Na današnji dan

Rođen Henrik Ibsen, norveški književnik i autor drame „Lutkina kuća”

Henrik Ibsen

Prije 188 godina rođen je norveški književnik Henrik Ibsen. Njegovo najpoznatije djelo „Lutkina kuća” i danas se čita i izvodi u kazalištima diljem svijeta.

Henrik Johan Ibsen rođen je 20. ožujka 1828. godine u Skienu u Norveškoj. Tijekom života često se selio pa tako svoje najpoznatije djelo, Lutkina kuća, nije napisao u Norveškoj već u Njemačkoj. Pisao je drame, a u Norveškoj je smatran literarnim herojem. Umro je 23. svibnja 1906. godine u Oslu.

Ibsenova majka bila je umjetnica, stoga je odmalena bio izložen slikarstvu i glazbi te je često odlazio u kazalište. Zbog tog utjecaja odlučio je i sam postati umjetnikom. Zbog financijskih neprilika, Ibsen je s obitelji preselio na farmu nedaleko grada kad je imao osam godina. Vrijeme je provodio čitajući i slikajući.

Šest godina proveo je radeći kao šegrt u jednoj ljekarni, a u slobodno vrijeme slikao je i pisao poeziju. Godine 1849. napisao je svoje prvo djelo Catilina. To je drama u stihovima pisana po uzoru na djela njegovog idola, Wiliama Shakespeara. Catilina nije postigla veliki uspjeh, no Ibsen uskoro dobiva posao kao pisac i menadžer u norveškom kazalištu Bergen. Na tako visokom položaju u kazalištu naučio je mnogo o svom zanatu, a učenje je uključivalo i putovanja u inozemstvo. U tom razdoblju napisao je djelo Komedija ljubavi, satirični pogled na brak.

Za vrijeme boravka u Italiji napisao je djelo Brand, tragediju o svećeniku koji je zbog svoje vjere ostao bez obitelji, a na kraju i života. Zbog tog djela postao je popularan u Skandinaviji, a dvije godine kasnije napisao je djelo Peer Gynt.

Preselivši se u Njemačku, napisao je socijalnu dramu Stupovi društva što je još više pridonijelo njegovoj popularnosti. Ubrzo zatim piše svoje najpoznatije djelo, dramu Lutkina kuća. U djelu opisuje Norinu borbu s tradicionalnim ulogama žene kao majke i supruge te njezinu potrebu za samostalnim istraživanjem. Bila je to jedna od mnogih situacija u kojima je Ibsen stavio na kušnju prihvaćene društvene norme.

U mnogim svojim djelima bavio se kontroverzama, a još neka njegova poznata djela su Duhovi, Neprijatelj naroda, Žena s mora, Kad se mi mrtvi probudimo i Hedda Gabler, često nazivana ženskim Hamletom. Prestao je pisati 1900. godine zbog zdravstvenih problema, a s obzirom da je smatran književnim velikanom, priređen mu je državni pokop. 

Komentari na članak

Vezani članci

Gavella Fair pobjednička predstava 2017; izvor: Gavella

Svečana završnica Gavella Fair festivala 2017.

U kazališnom prostoru u Frankopanskoj nagrađeni Igor Kovač, Nataša Janjić i „Srce veće od ruku"

Gavella Fair i ove je godine završio trima važnim priznanjima. Najbolji su glumac i glumica prema Gavellinom prosudbenom vijeću Igor Kovač i Nataša Janjić, a portal Studentski.hr nagradio je predstavu „Srce veće od ruku".

Šest lica traži autora Split slider

Stari favorit u začudnom novom ruhu

Neuspješni povratak „Šest lica traži autora“

Povratak Pirandellova komada „Šest lica traži autora“ na repertoar HNK-a u Splitu nije izazvao oduševljenje kakvo se moglo priželjkivati. Usprkos jako dobroj glumi, inače dobrodošlo mijenjanje izvornika u ovom je slučaju dovelo do gubljenja poante.

Predstava "Mirna Bosna"

Gostovanje Kamernog teatra 55

„Mirna Bosna” – bosanskohercegovačka komedija preživljavanja na Gavellinoj pozornici

Predstavu o životarenju dviju porodica koje su zbližene minulim ratnim nedaćama ugostit će zagrebačko kazalište u Frankopanskoj.

HNK

Praizvedba Novakove uspješnice

„Ciganin, ali najljepši“ na daskama zagrebačkog HNK-a ogoljuje društvo do same njegove srži

Ivica Buljan na daske zagrebačkog HNK-a postavlja svevremensku priču iz pera Kristijana Novaka koja zadire u sve društvene slojeve te u intimu tridesetak likova koji se na sceni pojavljuju.

Atentat na Lincolna

Na današnji dan

Atentat na predsjednika Abrahama Lincolna

John Wilkes Booth usmrtio je u kazalištu predsjednika Abrahama Lincolna jednim hicem u potiljak. Potraga za atentatorom bila je jedna od najvećih u povijesti i uključivala je više od 10 000 vojnika, detektiva i policajaca.