LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Josip Kozarac, najslavonskiji pisac Slavonije

Na današnji dan 1858. godine rođen je Josip Kozarac, hrvatski književnik koji se svojim proznim ostvarenjima afirmirao kao jedno od ključnih imena hrvatskog realizma.

Na današnji dan 1858. godine rođen je Josip Kozarac, hrvatski književnik koji se svojim proznim ostvarenjima afirmirao kao jedno od ključnih imena hrvatskog realizma.

Josip Kozarac rodio se u Vinkovcima 18. ožujka 1858. godine

Pučku školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a studij šumarstva u Beču. Radio je kao šumar po raznim mjestima u Slavoniji.

U književnosti se bavio poezijom, a pisao je i drame. Ipak, najpoznatiji je po svojim proznim djelima. Napisao je dva romana; „Mrtvi kapitali” i „Među svjetlom i tminom”.

Najviše je umjetničke dosege ostvario u kratkoj prozi: „Slavonska šuma”, „Tena”, „Mira Kodolićeva”, „Oprava”, „Donna Ines” itd.

U svojim djelima slijedi poetiku realizma, usmjeren je na socijalnu tematiku iz neposredne blizine – sudbinu pojedinca, porodice ili društvene sredine s izravnom ili prikrivenom kritikom društvenog stanja te uvjerljivo psihološki karakterizira likove.

Slavonija je njegova glavna tema, a neki ga nazivaju najslavonskijim od svih slavonskih pisaca. Impresivni su njegovi opisi pejzaža, a iz njegove proze koja tematizira slavonsku sredinu možemo saznati više o Slavoniji nego iz stručnih istraživanja o prilikama toga vremena.

Bilo je to vrijeme raslojavanja odnosa sela i grada, sve radno sposobno stanovništvo odlazilo je u grad. Zapuštene su oranice, propale su zadruge, nestale stare tradicije, a u Slavoniju su došli stranci koji su je nemilice iskorištavali. Ekonomska propast sa sobom je donijela i moralnu propast. Kozarac je spas vidio u radu na zemlji i povratku na selo. Shvaćao je pogubnost napuštanja zemlje, tog „mrtvog kapitala”.

Kozarac je ostao zapamćen i kao jedan od prvih pisaca u realizmu koji je uspio udahnuti živost ženskim likovima i dati im individualnost. Njegovi prikazi ženskih likova toliko su uspjeli da su još uvijek vrlo zanimljivi i u naše vrijeme. Mnogi se, još iz srednje škole, sjećaju lika Tene iz istoimene pripovijetke, u kojoj pisac svoju Slavoniju doživljava kroz lik neoprezne djevojku koja nerazumno rasipa svoju ljepotu, misleći da će trajati vječno.

Umro je od tuberkuloze u Koprivnici, 21. kolovoza 1906. godine, a sahranjen je u Vinkovcima. Njemu i njegovom bratiću se u čast dalo ime književnoj nagradi "Josip i Ivan Kozarac".