Na današnji dan

Rođen Henrik Ibsen, norveški književnik i autor drame „Lutkina kuća”

Henrik Ibsen

Prije 188 godina rođen je norveški književnik Henrik Ibsen. Njegovo najpoznatije djelo „Lutkina kuća” i danas se čita i izvodi u kazalištima diljem svijeta.

Henrik Johan Ibsen rođen je 20. ožujka 1828. godine u Skienu u Norveškoj. Tijekom života često se selio pa tako svoje najpoznatije djelo, Lutkina kuća, nije napisao u Norveškoj već u Njemačkoj. Pisao je drame, a u Norveškoj je smatran literarnim herojem. Umro je 23. svibnja 1906. godine u Oslu.

Ibsenova majka bila je umjetnica, stoga je odmalena bio izložen slikarstvu i glazbi te je često odlazio u kazalište. Zbog tog utjecaja odlučio je i sam postati umjetnikom. Zbog financijskih neprilika, Ibsen je s obitelji preselio na farmu nedaleko grada kad je imao osam godina. Vrijeme je provodio čitajući i slikajući.

Šest godina proveo je radeći kao šegrt u jednoj ljekarni, a u slobodno vrijeme slikao je i pisao poeziju. Godine 1849. napisao je svoje prvo djelo Catilina. To je drama u stihovima pisana po uzoru na djela njegovog idola, Wiliama Shakespeara. Catilina nije postigla veliki uspjeh, no Ibsen uskoro dobiva posao kao pisac i menadžer u norveškom kazalištu Bergen. Na tako visokom položaju u kazalištu naučio je mnogo o svom zanatu, a učenje je uključivalo i putovanja u inozemstvo. U tom razdoblju napisao je djelo Komedija ljubavi, satirični pogled na brak.

Za vrijeme boravka u Italiji napisao je djelo Brand, tragediju o svećeniku koji je zbog svoje vjere ostao bez obitelji, a na kraju i života. Zbog tog djela postao je popularan u Skandinaviji, a dvije godine kasnije napisao je djelo Peer Gynt.

Preselivši se u Njemačku, napisao je socijalnu dramu Stupovi društva što je još više pridonijelo njegovoj popularnosti. Ubrzo zatim piše svoje najpoznatije djelo, dramu Lutkina kuća. U djelu opisuje Norinu borbu s tradicionalnim ulogama žene kao majke i supruge te njezinu potrebu za samostalnim istraživanjem. Bila je to jedna od mnogih situacija u kojima je Ibsen stavio na kušnju prihvaćene društvene norme.

U mnogim svojim djelima bavio se kontroverzama, a još neka njegova poznata djela su Duhovi, Neprijatelj naroda, Žena s mora, Kad se mi mrtvi probudimo i Hedda Gabler, često nazivana ženskim Hamletom. Prestao je pisati 1900. godine zbog zdravstvenih problema, a s obzirom da je smatran književnim velikanom, priređen mu je državni pokop. 

Komentari na članak

Vezani članci

Balet Ivica i Marica

Osvrt na baletnu izvedbu

Bajka braće Grimm oživjela u novom obliku

Donosimo vam dojmove s baletne predstave za sve generacije – „Ivica i Marica” u riječkom HNK-u.

Urban Cabaret

Kazališni izričaj

Plesnim izvedbama „Urban Cabareta“ Močvara donosi nesvakidašnju priču

U Močvari možete pogledati „show“ koji spaja niz plesnih izvedbi s elementima cabareta i fuzije različitih umjetnosti.

Kazalište Kerempuh

Program u Kerempuhu

Predstavljeno 12 predstava ovogodišnjih „Dana satire Fadila Hadžića”

U sklopu ovogodišnjeg programa, od preko 70 prijavljenih kazališnih predstava, bit će izvedeno 12 naslova prema odabiru izbornice Željke Udovičić Pleština.

Improgresova predstava

Improvizacijsko kazalište

Entuzijastični Improgres širi val inovativnosti u dramskom djelovanju

Improvizacijsko kazalište je novi pojam na dramskoj sceni u Hrvatskoj. Otkrijte čari nove forme predstave 24. veljače u MM centru!

Ana Karić

Neizbrisiv trag

Iznenadni „odlazak” Ane Karić, dive hrvatske glume

Kazališne daske hrvatskog glumišta ostale su bez dive koja je u svojoj karijeri napravile itakako velike korake za hrvatsku scenu.