LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Rođen Ivan Mažuranić

Hrvatski književnik, pjesnik, političar, poliglot, pravnik te ban Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Hrvatski književnik, pjesnik, političar, poliglot, pravnik te ban Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.

Na današnji dan, 11. kolovoza 1814. godine, u Novom Vinodolskom rođen je hrvatski književnik, pjesnik, političar, poliglot te hrvatski ban Ivan Mažuranić. Mažuranić je bio ban Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije od 1873. do 1880., poznat je i po nadimku ban pučanin.

Ivan Mažuranić potječe iz imućne vinogradarske obitelji u Novom Vinodolskom. Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i mađarskom Szombathelyju. godine 1848. Osrednji odbor na čelu s Mažiranićem proglašava "neovisnost i samostalnost" i "realni i virtulani teritorialni obseg" Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Službuje u Saboru od 1861., a 1862. godine pokreće osnivanje Samostalne narodne stranke. Predsjednik je Matice ilirske od 1858. do 1872.godine. 

Što se tiče književnosti Mažuranić je svoje prve stihove pisao još kao šesnaestogodišnji đak. Zajedno s Josipom Užarevićem 1842. izdao je hrvatsko-njemački rječnik u koje je osmislio i mnoge nove riječi kako bi preveo njemačke pojmove. Neke od tih riječi su računovodstvo, nosorog, sladoled, veleizdaja te velegrad.

Ivana Mažuranića je tada tek osnovana Matica ilirska odabrala da dopiše XIV. i XV. pjevanje Gundulićeva velikog epa "Osmana" što je Mažuranić uspješno napravio. 

Godine 1846. napisao je spjev "Smrt Smail-age Čengića", gdje je opjevao stvarni događaj ne držeći se svih povijesnih činjenica. No djelo je ipak nadmašilo sva očekivanja.

Danas se lik Ivana Mažuranića nalazi na novčanici od sto kuna te mnogi hrvatski trgovi i ulice nose njegovo ime.

 

FOTO: WIKIMEDIA