Na današnji dan

Rođen Henrik Ibsen, norveški književnik i autor drame „Lutkina kuća”

Henrik Ibsen

Prije 188 godina rođen je norveški književnik Henrik Ibsen. Njegovo najpoznatije djelo „Lutkina kuća” i danas se čita i izvodi u kazalištima diljem svijeta.

Henrik Johan Ibsen rođen je 20. ožujka 1828. godine u Skienu u Norveškoj. Tijekom života često se selio pa tako svoje najpoznatije djelo, Lutkina kuća, nije napisao u Norveškoj već u Njemačkoj. Pisao je drame, a u Norveškoj je smatran literarnim herojem. Umro je 23. svibnja 1906. godine u Oslu.

Ibsenova majka bila je umjetnica, stoga je odmalena bio izložen slikarstvu i glazbi te je često odlazio u kazalište. Zbog tog utjecaja odlučio je i sam postati umjetnikom. Zbog financijskih neprilika, Ibsen je s obitelji preselio na farmu nedaleko grada kad je imao osam godina. Vrijeme je provodio čitajući i slikajući.

Šest godina proveo je radeći kao šegrt u jednoj ljekarni, a u slobodno vrijeme slikao je i pisao poeziju. Godine 1849. napisao je svoje prvo djelo Catilina. To je drama u stihovima pisana po uzoru na djela njegovog idola, Wiliama Shakespeara. Catilina nije postigla veliki uspjeh, no Ibsen uskoro dobiva posao kao pisac i menadžer u norveškom kazalištu Bergen. Na tako visokom položaju u kazalištu naučio je mnogo o svom zanatu, a učenje je uključivalo i putovanja u inozemstvo. U tom razdoblju napisao je djelo Komedija ljubavi, satirični pogled na brak.

Za vrijeme boravka u Italiji napisao je djelo Brand, tragediju o svećeniku koji je zbog svoje vjere ostao bez obitelji, a na kraju i života. Zbog tog djela postao je popularan u Skandinaviji, a dvije godine kasnije napisao je djelo Peer Gynt.

Preselivši se u Njemačku, napisao je socijalnu dramu Stupovi društva što je još više pridonijelo njegovoj popularnosti. Ubrzo zatim piše svoje najpoznatije djelo, dramu Lutkina kuća. U djelu opisuje Norinu borbu s tradicionalnim ulogama žene kao majke i supruge te njezinu potrebu za samostalnim istraživanjem. Bila je to jedna od mnogih situacija u kojima je Ibsen stavio na kušnju prihvaćene društvene norme.

U mnogim svojim djelima bavio se kontroverzama, a još neka njegova poznata djela su Duhovi, Neprijatelj naroda, Žena s mora, Kad se mi mrtvi probudimo i Hedda Gabler, često nazivana ženskim Hamletom. Prestao je pisati 1900. godine zbog zdravstvenih problema, a s obzirom da je smatran književnim velikanom, priređen mu je državni pokop. 

Komentari na članak

Vezani članci

Nick Hornby

Na današnji dan

Svijet opsesija nezrelih muškaraca Nicka Hornbyja

Britanski književnik Nick Hornby proslavio se pripovijedajući o muškim nesigurnostima i opsesijama. No, tijekom karijere pokazao je da zna pisati i o dubljim temama, a njegov jednostavan stil i razumijevanje za ekscentrične likove osvojili su naklonost i publike i kritike.

LOGO; Zagrebačko kazališta mladih

ZKM

Ožujska ponuda u Zagrebačkom kazalištu mladih

Osim što je ZKM pustio dodatan broj ulaznica za Hamleta, pročitajte što još možete pogledati tijekom ožujka.

Kazaliste

57. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera

Amaterska kazališta i kazališne skupine napokon će "dobiti svojih pet minuta"

Otvoreno je 57. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera – 57. FHKA. Prijave je otvorio Hrvatski sabor kulture, a one traju sve do 30. siječnja.

Cats

Arena se pretvara u pravi teatar

Za svaku predstavu mjuzikla „Cats“ dodano 300 novih ulaznica

Arena će se za potrebe mjuzikla „Cats“ pretvoriti u pravi teatar, a Zagreb u svjetsku kazališnu metropolu. Još uvijek stignete nabaviti ulaznice za događaj godine!

Improgresova predstava

Improvizacijsko kazalište

Entuzijastični Improgres širi val inovativnosti u dramskom djelovanju

Improvizacijsko kazalište je novi pojam na dramskoj sceni u Hrvatskoj. Otkrijte čari nove forme predstave 24. veljače u MM centru!