Na današnji dan

Rođen Henrik Ibsen, norveški književnik i autor drame „Lutkina kuća”

Henrik Ibsen

Prije 188 godina rođen je norveški književnik Henrik Ibsen. Njegovo najpoznatije djelo „Lutkina kuća” i danas se čita i izvodi u kazalištima diljem svijeta.

Henrik Johan Ibsen rođen je 20. ožujka 1828. godine u Skienu u Norveškoj. Tijekom života često se selio pa tako svoje najpoznatije djelo, Lutkina kuća, nije napisao u Norveškoj već u Njemačkoj. Pisao je drame, a u Norveškoj je smatran literarnim herojem. Umro je 23. svibnja 1906. godine u Oslu.

Ibsenova majka bila je umjetnica, stoga je odmalena bio izložen slikarstvu i glazbi te je često odlazio u kazalište. Zbog tog utjecaja odlučio je i sam postati umjetnikom. Zbog financijskih neprilika, Ibsen je s obitelji preselio na farmu nedaleko grada kad je imao osam godina. Vrijeme je provodio čitajući i slikajući.

Šest godina proveo je radeći kao šegrt u jednoj ljekarni, a u slobodno vrijeme slikao je i pisao poeziju. Godine 1849. napisao je svoje prvo djelo Catilina. To je drama u stihovima pisana po uzoru na djela njegovog idola, Wiliama Shakespeara. Catilina nije postigla veliki uspjeh, no Ibsen uskoro dobiva posao kao pisac i menadžer u norveškom kazalištu Bergen. Na tako visokom položaju u kazalištu naučio je mnogo o svom zanatu, a učenje je uključivalo i putovanja u inozemstvo. U tom razdoblju napisao je djelo Komedija ljubavi, satirični pogled na brak.

Za vrijeme boravka u Italiji napisao je djelo Brand, tragediju o svećeniku koji je zbog svoje vjere ostao bez obitelji, a na kraju i života. Zbog tog djela postao je popularan u Skandinaviji, a dvije godine kasnije napisao je djelo Peer Gynt.

Preselivši se u Njemačku, napisao je socijalnu dramu Stupovi društva što je još više pridonijelo njegovoj popularnosti. Ubrzo zatim piše svoje najpoznatije djelo, dramu Lutkina kuća. U djelu opisuje Norinu borbu s tradicionalnim ulogama žene kao majke i supruge te njezinu potrebu za samostalnim istraživanjem. Bila je to jedna od mnogih situacija u kojima je Ibsen stavio na kušnju prihvaćene društvene norme.

U mnogim svojim djelima bavio se kontroverzama, a još neka njegova poznata djela su Duhovi, Neprijatelj naroda, Žena s mora, Kad se mi mrtvi probudimo i Hedda Gabler, često nazivana ženskim Hamletom. Prestao je pisati 1900. godine zbog zdravstvenih problema, a s obzirom da je smatran književnim velikanom, priređen mu je državni pokop. 

Komentari na članak

Vezani članci

vigeland

Vigeland park u Oslu

FOTO: Najčudniji kipovi na svijetu

Skulptura muškarca koji se bori s bebama u zraku? Možda zvuči kao čudnovat prizor, no ne i u Vigeland parku koji se nalazi u Oslu.

Predstava "Slučaj Medeja"

Izvedba u GK Trešnja

Nekad diplomski ispit, sada kazališno uprizorenje – „Slučaj Medeja“

Saznajmo ima li kazalište još uvijek moć udahnuti novi život i ponovno upaliti svjetlo za tisućljetnu posrnulu heroinu grčkih tragedija.

Antun Gustav Matoš

Na današnji dan

"Biti Matoš znači ne biti nikada dosadan!"

"Biti Matoš znači ne biti nikada dosadan!" rekao je Ivo Andrić. Na današnji se dan, godine 1873., rodila osoba čiji "magični trigram" prepoznaju svi, AGM - Antun Gustav Matoš.

Prijavite se na 22. Međunarodni festival kazališta u Izmiru i Ankari

Natječaj

Prijave za sudjelovanje na turskim kazališnim festivalima u tijeku

Kako bi se postigla interakcija između različitih zemalja i kultura, TASKAV organizira dva kazališna festivala u Turskoj. U tijeku su prijave za sudjelovanje amaterskih i profesionalnih skupina.

Gledalište kazališta Trešnja

„U kazalištu o kazalištu”

Zavirite iza kulisa kazališta Trešnja

Dosad je programom „U kazalištu o kazalištu” kazalište Trešnja otvaralo svoja vrata učenicima, a sada će se svi zainteresirani moći upoznati s njegovim prostorima i procesom stvaranja kazališne predstave.