao zadatak razumjeti mehanizme ljudskog učenja i stvaranja iskustva.

Inspiriran kolegom Josefom Breuerom, smatrao je da neuroze nastaju zbog iznimno traumatičnih iskustava koja su namjerno zaboravljena i potisnuta u podsvijest. S tim na umu, poticao je svoje pacijente da se prisjete i suoče s tim sjećanjima, kako emocionalno tako i intelektualno. Vjerovao je da je to ključ za liječenje, odnosno da će suočavanje ukloniti simptome. S Breuerom je objavio knjigu Studies in Hysteria.

Freud je smatrao da seksualnost ima veliku ulogu u nastajanju neuroza što je uvijek isticao u svojim radovima. godine 1900. objavio je knjigu The Interpretation of Dreams, a godinu dana kasnije i The Psychopathology of Everyday Life. Zatim je slijedilo djelo Three Essays on Theory of Sexuality. Većina drugih znanstvenika smatrala je da je njegovo isticanje seksualnosti ili skandalozno ili obično pretjerivanje. Godine 1909. pozvan je da održi predavanje u SAD-u nakon čega objavljuje knjigu Five Lectures on Psycho-Analysis, zbog čega postaje poznat diljem svijeta.

Freudove teorije o psihičkoj energiji, Edipovom kompleksu, važnosti snova i mnoge druge nastale su pod utjecajem mnogih znanstvenih otkrića njegovoga doba. I Charles Darwin utjecao je na njegove ideje svojim viđenjem čovječanstva kao samo još jednog dijela životinjskog carstva. Freudov rad bio je s jedne strane iznimno štovan, a s druge žestoko kritiziran, no činjenica je da nitko nije utjecao na psihologiju intezivno kao on.

Pred kraj života, Freud se borio s karcinomom usne šupljine te je 1939. godine počinio samoubojstvo popivši smrtnu dozu morfina. 

Komentari na članak

Vezani članci

Znanost

Svjetski poznati hrvatski znanstvenici

Uspješni, ali ne u Hrvatskoj

Mezić, Pavuna, Justić i Cvitanić samo su neka od imena hrvatskih znanstvenika svjetskog ugleda, koji svoj radni vijek provode na prestižnim europskim i američkim sveučilištima. Više o njima doznajte u nastavku.

Stephen Hawking

Na današnji dan

VIDEO: Rođendan Stephena Hawkinga, profesora s Cambridgea koji je znanost učinio dostupnom

Na današnji dan 1942. godine rođen je britanski znanstvenik i profesor čija je „misija” učiniti znanost dostupnom svima, a na kojeg nas asociraju kolica i računalo uz koje govori. Autor je „biografije vremena", a posebno je poznat po svojim teorijama kozmologije.

Emocionalna manipulacija

Očuvanje mentalnog zdravlja

Emocionalni manipulatori mogu vas baciti u depresiju, evo kako ih možete prepoznati

Ako na vrijeme reagirate i ogradite se od njegovog komentara, nećete postati žrtvom.

Par: savjetovanje

Psihologija odnosa

Izbjegavanje vezanosti uništava ljubavne veze, krivac – najčešće roditelji

Ako se pitate zašto se ne možete do kraja povezati s vašim dečkom ili curom, odgovor leži u psihologiji. Odbijanje vezanosti pogađa gotovo 30% populacije, stoga se valja upoznati s fenomenom.

TINK projekt

TINK

TINK projekt: jesu li znanstveno istraživački projekti tvoj đir?

Prijave su otvorene do 15. listopada, stoga nemojte propustiti odličnu priliku za inozemnom praksom!