Na današnji dan

Rođen Rembrandt, jedan od najpoznatijih slikara u povijesti

Rembrandt

Prije četiri stoljeća rođen je Rembrandt van Rijn, slikar koji se proslavio portretima i autoportretima. Već s 22 godine podučavao je mlade studente, a danas se njegova djela prodaju za višemilijunske iznose.

Rembrandt van Rijn rođen je 15. srpnja 1606. godine u Leidenu. U svojoj je karijeri naslikao više od 600 slika, a čine ih većinom portreti i autoportreti. Karakteristična je za sva njegova djela dramatična izmjena svjetlosti i sjene.

Rembrandta su slikarstvu učili brojni majstori, a dva od njih posebno su utjecala na njegov budući rad. Pieter Lastman zainteresirao ga je za biblijske, mitološke i povijesne teme, a od Caravaggia naučio je chiaroscuro tehniku, odnosno upotrebu svjetla i sjene. Vrlo brzo razvio je vlastiti stil te je već s 22 godine mogao imati vlastite studente.

Godine 1631. seli se u Amsterdam gdje postaje slavan i počinje zarađivati na slikama portreta. Najpoznatije je djelo iz ovog razdoblja Sat anatomije dr. Tulpa. U ovom razdoblju počeo je izrađivati i bakropise među kojima je i Poklonstvo pastira. Mnogi njegovi studenti iz ovog desetljeća postat će i sami poznati umjetnici.

Rembrandt – Sat anatomije dr. Tulpa, FOTO: Wikipedia

Nakon 1630-ih njegova djela počela su izlaziti iz mode jer je na scenu došao barokni stil koji odlikuju istančanost i detalji. Njegovi portreti inspirirani stvarnim osobama iz njegova života kritizirani su da su grubi i neumjesni. Unatoč manjku prometa, Rembrandt je nastavio živjeti ekstravagantnim stilom što je, uz smrt jedinog sina, 1656. godine dovelo do njegovog bankrota.

Životni problemi duboko su utjecali na njegov rad te je 1640-ih godina naslikao majstorska djela kao što su slika Noćna straža i bakropis Krist liječi bolesne. Također je razvio zanimanje za pejzaže.

Rembrandt – Noćna straža, FOTO: Wikipedia

Većina Rembrandtovih najpoznatijih i danas najcjenjenijih djela nastala su u kasnijem razdoblju njegove karijere, za vrijeme najtežih financijskih razdoblja. Među njima su Aristotel ispred biste Homera i Bat-Šeba s Davidovim pismom. Godine 1669. Rembrandt je preminuo ostavivši velik broj remek-djela koja danas postižu vrtoglave cijene.

Komentari na članak

Vezani članci

Slikarstvo

Natječaj Arterarija

Pružena posebna prilika onima koji nisu uspjeli upisati Akademiju likovnih umjetnosti

Stručni tročlani žiri izabrat će po jedan rad od svakog tko se prijavi na ovaj javni poziv te će se njegov rad izložiti u okviru zajedničke izložbe koju Arterarij organizira u suradnji s Kućom za ljude i umjetnost Lauba u studenom 2019. godine.

Radionica profesora Trojana

Centar izvrsnosti Osijek

Osječki Filozofski fakultet daje svoj doprinos programima rada s darovitom djecom

Centar izvrsnosti Osijek proaktivni je suvremeni odgovor Grada Osijeka na trajno prisutne odgojno-obrazovne potrebe darovitih učenika. Primijetio ga je i osječki Filozofski fakultet te mu dao svoju potporu u realizaciji zacrtanih ciljeva.

Izvor: Martin Rosner, Hot Paper Comics

Hot Paper Comics

„Ljudi često ne započinju stvarati jer vjeruju da nisu dovoljno dobri“

Želite se početi ozbiljnije baviti umjetnošću, no ne znate što vas sve čeka? Autor Hot Paper Comicsa Martin Rosner otkrio nam je kako je to biti mladi umjetnik i stand-up komičar.

Zrinski Art festival i Festival alternative Čakovec 1

Slavlje umjetnosti

Još uvijek traje ljetna sezona uspješnih manifestacija u Čakovcu

Zrinski Art festival i Festival alternative Čakovec drugu godinu zaredom slave umjetnost, i to od 31. kolovoza do 1. rujna. Ulaz je besplatan na oba događaja.

Pogled na svakodnevnicu iz sjedeće perspektive

Objektiv Alena Kasumovića

Fotografskom izložbom prikazana svakodnevica iz sjedeće perspektive

Vrata svoje privatnosti otvorio nam je mladi umjetnik Alen Kasumović izložbom fotografija koje prikazuju njegov život i sve ono što ga neprestano okružuje.